ΓΤΤ


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Υπ΄ατμόν οι αγελαδοτρόφοι για την αναγραφή της προέλευσης στο γάλα.

 
Θρυαλλίδα αποτελεί για τον κτηνοτροφικό κόσμο η αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα καθώς η αναβολή της εφαρμογής της σχετικής αγορανομικής διάταξης για δύο μήνες, από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, απειλεί να προκαλέσει σειρά κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τις 24 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας και οι εκπρόσωποι όλων των αγελαδοτροφικών οργανώσεων της χώρας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 10 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή αγορανομική διάταξη που υπέγραψε η υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη και δίνει παράταση στις γαλακτοβιομηχανίες έως τις 31 Δεκεμβρίου στην υποχρέωση να αναγράφουν στις συσκευασίες την χώρα προέλευσης του γάλακτος, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν το Ελληνικό κοινό στην απορρόφηση φρέσκου νωπού αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας. Ταυτόχρονα θα ζητούν την άμεση εφαρμογή του μέτρου της αναγραφής.
 Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια παράταση που είχε προσπαθήσει να περάσει χωρίς επιτυχία η προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρείται από τους γαλακτοπαραγωγούς ως «χαριστική» υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών. Πιο αναλυτικά τον περασμένο Απρίλιο, μετά από έντονες πιέσεις του ΣΕΚ και των κτηνοτρόφων, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, θεσμοθέτησε με αγορανομική διάταξη τη υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των ελληνικής προέλευσης γαλακτοκομικών, αλλά και στην ορθή ενημέρωση των καταναλωτών.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις του χώρου όπως η Vivartia, η Danone, ο Όλυμπος, η ΜΕΒΓΑΛ, κ.α., εναρμόνισαν την πολιτική τους με την εν λόγω διάταξη, καθώς είχαν προθεσμία έως τις 31 του προηγουμένου Οκτωβρίου. Όμως λίγο πριν τις εκλογές, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός προσπάθησε να παρατείνει την υποχρέωση της εφαρμογής έως το τέλος του 2009. Μια απόφαση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις του κτηνοτροφικού κόσμου και ένα 24ωρο μετά ανακάλεσε την απόφασή του, την οποία δικαιολόγησε πως είχε γίνει κατόπιν αλληλογραφίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 Και ενώ όλοι είχαν εφησυχάσει πως η εφαρμογή της απόφασης όδευε προς το τέλος, δύο μέρες πριν την εφαρμογή της την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, η υπουργός Λούκα Κατσέλη έδωσε με την σειρά της αναβολή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Η είδηση της παράτασης προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις. Σε κοινή επιστολή τους, ο Πρόεδρος της ΠΑΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, υποστηρίζουν πως η αιφνιδιαστική απόφαση «με την οποία παρατείνεται η υποχρέωση των γαλακτοβιομηχανιών να αναγράφουν στις συσκευασίες την προέλευση του γάλακτος, αποτελεί πλήγμα για τα συμφέροντα της ελληνικής κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων της χώρας, ενώ θίγει και τους ίδιους τους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν έτσι να διακρίνουν την ταυτότητα και την προέλευση του γάλακτος» και σημειώνουν πως «εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων βιομηχανιών που δεν απορροφούν σχεδόν καθόλου ελληνικό γάλα και τα προϊόντα που διοχετεύουν στην ελληνική αγορά είναι από εισαγόμενο γάλα».
Πάντως, πηγές από το περιβάλλον της υπουργού ανέφεραν πως για την αγορανομική διάταξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει αρνητική γνώμη καθώς έκρινε πως δεν είχε αιτιολογηθεί επαρκώς. Όμως η τελική γνωμοδότηση θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου, έτσι κρίθηκε απαραίτητη η αναβολή της απόφασης, όπως υποστήριξαν, προσθέτοντας ότι και ο ΕΦΕΤ είχε αποφανθεί αρνητικά επί του θέματος.
«Θα περιμέναμε από την υπουργό πριν προχωρήσει στην αναβολή να το συζητήσει μαζί μας, πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη συμμορφωθεί και αναγράφουν από πού είναι το γάλα που χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος προσθέτοντας πως «Είναι μια διάταξη που ενοχλεί ορισμένους. Όσους εισάγουν ή χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για τα προϊόντα τους. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως σύμφωνα με έρευνες το 85% των καταναλωτών αναζητά ελληνικά προϊόντα». Καταλήγοντας εξέφρασε την βεβαιότητα πως η υπόθεση μπορεί να κερδηθεί διερωτώμενος «γιατί να μην ισχύσει και για το γάλα ότι ισχύει και για το ελαιόλαδο» ως προς την αναγραφή της προέλευσης.
paseges