ΓΤΤ


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ενισχύονται οι περιφερειάρχες.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που αυτή την εποχή εξετάζονται είναι το ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν από τους δήμους στις νομαρχίες, ποιες από τις νομαρχίες στις δημοτικές αρχές και ποιες θα «απονεμηθούν» στις περιφέρειες. Το τελευταίο αυτό στοιχείο αποτελεί στην πραγματικότητα

Ενισχύονται οι περιφερειάρχες
ένα από τα μεγάλα αγκάθια τού υπό κατάρτιση νόμου. Και αυτό για λόγους που σχετίζονται με τη βάση εκλογικής νομιμοποίησης των περιφερειαρχών.

Όπως σημειώνουν αναφέροντας παραδείγματα κάποια αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠαΣοΚ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας (ή Μακεδονίας ή Κρήτης κ.ο.κ.) θα είναι από εκλογικής απόψεως πολύ ισχυρότερος από τους βουλευτές, οι οποίοι με τον νέο εκλογικό νόμο δεν θα είναι στο εξής βουλευτές νομών, αλλά στην καλύτερη περίπτωση «υπερ-δημοτικών» περιφερειών.

Στην ουσία η συζήτηση για τις αρμοδιότητες των περιφερειαρχών προμηνύουν έντονους «πόνους τοκετού» για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Εξετάζονται, όπως ομολογείται, οι δυνατότητες δημιουργίας των μηχανισμών ελέγχου των περιφερειαρχών και πάντως αρμοδιότητες όπως η χωροταξική πολιτική τονίζεται εκ προοιμίου ότι δεν πρόκειται να εκχωρηθούν στις περιφέρειες.

Σχετικό ζήτημα είναι ο τρόπος εκλογικής νομιμοποίησης των νομαρχών, αφότου υπάρξει και λειτουργήσει ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη. Μια σκέψη που διατυπώθηκε είναι η επιστροφή στην πρακτική του διορισμού, όμως φαίνεται ότι εγκαταλείπεται ως αναχρονιστική και αντιτιθέμενη στη συνολική φιλοσοφία της διοικητικής αναδιάρθρωσης.

Προς το παρόν οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζουν τη λύση της εκλογής νομαρχών στις περιφέρειες, με τους υποψήφιους για τη θέση να συμπεριλαμβάνονται σε ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον περιφερειάρχη. Καθώς όλα τα παραπάνω τελούν υπό εξέταση στη διαδικασία για την τελική κατάρτιση του νομοσχεδίου, ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι οι φιλοδοξίες κομματικών στελεχών για τις θέσεις-«κλειδιά» και ειδικά εκείνες των περιφερειαρχών.

Η σκέψη να επιβληθεί ασυμβίβαστο για τους νομάρχες που θα θελήσουν να «αναβαθμιστούν » σε περιφερειάρχες δεν φαίνεται να επικρατεί και ήδη υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιτυχημένα αυτοδιοικητικά στελέχη αρχίζουν να κινούνται παρασκηνιακά για την εξασφάλιση του «χρίσματος».

Πρόκειται για μια διαδικασία κρίσιμη για όλα τα κόμματα δεδομένου ότι οι περιφερειάρχες (κατ΄ εξοχήν) και οι δήμαρχοι θα αποτελέσουν τους επικεφαλής των τοπικών κομματικών «στρατών», οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για τις εθνικές εκλογές
kosmoslarissa.gr