ΓΤΤ


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Δ. Γελαλής: Καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων στο ΤΑΥΣΟ (Ταμείο Ασφαλίσεων Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων)



Ερώτηση, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των συντάξεων στο ΤΑΥΣΟ, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Στην ερώτηση αναφέρουν: «Σε ερώτηση που σας είχαμε καταθέσει στις 17.10.2012 σχετικά με την απόδοση των συντάξεων ΤΑΥΣΟ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ μας είχατε απαντήσει, ότι εκκρεμούσαν να αποδοθούν 3.169 κύριες και 2.585 επικουρικές  συντάξεις.
Επίσης αναγνωρίζατε ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο είχε μεταφερθεί η διαδικασία απόδοσης συντάξεων του προαναφερόμενου ταμείου αντιμετώπιζε πρόβλημα στελέχωσης και ότι:
˝έχετε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για πρόσληψη διοικητικού προσωπικού προκειμένου να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις… ˝, έτσι ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΚΑΜ να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
Δυστυχώς επανερχόμαστε στο θέμα, διότι στο πρόβλημα, δεν έχει δοθεί ΚΑΜΜΙΑ λύση. Σήμερα η απόδοση των συντάξεων ευρίσκεται στο μήνα Φεβρουάριο 2010 και ο ρυθμός απόδοσης είναι απαράδεκτα αργός.
Με την ταχύτητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων οι συντάξεις του 2010 θα αποδοθούν  με αρκετά έτη καθυστέρηση.
Στην πραγματικότητα έχετε διαλύσει το τμήμα απόδοσης συντάξεων τόσο του ΙΚΑ όσο και των υπολοίπων ταμείων που έχετε ενσωματώσει στο ΙΚΑ.
Με τις ακολουθούμενες πολιτικές μειώσεων προσωπικού, οι υπηρεσίες συνταξιοδοτήσεων εξακολουθούν να είναι υποστελεχομένες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν.
Με τους ρυθμούς που αποδίδονται οι συντάξεις του ΤΑΥΣΟ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ, οι δικαιούχοι τις λαμβάνουν με πολλά έτη καθυστέρηση.
Υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στην απόδοση των συντάξεων οι δικαιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λαμβάνουν συντάξεις περίπου σε 1,5 έτος ενώ οι δικαιούχοι του  ΤΑΥΣΟ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ  με καθυστέρηση πολλών ετών».
Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό: «Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη στελέχωση των υπηρεσιών συνταξιοδοτήσεων; Πώς σχεδιάζει να επισπεύσει  την απόδοση των συντάξεων, με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας και των οικονομικών δυσκολιών των δικαιούχων; Υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση-αναβάθμιση της μηχανογράφησης έτσι ώστε να σταματήσει η χειρόγραφη λειτουργία; Πόσοι υπάλληλοι απασχολούνται με την απόδοση συντάξεων του ΤΑΥΣΟ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα απόδοσης των συντάξεων στο ΤΑΥΣΟ-ΤΣΕΑΠΓΣΟ;»