ΓΤΤ


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Οι νομαρχίες θα αποφασίζουν για την διακοπή λειτουργίας των σχολείων.

Σύσκεψη χθες στην Αθήνα στο ΕΚΕΠΥ μεταξύ εκπροσώπων νομαρχιών με παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα γρίπη




Της Ελπίδας Κουτσογιάννη
Η σύσκεψη εκπροσώπων των νομαρχιών όλης της χώρας με τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), που έγινε στην Αθήνα, στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)ξεκίνησε χθες στη 1:30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 6:30 περίπου το απόγευμα. Στην συγκεκριμένη σύσκεψη συμμετείχαν αρμόδιοι για θέματα υγείας αντινομάρχες ή διευθυντές τμημάτων υγιεινής των νομαρχιών. Από τα Τρίκαλα συμμετείχε η διευθύντρια του τμήματος υγιεινής κ. Αρετή Αναγνωστιάδου.
Το σημαντικό, που προέκυψε σε επίπεδο αποφάσεων είναι ότι πλέον, η αρμοδιότητα για την προσωρινή παύση της λειτουργίας ενός τμήματος σχολείου ή μίας ολόκληρης σχολικής μονάδας μετατίθεται από το ΕΚΕΠΥ, στις νομαρχίες της χώρας. Με απλά λόγια, η νομαρχία Τρικάλων θα έχει την αρμοδιότητα να παύσει για κάποιες ημέρες τη λειτουργία τμήματος ή σχολείου, με αφορμή την εκδήλωση κρουσμάτων γρίπης. Προφανώς και θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.
Εκείνο, δε, που έχει σημασία να τονιστεί είναι ότι στην χθεσινή σύσκεψη έγινε φανερό το πρόβλημα ενημέρωσης που υπάρχει σε σχολικές μονάδες της χώρας. Γύρω από το ζήτημα της νέας γρίπης έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα πανικού, κυρίως σε σχολεία, τόσο μεταξύ εκπαιδευτικών όσο και μεταξύ γονιών των παιδιών, που δεν είναι δυνατό παρά να μεταφέρεται στα παιδιά. Αρκετοί αντινομάρχες και εκπρόσωποι νομαρχιών κατέδειξαν αυτό το φαινόμενο ως απαράδεκτο. Πέραν αυτού, κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξει το όλο σύστημα αντιμετώπισης και να παραχωρηθεί η αρμοδιότητα κλεισίματος τμήματος ή σχολείου ολόκληρου στις νομαρχίες, διότι γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές συνθήκες και επιπροσθέτως δεν θα σημειώνονται οι μεγάλες καθυστερήσεις, που παρατηρούνταν όταν η διαδικασία ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΚΕΠΥ. Από την άλλη, ωστόσο, αυτή η μεταφορά της αρμοδιότητας δεν έγινε με ζέση δεκτή από αρκετές νομαρχίες της χώρας, οι εκπρόσωποι των οποίων θεωρούν ότι απλώς μετατίθεται η ευθύνη και δεν αλλάζει το κλίμα στην ουσία του. Πάντως, αυτό δεν θα γίνει από σήμερα. Με απλά λόγια, η διαδικασία δεν μπορεί να αλλάξει, εάν πρώτα δεν οριστικοποιηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από κάθε νομαρχία. Για παράδειγμα, σήμερα στη νομαρχία Τρικάλων θα γίνει μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη, του αρμόδιου αντινομάρχη κ. Σακκά, υπηρεσιακών παραγόντων του τμήματος υγιεινής και των παραγόντων των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης, προκειμένου να καθορίσουν τα διαδικαστικά σημεία του όλου ζητήματος. Για παράδειγμα, ένα θέμα, που θα συζητήσουν θα είναι το που θα αποστέλλονται τα τηλεγραφήματα από τα σχολεία για τις απουσίες μαθητές που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι θα αλλάξει και η προϋπόθεση της απουσίας του 50+1 για την διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος σχολείου. Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα θα έπρεπε να απουσιάζουν τα 6 από τα 10, για παράδειγμα παιδιά ενός τμήματος, ίσως τροποποιηθεί η προϋπόθεση και το τμήμα θα κλείνει με την απουσία 4 παιδιών.
Εκείνο, πάντως, που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι απουσίες που παρατηρούνται δεν αφορούν σε διαπιστωμένα εργαστηριακά κρούσματα νέας γρίπης. Εξάλλου, κάθε φθινόπωρο, όπως και κάθε άνοιξη υπάρχει έξαρση ιώσεων, κυρίως στα παιδιά. Είναι, εξάλλου χαρακτηριστικό ότι από τα 500 περίπου παιδιά που απουσιάζουν από τα σχολεία του νομού, τα 8 έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά και έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης.
Εμβολιαστικά κέντρα
Πέραν αυτού, στην χθεσινή σύσκεψη ετέθη και το ζήτημα των εμβολιαστικών κέντρων. Εκείνο που διαφάνηκε είναι η πρόθεση του ΕΚΕΠΥ να μη λειτουργήσουν στις νομαρχίες εμβολιαστικά κέντρα. Εκφράστηκαν, εν ολίγοις επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι αυτά τα κέντρα οργανωμένα, ως προς τη δομή τους. Και γι’ αυτό το θέμα ενδεχομένως σήμερα γίνει σύσκεψη στη νομαρχία, με τη συμμετοχή του διοικητή του νοσοκομείου κ. Βελαέτη.
ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
Αλλάζει ο σχεδιασμός για το κλείσιμο των σχολείων
Νέα πολιτική για το κλείσιμο των σχολείων, στα οποία παρουσιάζονται κρούσματα της γρίπης Α, ανακοίνωσε η Επιτροπή Πανδημίας Νέας Γρίπης. Παράλληλα, αποφασίστηκε η χορήγηση των αντι-ικών φαρμάκων να γίνεται πλέον από τα φαρμακεία. Όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πανδημίας Νέας Γρίπης, η τακτική που θα ακολουθεί για το κλείσιμο των σχολείων περιλαμβάνει τα εξής:
* Μία τάξη ή ένα τμήμα σχολείου θα κλείνει όταν υπάρχουν πάνω από 4 περιστατικά γριππώδους συνδρομής (μέχρι σήμερα μία τάξη ή ένα τμήμα σχολείου έκλεινε αν υπήρχαν 5 απουσίες ανεξαρτήτου αιτιολογίας)
* Ένα σχολείο θα κλείνει όταν είναι κλειστό το 1/3 των τάξεων του
* Όταν είναι κλειστό το 1/3 των σχολείων ενός νομού, τότε θα κλείνουν όλα τα σχολεία του νομού.
Όσον αφορά, τα αντι-ικά φάρμακα, οι ασθενείς με νέα γρίπη θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται με συνταγή γιατρού τα αντι-ιικά φάρμακα tamiflu και relenza από τα φαρμακεία, ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να τα παίρνουν μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία. Κατά της συνεδρίαση της Επιτροπής δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1135, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να ρωτούν σχετικά με τα εμβολιαστικά κέντρα.

Η ΕΡΕΥΝΑ 20 Νοεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15359,   σελίδα 9