Στο Τοπικό Διαμέρισμα της Αμπέλου του Δήμου Σοφάδων, στο καφενείο του Γεωργίου Μπολτσή, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ενημερωτική ημερίδα για την παραγωγή και τη διάθεση των μικρών λαχανικών.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας με την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΑ και επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια του «Μαρουλιού», διότι η καλλιέργεια αυτή προσιδιάζει περισσότερο στις συνθήκες της περιοχής και μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παραγωγής καπνοφυταρίων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αχρηστίας.
Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός αγροτών του Τοπικού Διαμερίσματος της Αμπέλου καθώς και από τα γύρω Τ.Δ. του Δήμου Σοφάδων.
Εκτός από τους αξιόλογους εισηγητές και τους αγρότες, στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, οι Αντινομάρχες Θάνος Τότσικας και Γιώργος Παπάρας, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Βέτα Καρακαξά, ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας Αποστόλης Γκούβης, οι Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Βιομηχανικών Φυτών και ΟΣΔΕ Λευτέρης Καλοχαιρέτης και Θωμάς Ευαγγελογιάννης και επιστημονικά στελέχη της ΑΝΚΑ.
Από την πλευρά του Δήμου Σοφάδων παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Κων/νος Τουλόπουλος και Θωμάς Φιλίππου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φώτης Κάϊας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Αμπέλου Θωμάς Τράντος.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε και στο διάλογο που πρέπει να ανοίξει από όλους τους εμπλεκόμενους για την επόμενη μέρα της γεωργίας στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το μεγάλο ερώτημα, που αποτελεί και στοίχημα για την επιβίωση των αγροτών, είναι τι θα γίνει στη γεωργία μετά το 2013. Από την πλευρά μας, πέραν της στήριξης που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στα αιτήματα των αγροτών και στις παραδοσιακές καλλιέργειες, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα της γεωργίας, τη χρονιά που έρχεται θα επιδιώξουμε να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές δομές των αγροτών ξεκινώντας από τις μικρές οικονομικές δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν ως παραδείγματα, όπως: βοοειδή κρεατοπαραγωγής, μελισσοκομία, κονικλοτροφία, αμπελοοινικός τομέας, κηπευτικά, μποστανικά, όσπρια, αρωματικά φυτά, μηδική, κ.λπ.
Στόχος μας είναι η παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, χωρίς να παραβλέπουμε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητας των Καρδιτσιώτικων προϊόντων ώστε η γεωγραφική ένδειξη να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Επίσης μεριμνούμε και κάνουμε ενέργειες για την αύξηση του ποσοστού τυποποίησης, την έρευνα αγορών με στόχο τη διάθεση των προϊόντων απ’ ευθείας στους καταναλωτές μέσω τοπικών αγορών ή με την μείωση των μεσαζόντων, την έμφαση στη βιολογική κτηνοτροφία και γεωργία με τη χωροθέτηση στην πόλη της Καρδίτσας λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων και πολλές άλλες παρόμοιες δράσεις».
Πρώτος εισηγητής ήταν ο Γεωπόνος Κώστας Σέϊντος, προϊστάμενος του ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας, που αναφέρθηκε στην «Επαναχρησιμοποίηση των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων παραγωγής καπνοφυταρίων για την παραγωγή μικρών λαχανικών με μειωμένη περιεκτικότητα σε νιτρικά στο Νομό Καρδίτσας».
Στην εισήγησή του παρουσίασε αποτελέσματα πειραμάτων στον τρόπο καλλιέργειας των μικρών λαχανικών με την τεχνική «Float- System» για παραγωγή προϊόντων κηπευτικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε Νιτρικά και Βαρέα μέταλλα.
Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Χρήστο Σακελλαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας του Μαρουλιού σε θερμοκήπιο με τη μέθοδο της Υδροπονίας «Float - System».
Συγκεκριμένα παρουσίασε λεπτομερώς τις παραγωγικές δαπάνες κατά στρέμμα, το κόστος παραγωγής και το γεωργικό - οικογενειακό εισόδημα. Στην ανάλυση του εισηγητή καταδεικνύεται ότι το εισόδημα της καλλιέργειας του Μαρουλιού είναι αρκετά υψηλό, ικανό να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό, αρκεί να οργανωθεί σωστά η διάθεση του προϊόντος.
Τελευταίος εισηγητής, ο Γενικός Δ/ντής της ΑΝΚΑ Βασίλης Μπέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην εμπορία των μικρών λαχανικών.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην κλιμακωτή φύτευση και στην ποικιλία των ειδών των λαχανικών, στη μεγάλη ζήτηση διότι η Ελλάδα εισάγει λαχανικά από το εξωτερικό και στην αξιοποίηση των οικογενειών που έχουν μικρό κλήρο και πολλά εργατικά χέρια. Η ΑΝΚΑ αναλαμβάνει την προώθηση προϊόντων στην αγορά αρκεί να υπάρξει μια αξιόλογη ομαδοποίηση των καλλιεργητών.
Τέλος στην ημερίδα δόθηκε έμφαση απ’ όλους στις συλλογικές δράσεις των αγροτών (ομάδες παραγωγών) και στην τυποποίηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
karditsanews.gr