Μπορεί η λέξη φυματίωση σε μερικούς να θυμίζει τον καιρό του πολέμου ή της χώρες της Αφρικής, ωστόσο είναι ακόμη μία «ενεργή» ασθένεια, η οποία μάλιστα έχει κάνει την εμφάνισή της και στο Βόλο. Τα κρούσματα μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα, όμως η επικινδυνότητά της είναι μεγάλη, καθώς είναι μεταδοτική. Η φυματίωση είναι νόσος μεταδοτική και είναι μία από τις αρχαιότερες ασθένειες. Μπορεί να προσβάλει όλα τα όργανα του ανθρώπου και είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ετησίως μεταξύ των μεταδοτικών νοσημάτων.
Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο πεθαίνουν 3-4 εκ. άνθρωποι, εκ των οποίων 500.000 είναι παιδιά. Παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι χώρες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Αφρική, η Ασία, η Ν. Αμερική, η Ρωσία και τα περισσότερα από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.
Μεταξύ των χωρών που θεωρούνται επικίνδυνες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκαν κρούσματα φυματίωσης και στο Βόλο σε ενήλικες.
Σύμφωνα με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Μαρία Καρά κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο του Βόλου, όμως και να γίνει κάτι τέτοιο είναι φυσικό, γιατί η ασθένεια υπάρχει.
Η μετάδοσή του, όπως σημείωσε η κ. Καρά, γίνεται από το αναπνευστικό σύστημα με τα σταγονίδια και οφείλεται σε συγκεκριμένο μικροβακτηρίδιο.
Όπως παρατηρούν οι επιστήμονες, η μεταφορά της φυματίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες γίνεται μέσω της μετανάστευσης ατόμων, τα οποία είτε ήδη νοσούν ή έχουν μολυνθεί στη χώρα τους και εκδηλώνουν τη νόσο στη χώρα υποδοχής, όπου και εργάζονται. Παρόλα αυτά η διεθνής βιβλιογραφία σημειώνει πως παράγοντες όπως η αύξηση των ασθενών με AIDS, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, των διαβητικών αλλά και η ελλιπής ενημέρωση έχουν οδηγήσει στην επανεμφάνιση της νόσου την τελευταία δεκαετία.
Να σημειωθεί πως στα σχολεία έχει καθιερωθεί ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης με το εμβόλιο mantoux, ενώ υπάρχει θεραπεία αν και τα πρώτα συμπτώματα καθυστερούν να εμφανιστούν. taxydromos.gr | |