|
Της Ελπίδας Κουτσογιάννη
Το ποσό των 100.000 ευρώ θα εισπράξει ο δήμος Τρικκαίων το επόμενο διάστημα από μικροπωλητές, παραγωγούς και λοιπούς συμμετέχοντες στη λαϊκή αγορά της Δευτέρας, που γίνεται στην πόλη των Τρικάλων. Ήδη από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Τρικκαίων έχουν αποσταλεί εκατόν πενήντα (150) ειδοποιητήρια σε συμμετέχοντες στην αγορά της 28ης Οκτωβρίου προκειμένου να καταβάλλουν συνολικά το ποσό που αντιστοιχεί στο ημερήσιο τίμημα της κάθε θέσης για όλο το 2009. Η προθεσμία καταβολής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 και η απορία που γεννάται είναι γιατί δεν έχει καταβληθεί ούτε ευρώ από το ημερήσιο τίμημα.
Η απάντηση απλή δεν είναι. Όπως δεν είναι απλός γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η λαϊκή αγορά στην πόλη των Τρικάλων. Καταρχήν, από την λειτουργία της λαϊκής αγοράς εισπράττει ο δήμος και η νομαρχία. Από τις 100.000 ευρώ που θα εισπραχθούν το επόμενο διάστημα το 80% θα εισπράξει ο δήμος, με το σκεπτικό ότι έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου, την αποκομιδή των απορριμμάτων, κ.λπ., και το 20% θα εισπράξει η νομαρχία. Και τούτο διότι με απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Τρικάλων η νομαρχία αποποιήθηκε των αρμοδιοτήτων της στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά και τις επέστρεψε στο δήμο Τρικκαίων. Γιατί αυτό; Διότι εκείνο το διάστημα η κατάσταση που επικρατούσε σε σχέση με την αγορά, με τον χώρο διεξαγωγής, με τον τρόπο συμμετοχής σε αυτή, με τον τρόπο απόδοσης των θέσεων, με την λειτουργία της αγοράς σε σχέση με το αστικό ΚΤΕΛ, ήταν χαοτική. Αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν εκείνο το διάστημα στις σχέσεις τους, νομάρχης και δήμαρχος, συντέλεσε στην απόδοση της αρμοδιότητας στο δήμο.
Όλη αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί και το ποσό που αντιστοιχεί το ημερήσιο τίμημα. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν καταβλήθηκε αυτό το ποσό από τους συμμετέχοντες στη λαϊκή είναι ότι δεν έχει ακόμη αναπροσαρμοστεί το ημερήσιο δικαίωμα του κάθε παραγωγού, δεδομένων των διαπιστωμένων αδικιών. Με απλά λόγια τόσο οι σύλλογοι των συμμετεχόντων στην αγορά όσο και ο δήμος και η νομαρχία αναγνωρίζουν ότι το τίμημα είναι υψηλό, καθώς, σύμφωνα με απόφαση του πρώην περιφερειάρχη, ο κάθε επαγγελματίας που συμμετέχει σε εβδομαδιαία αγορά (και πλέον στα Τρίκαλα είναι τρεις οι εβδομαδιαίες) πρέπει να καταβάλλει το ποσό των 4000 ευρώ το χρόνο για κάθε μία από τις λαϊκές στις οποίες συμμετέχει. Έτσι, η πρόθεση των φορέων είναι να μειωθεί το ημερήσιο δικαίωμα επ’ ωφελεία των συμμετεχόντων.
Πάντως, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κενά που ούτως ή άλλως υπάρχουν στο σχετικό νόμο και παράλληλα σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργεί ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων επί της λαϊκής, μεταξύ δήμου και νομαρχίας, οδήγησε στο να μην εισπραχθούν τα χρήματα. Οδήγησε, παράλληλα σε συνεννόηση το δήμο με τη νομαρχία, προκειμένου ο δήμος να εισπράξει και να αποδώσει το 20% του ποσού στη νομαρχία, κρατώντας το 80%.
Μπέρδεμα
Μπερδεμένη είναι ασφαλώς η όλη υπόθεση. Μόνο που πέραν των υπαρκτών προβλημάτων και κενών στη νομοθεσία, η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες των Τρικάλων περιπλέκει το ζήτημα. Ο νόμος, για παράδειγμα ορίζει ότι εάν συναινούν οι σύλλογοι, τότε μπορούν οι θέσεις να αποδοθούν μέσω κλήρωσης. Αυτός ήταν ο τρόπος που επέλεξε ο δήμος Τρικκαίων για να καθορίσει τις θέσεις στην εβδομαδιαία και αν επιχειρήσει κανείς να τον αξιολογήσει στην πράξη, μάλλον δεν ήταν ό,τι καλύτερο, εάν κρίνει από τις αντιδράσεις και τις εντάσεις που σημειώνονται κάθε Δευτέρα στην λαϊκή αγορά. Σε ό,τι αφορά τις δύο περιφερειακές αγορές (θεωρούνται εβδομαδιαίες, επίσης, ως προς τη δομή τους) η νομαρχία συμφώνησε με τους συλλόγους των συμμετεχόντων, οι οποίοι μεταξύ τους προχώρησαν σε κλήρωση των θέσεων και η νομαρχία έδωσε τους αριθμούς των θέσεων στον κάθε παραγωγό.
Πού θα γίνεται η αγορά;
Για να έχει, δε, κάποιος πλήρη εικόνα του… χάους πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο δήμος Τρικκαίων και συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο των Τρικάλων αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τον χώρο στον οποίο θα λειτουργεί η εβδομαδιαία αγορά του κέντρου. Η δημοτική αρχή πρότεινε αρχικά να μεταφερθεί η αγορά στην Κολοκοτρώνη, όμως μετά τις έντονες αντιδράσεις των περιοίκων αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση μελέτης, ώστε να εντοπιστεί ο καταλληλότερος χώρος. Για την τύχη αυτής της μελέτης λίγοι γνωρίζουν. Πάντως, για την λαϊκή αγορά οι πάντες έχουν άποψη και την έχουν καταθέσει. Εάν επιχειρήσει κανείς να καταγράφει όλες τις απόψεις και προτάσεις θα καταλήξει στη συγγραφή βιβλίου, καθώς έχει προταθεί από την δημιουργία ημιστεγασμένης αγοράς στη νησίδα της 28ης Οκτωβρίου, μέχρι την μεταφορά της στους πεζοδρόμους του παλαιού εμπορικού κέντρου, στην διεξαγωγή της στο στρατόπεδο Παπαστάθη, την ανασύσταση της παλαιάς δημοτικής αγοράς, όταν μεταφερθεί η νομαρχία σε ιδιόκτητο κτίριο, κ.ο.κ.
Το μόνο βέβαιο, δε, είναι ότι εκείνο που δεν έχει επιχειρηθεί ακόμη ειλικρινώς και ευθαρσώς είναι να ελεγχθεί η αγορά από τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
| |