|
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν για πολλοστή χρονιά οι αγρότες του δήμων Φαρκαδόνας και Οιχαλίας. Για μια ακόμη φορά μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρισαν αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού, προκαλώντας ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα και στους δυο δήμους.
Ζημιές επίσης έχει υποστεί και η αγροτική οδοποιία, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στους αγρότες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ζημιές υπέστησαν περίπου 5.000 παραπήνεια στρέμματα στις περιοχές του δημοτικού διαμερίσματος Κλοκωτού και Κεραμυδίου, πολύ μικρότερος ήταν ο όγκος των ζημιών σε παραπήνεια χωράφια στο Ζάρκο και στην Πηνειάδα.
Σημειωτέον, συμφωνά με τις ίδιες εκτιμήσεις 1.500 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων με τριφύλλι και σιταριού βυθίστηκαν από τα νερά του ποταμού, επιπλέον 3.500 στρέμματα και στους δυο δήμους υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα με συνέπεια να καθυστερήσει αρκετά η σπορά των σιτηρών.
Η υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού στις περιοχές του Κλοκωτού και του Κεραμυδίου σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί, με την κάθοδο μεγάλων όγκων νερού από παραποτάμους και χείμαρρους.
Το Κεραμύδι χθες το πρωί επισκέφτηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΓΟΕΒ μεταξύ αυτών ο κ. Παντελής Μήτσιου καθώς και παράγοντες του δήμου Φαρκαδόνας, προκειμένου να εξετάσουν τις κινήσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.
Μέχρι χθες αργά το απόγευμα η κατάσταση στα δυο δημοτικά διαμερίσματα ήταν ελεγχόμενη και δεν υπήρξε φόβος για καταστροφή από τα νερά των αναχωμάτων.
«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Αν χρειαστεί θα τεθεί σε λειτουργία το αντλιοστάσιο του Κεραμυδίου για να αποφευχθούν μεγαλύτερες ζημιές. Κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρξει κίνδυνος για τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών. Στις περιοχές που σημειώθηκε υπερχείλιση των νερών του ποταμού δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε κάτι.», σημείωσε ο κ. Μήτσιου.
Βεβαία οι φόβοι εστιαζόταν στην συνέχεια των βροχοπτώσεων στα ορεινά που θα αποτελούσαν την αφορμή για την κάθοδο νερών στην κοίτη του Πηνειού.
Φυσικά προβληματισμός υπήρχε και για την έλευση νερών από την Καρδίτσα και συγκεκριμένα από τους παραποτάμους Καλέτζι, Μέγα και Φαρσαλίτη.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μήτσιου επεσήμανε την ανάγκη σειράς τεχνικών έργων στην περιοχή της Φαρκαδόνας, όπως της συντήρησης κάποιων θυροφραγμάτων και κλαπέ που θα αποτρέψουν μεγάλες πλημμύρες στο μέλλον.
e-erevna.gr
| |