Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε, σήμερα Τετάρτη, στην 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης «Κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».
Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε, ότι ο Προϋπολογισμός του 2010 καταρτίστηκε υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Ενώ σημείωσε, ότι είναι το πρώτο βήμα για την αναστροφή της αρνητικής πορείας της ελληνικής Οικονομίας.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Σαχινίδης είπε, ότι η χώρα βιώνει τις συνέπειες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ενώ σημείωσε, ότι τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του δημόσιου τομέα έχουν διογκωθεί, με αποτέλεσμα το έλλειμμα το 2009 να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων, στο 12,7% και το χρέος της χώρας στα 300 δισ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία της χώρας από τότε που συγκροτηθήκαμε ως κράτος.
Μιά σημαντική παράμετρος της κρίσης είναι η κρίση ρευστότητας, συμπλήρωσε ο Υφυπουργός. «Η κρίση αυτή είναι εισαγόμενη», διευκρίνισε, «ενώ οι δύο προηγούμενες, η διαρθρωτική και η κρίση στα δημόσια οικονομικά, είναι εγχώριες και ευθύνες έχει η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε ο κ. Σαχινίδης.
Σε όλα αυτά τα προβλήματα «πρέπει να προσθέσουμε ένα τεράστιο έλλειμμα κύρους και αξιοπιστίας, που βαρύνει τη χώρα μας», είπε ο Υφυπουργός.
Απαντώντας σε συναδέλφους της μείζονος αντιπολίτευσης περί της δημιουργίας διογκωμένου ελλείμματος, ο κ. Σαχινίδης είπε: «Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω, δεν έχουμε την παραμικρή διάθεση να φουσκώσουμε το έλλειμμα. Θα θέλαμε η χώρα μας να έχει έλλειμμα 6% έστω και 8 % και χρέος κάτω από το 100%. Αν αυτή ήταν η περίπτωση και δημόσια θα αναγνωρίζαμε, ότι πραγματικά, δεν υπήρχε κανένας λόγος να συζητάμε για τόσο μεγάλα μεγέθη. Θα αποδίδαμε σε ένα μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Διότι κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, θα μπορούσαμε και τη δημοσιονομική προσαρμογή να κάνουμε πιο εύκολα, αλλά και να αποφύγουμε όλες αυτές τις επιθέσεις που δέχεται η Ελληνική Οικονομία».
Ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 12,7% του Α.Ε.Π. σε μονοψήφιο ποσοστό - στο 9,1 %- είναι μια αναπτυξιακή επιλογή, είπε ο Υφυπουργός ενώ σημείωσε, ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και η προώθηση ενός νέου μοντέλου Ανάπτυξης.
Αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η αποκατάσταση της δημοσιοοικονομικής ισορροπίας, είπε ο Υφυπουργός. «Είναι βαθιά γελασμένος όποιος πιστεύει, ότι μπορούμε να επαναφέρουμε την Ελληνική Οικονομία σε τροχιά Ανάπτυξης, εάν δεν καταφέρουμε να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Υφυπουργός Οικονμικών σημείωσε, ότι το ζήτημα για τη χώρα, δεν είναι να προχωρήσει σε αυτές τις επιλογές επειδή ζητείται από την Ε.Ε. «Και εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όταν έχεις ένα χρέος σαν και αυτό που έχει η Ελλάδα, θα ήταν υποχρέωση μας να ακολουθήσουμε στην συγκεκριμένη πολιτική. Έχουμε υποχρέωση, απέναντι σε όλους τους πολίτες της χώρας να προχωρήσουμε σε εκείνες τις πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το χρέος. Διότι εάν εμείς αυτήν την στιγμή δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα τότε κινδυνεύουν και οι μελλοντικές και οι παρούσες γενεές, κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν τα εισοδήματα, κινδυνεύει η ίδια η χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Δε θα υποθηκεύσουμε το μέλλον, το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική συνοχή των πολιτών, είπε ο κ. Σαχινίδης, ενώ σημείωσε ότι στόχευση της Κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η παρουσία της χώρας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.