ΓΤΤ


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πανηγυρικά τα 30χρονα των Καλαρρυτινών

ΧΘΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΔΩΛ
Με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, παρουσία εκπροσώπων των αρχών, γιορτάστηκαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας τα 30 χρόνια του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Καλαρρυτινών, με χορούς και τραγούδια των Καλαρρυτών και αναδρομές στο παρελθόν, αλλά και σχέδια για το μέλλον.
Ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Βασίλειο Τσόκα, από τον πρόεδρο της κοινότητας Καλαρρυτών κ. Χρήστο Κοταρέλα, σύντομο οδοιπορικό στην τριαντάχρονη πορεία του συλλόγου από τον επίτιμο πρόεδρο κ. Σωτήριο Μπούτζα, παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία των Καλαρρυτών από τον εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Καλαρρύτες της πέτρας και τ΄ ασημιού» κ. Παύλο Φασούλα κι απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους τέως προέδρους του συλλόγου.
ΟΙ ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ
Η ανέγγιχτη, μέχρι σήμερα, φυσική ομορφιά της περιοχής, η πλούσια λαϊκή παράδοση, η λαμπρή του ιστορία, τα ιστορικά του μνημεία (Ι. Ν. Αγίου Νικολάου-1480, Μοναστήρι Κηπίνας-13ου αιώνα), η παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, τα σωζόμενα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια, τα 23 μικρά και μεγάλα πέτρινα και τοξωτά γεφύρια, οι 20 περίκαλλες παραδοσιακές βρύσες, οι 2 νερόμυλοι, τα 7 υπέροχα εξωκλήσια, οι φανταστικές χαράδρες των ποταμών Καλαρρύτικου και Καρλίμπου, οι θαυμάσιες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, η πατροπαράδοτη φιλοξενία, είναι μερικά από εκείνα, που χαρακτηρίζουν την ταυτότητα των Καλαρρυτών.
 Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, διατηρώντας την αυτονομία του και πληρώνοντας υπέρογκους φόρους, ξεχώριζε για την ευπορία, τον πολιτισμό και την παιδεία και οι καλαρρυτιώτες (5.000 κάτ.) ασχολούνταν με την υφαντουργία, κτηνοτροφία, την αγιογραφία, το εμπόριο και κυρίως με την αργυροχρυσοχοΐα. Ονομαστοί ασημουργοί υπήρξαν οι Τζιμούρης, Μπάφας, Βούλγαρης (πρόγονος του σημερινού οίκου «BULGARI») και πολλοί άλλοι. Πατρίδα 17 Φιλικών, πρωτοστάτησε στην Εθνεγερσία του '21 και καταστράφηκε ολοσχερώς. Και ο Μακρυγιάννης σημειώνει: «…και οι Τούρκοι χάλασαν τους Έλληνες και αφανίστηκαν οι δυστυχείς καλαρρυτιώτες, οπούταν οι πλέον πλούσιοι σ’ εκείνα τα μέρη και έμειναν διακοναραίγοι...».
Καλαρρυτιώτης υπήρξε ο Σπυρίδων Λάμπρος, ιστορικός, καθηγητής, πρύτανης του Πανεπ. Αθηνών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας, κόρη του οποίου υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα υπουργός Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη.
eleftheria.gr