ΓΤΤ


Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Στον Παγασητικό 10 εκατ. κυβικά νερού της Κάρλας.


Σημαντικά προβλήματα στα έργα ανασύστασης της λίμνης, διαπίστωσαν τα ΤΕΕ Μαγνησίας και Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ


Δέκα εκατομμύρια κυβικά νερού, που χρησιμοποιήθηκαν για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης Κάρλας χύθηκαν στον Παγασητικό. Σε επίσκεψη, που πραγματοποίησε χθες, το ΤΕΕ Μαγνησίας από κοινού με το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στα έργα ανασύστασης της λίμνης, διαπιστώθηκε σημαντικό έλλειμμα στη διαχείριση των υδάτων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Σωκράτης Αναγνώστου, τόνισε ότι προσωρινά η διαχείριση των νερών πρέπει να ανατεθεί στην ΕΥΔΕ, την επιβλέπουσα δηλαδή αρχή του έργου, μέχρι να «σταθεί στα πόδια» του ο φορέας διαχείρισης της λίμνης.

«Υπάρχει κενό στη διαχείριση της Κάρλας κι αποτέλεσμα αυτού του θέματος είναι να χύνονται νερά στο Παγασητικό. Ανοίγουν θυροφράγματα και μετά δεν υπάρχουν αρμόδιοι για να τα κλείνουν» δήλωσε ο κ. Αναγνώστου προτείνοντας μεταφορά της «επίμαχης» αρμοδιότητας στην ΕΥΔΕ και μάλιστα σε άμεσο χρόνο με τη χορήγηση χρηματοδότησης.

Ο κ. Αναγνώστου δήλωσε ότι από την ενημέρωση που έγινε προέκυψε ότι το 1/ 5 του νερού (δηλαδή τα 10 από τα 50 εκατ. κυβικά νερού), που χρησιμοποιήθηκε για τον επαναπλημμυρισμό της λίμνης χύθηκε στον Παγασητικό.

Στην επίσκεψη του κλιμακίου, τόνισε, το θυρόφραγμα ήταν ανοιχτό και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, μηχανικός φέρεται να δήλωσε ότι ο ίδιος άνοιξε χειροκίνητα το θυρόφραγμα.

«Είναι αμαρτία να χρειαζόμαστε νερό και να χύνεται στον Παγασητικό» τόνισε ο κ. Αναγνώστου, προειδοποιώντας ότι σε ενδεχόμενη πλημμυρική κατάσταση θα υπάρξουν κι άλλες απώλειες υδάτων.

«Εμείς θέλουμε το νερό. Το χρειαζόμαστε και πρέπει να πηγαίνει όλο στην Κάρλα. Κανένας δεν αναλαμβάνει. Ούτε ο ΤΟΕΒ ούτε η ΕΥΔΕ ούτε ο φορέας διαχείρισης έχει αυτή τη στιγμή το γενικό συντονισμό. Είναι ένα πραγματικό κενό εξουσίας» πρόσθεσε.

Σε συνάρτηση με το θέμα της διαχείρισης ο κ. Αναγνώστου τόνισε ότι πρέπει να γίνει και το καθάρισμα των τάφρων. Πρέπει, σημείωσε, να εξασφαλιστεί ομαλή ροή, ώστε να ρίχνεται στη λίμνη Κάρλα όσο περισσότερο νερό γίνεται και βέβαια να μην δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα σε παρακείμενα κτήματα.

Σημαντικά προβλήματα

Στην επίσκεψη των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα στα έργα επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, που τονίστηκε ότι απαραίτητο είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πρώτο θέμα, σημείωσε ο κ. Αναγνώστου, είναι η ομαλή χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις που αφορά στο αρδευτικό έργο. Ενώ το Μάιο του 2008 υπογράφηκε η σύμβαση, όπως τόνισε, τον περασμένο χρόνο δεν έγινε καμία χρηματοδότηση και εντός του 2009 εγγράφηκαν κάποια χρήματα αλλά δεν υπάρχει ενημέρωση τι γίνεται. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η χρηματοδότηση του αρδευτικού έργου πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, καθώς με την ολοκλήρωσή του θα σταματήσουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τις γεωτρήσεις.

Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα τονίζοντας ότι ενδεχομένως να ανακύψουν προβλήματα, καθώς το έργο της Κάρλας είναι περιβαλλοντικό και υπάρχει συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

«Τα έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις όπως να μη χρησιμοποιηθούν γεωτρήσεις, πρέπει να εξακολουθήσουν να υλοποιούνται.

Ο σκοπός του έργου της Κάρλας είναι περιβαλλοντικός και υδρευτικός και το σταμάτημα των έργων δεν ξέρουμε τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει» πρόσθεσε.

Ειδική μνεία έγινε τέλος και για το Κωπηλατοδρόμιο. Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ότι ενώ το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου έχει συνταχθεί δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί η μελέτη. Εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι υπάρχει χρόνος, καθώς σαν έργο κατασκευής ενόψει των Μεσογειακών Αγώνων το Κωπηλατοδρόμιο μπορεί γρήγορα να γίνει, ο πρόεδρος επισήμανε την ανάγκη προκήρυξης της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του προέδρου του φορέα διαχείρισης Ιωάννη Πρίντζου, του διευθυντή της ΕΥΔΕ Θωμά Κωφού, του δημάρχου Κάρλας Θωμά Παπαδήμα και μέλη των Διοικουσών Επιτροπών των ΤΕΕ Μαγνησίας και Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας.

 neostypos.gr