Στα χρυσά ευρήματα του θολωτού τάφου του περιφερειακού είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας, καθώς η πρόοδος των ερευνών δίνει πολύ σημαντικά δεδομένα προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης του μύθου. Οι συγκριτικές έρευνες που διεξάγονται, συγκεκριμένα, στα εργαστήρια του Λούβρου, θέτοντας στο μικροσκόπιο χρυσά ευρήματα που προέρχονται από τον τάφο του περιφερειακού και αντίστοιχα από την Γεωργία, έχουν πολύ θετική εξέλιξη. Με βάση, συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των συγκριτικών ερευνών που διεξήχθησαν μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ένα από τα χρυσά ευρήματα που προέρχεται από την Γεωργία, ταυτίζεται με εκείνα του θολωτού τάφου, γεγονός που δίνει το «πράσινο φως» στους επιστήμονες να συνεχίσουν τις έρευνές τους, προκειμένου να συμπληρωθεί το «παζλ» των πληροφοριών που επιβεβαιώνουν τον μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία και είχε ως θέμα την διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, από την κ. Αδρύμη, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και εκ των εισηγητών του συνεδρίου, προκαλώντας αίσθηση στην διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι μετέχοντες στο παραπάνω ερευνητικό πρόγραμμα είναι ικανοποιημένοι από την προαναφερθείσα εξέλιξη και όπως εκτιμάται θα υπάρξει συνέχεια, προκειμένου να εξαχθούν ακόμη ασφαλέστερα επιστημονικά συμπεράσματα στο μέλλον. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού τίθεται υπέρ της συνέχισης των διμερών ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας και στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθούν μέσα στο 2010 προτάσεις και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να αναπτυχθεί πλαίσιο ειδικών πολιτιστικών δράσεων με ερευνητικό χαρακτήρα.
Ο περίφημος θολωτός τάφος του περιφερειακού ταυτίζεται πλέον χωρίς καμιά αμφιβολία με την αρχαία Ιωλκό από κορυφαίους επιστήμονες ανά τον κόσμο και γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πορεία και εξέλιξη των συγκριτικών ερευνών στα χρυσά ευρήματα. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα, καθώς από ελληνικής πλευράς έχει εξασφαλιστεί η σχετική άδεια που θα επιτρέψει την «ενδοσκόπηση» και στα χρυσά ευρήματα που προέρχονται από τους θολωτούς τάφους του Διμηνιού και βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο. Η λεπτομερής εξέταση των χρυσών ευρημάτων από την Ελλάδα και την Γεωργία στα ερευνητικά εργαστήρια του Λούβρου, εκτιμάται ότι θα δώσει μελλοντικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία-αποδείξεις που συνθέτουν την πραγματική διάσταση του μύθου, ο οποίος «ζωντανεύει» μέσω του μνημειώδους θολωτού τάφου του περιφερειακού.taxydromos.gr |