ΓΤΤ


Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Απογοητευμένοι για πολλοστή φορά οι αγρότες της Φαρκαδόνας.

Ζητούν την εκτέλεση έργων στη περιοχή τους για να μην πλημμυρίζουν το χειμώνα και να «καίγονται» από τη λειψυδρία το καλοκαίρι οι καλλιέργειες τους




Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΓΓΑΡΑ
Υπό την απειλή του Πηνειού ποταμού ζουν οι αγρότες της Φαρκαδόνας αλλά και της Οιχαλίας. Κάθε φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη ζουν με τον ίδιο φόβο, εκείνο της υπερχείλισης του ποταμού που έχει ως συνέπεια τη καταστροφή εκατοντάδων καλλιεργούμενων και μη αγροτικών εκτάσεων.
Κάθε χρόνο η ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, χωρίς η Πολιτεία να πολυενδιαφέρεται για το πρόβλημα, γυρίζοντας τις πλάτες.
Κι όλα αυτά, όταν τη καλοκαιρινή περίοδο οι περιοχές, κυρίως της Φαρκαδόνας, πλήττονται από την ξηρασία και τους φθινοπωρινούς, χειμερινούς, εαρινούς μήνες μαστίζονται από τις πλημμύρες.
Κατά καιρούς η «ΕΡΕΥΝΑ» έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, παρουσιάζοντας τις πτυχές του ζητήματος που ταλανίζει χρόνια τώρα τη περιοχή.
Επανέρχεται, καθώς στα μέσα της εβδομάδας επικράτησαν οι ίδιες εικόνες στις εν λόγω περιοχές, μετά την υπερχείλιση του ποταμού.
Βέβαια από την πρόσφατη πλημμύρα οι ζημιές δεν ήταν τόσο μεγάλες, όπως εκείνες του περασμένου χειμώνα, καθώς οι αγρότες δεν πρόλαβαν να σπείρουν τα χωράφια τους με στάρι. Η υπερχείλιση όμως, θα προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση, καθώς και αναβολή, σε ορισμένες των περιπτώσεων στη σπορά των σιτηρών.
Το πρόβλημα «βολοδέρνει» εδώ και δεκαετίες. Αιτία του προβλήματος, η έλλειψη έργων υποδομής, που, αν υπήρχαν και τις πλημμύρες θα απέτρεπαν, αλλά και θα αξιοποιούσαν τα νερά για την άρδευση των χωραφιών. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί, σχεδόν, αποκλειστική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της και την ώρα που ο αγροτικός κόσμος δέχεται απανωτά τα χτυπήματα.
Το πρόβλημα των πλημμυρών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας αποτελεί λεκάνη ανάσχεσης των νερών που «κατεβαίνουν» από τα βουνά της Θεσσαλίας και, μέσω του Πηνειού, οδηγούνται στη θάλασσα. Με τις βροχές που πέφτουν στη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού, που πλημμυρίζει και «πνίγει» δεκάδες στρέμματα καλλιεργειών.
Φτάνει να σημειωθεί ότι από το 1984 μέχρι και σήμερα εκπρόσωποι φορέων της περιοχής της Φαρκαδόνας κι όχι μόνο, όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων η «Άνοιξη» έχουν αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία πάνω από 30 υπομνήματα, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστεί σαν ζώνη ανάσχεσης των νερών για να εξασφαλίζονται και για να μην πλημμυρίζουν άλλες περιοχές, όπως Καρδίτσα - Λάρισα, ζητώντας να ικανοποιηθεί επιτέλους το αίτημα για αναγνώριση της Φαρκαδόνας, ως πλημμυροπαθούς περιοχής.
Η «ΕΡΕΥΝΑ» επισκέφτηκε τη πληγείσα από τις πρόσφατες πλημμύρες περιοχή της Φαρκαδόνας, συνομίλησε με αγρότες και φορείς, καταγράφοντας την απελπισία και τους φόβους καθώς βρισκόμαστε ενόψει του χειμώνα.
Διαχρονικό το πρόβλημα
Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια ο κάμπος της Φαρκαδόνας μίλησαν ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Κεραμυδίου κ. Βάιος Χρήστου καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Περικλής Γιώτας.
«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Οι αγρότες τρεις από τέσσερις εποχές του χρόνου ζουν με το φόβο των πλημμυρών και των καταστροφών των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Σχεδόν κάθε χρόνο είτε το φθινόπωρο, είτε το χειμώνα, είτε την άνοιξη, οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με το ίδιο φαινόμενο εκείνο της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού.», σημείωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Περικλής Γιώτας.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να σταθεί και στην εκτέλεση αναγκαίων μέτρων, ανάλογων που είχαν δημιουργηθεί στη γειτονική Λάρισα για τη συγκράτηση των μεγάλων όγκων νερού στην κοίτη του Πηνειού.
«Το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να εξετάσει το ζήτημα, ανακουφίζοντας μια ολόκληρη περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας ασχολούνται με την γεωργία», εξήγησε ο κ. Γιώτας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβούλιου Κεραμυδίου κ. Χρήστου.
«Αναμφίβολα χρειαζόμαστε περισσότερα έργα, καθώς βαρεθήκαμε να βλέπουμε κάθε χρόνο τις ίδιες καταστροφικές εικόνες. Κάθε χρονιά η ιστορία επαναλαμβάνεται με θύματα τους αγρότες. Κάθε χρονιά ζούμε με τον ίδιο φόβο, με την ίδια αγωνία.», τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.
«Δεν μας ακούει κανείς»
Η ανυπαρξία των αντιπλημμυρικών έργων αναδείχτηκε για μια ακόμη χρονιά, όταν από τη βροχόπτωση υπερχείλισε ο Πηνειός και τα παραπήνεια και παρόχθια χωράφια πλημμύρισαν για πολλοστή φορά.
«Το πρόβλημα είναι παλιό και το ξέρουν όλοι οι αρμόδιοι αλλά μας αφήνουν μόνους και αβοήθητους ν’ αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και δε βρίσκουμε συμπαράσταση, όταν καταστρέφονται οι καλλιέργειές μας», υποστήριξε ο κ. Γιώργος Μπάντης αγρότης από την περιοχή του Κεραμυδίου.
Ο ίδιος για μια ακόμη χρονιά δηλώνει απογοητευμένος, ζητώντας από την Πολιτεία να εγκύψει στο θέμα.
«Εδώ και πολλά χρόνια, ζητούμε την κατασκευή των απαραίτητων έργων, αντιπλημμυρικών και να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς και να αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες παραγωγοί για όλη την καλλιεργητική περίοδο και για οποιοδήποτε ποσοστό ζημιάς, από 0% έως 100%», ήρθε να προσθέσει.


Η ΕΡΕΥΝΑ 15 Νοεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15355,   σελίδα 7