ΓΤΤ


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Σε συναγερμό ο δήμος Καλαμπάκας για τον Πηνειό

Απειλήθηκαν προστατευτικά αναχώματα - Αγωνία κατοίκων περιοχής Ποταμιάς και Σαρακίνας




Του Βαγγέλη Γκιάτα
Σε συναγερμό τέθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός και γενικότερα ο δήμος Καλαμπάκας την Κυριακή το πρωί καθώς τα νερά του Πηνειού απείλησαν ζαρζανέτια και αναχώματα τα οποία προστατεύουν την περιοχή «ποταμιά» αλλά και το Δ.Δ. Σαρακίνας.
Πράγματι η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση από την Παρασκευή βράδυ και το Σάββατο το μέχρι την Κυριακή το πρωί συνέβαλαν ώστε να φουσκώσει ο Πηνειός και τα ορμητικά νερά να απειλούν να σπάσουν τα προστατευτικά αναχώματα στο ύψος της γέφυρας Διάβας μέχρι τον βιολογικό καθαρισμό. Ένα δεύτερο μέτωπο ανάσχεσης των ορμητικών νερών του Πηνειού ήταν ο βράχος της Σαρακίνας και το παρακείμενο ζαρζανέτι που λειτουργούν ως προστατευτικά αναχώματα του οικισμού.
Στα δύο αυτά σημεία επικεντρώθηκαν όλες οι παρεμβάσεις που αποφάσισε να κάνει ο δήμαρχος Βύρων Μπουτίνας, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ροή του συνόλου των νερών του ποταμού χτυπούσαν πάνω στα προστατευτικά αναχώματα.
Μπροστά στον κίνδυνο να σπάσει το ανάχωμα στο ύψος του δημοτικού σταδίου και να πλημμυρίσει περιοχή «ποταμιά», ο δήμαρχος ζήτησε την συνδρομή ιδιωτικών χωματουργικών μηχανημάτων ώστε να προβούν στην ενίσχυση των αναχωμάτων.
Να πούμε ότι το συγκεκριμένο ανάχωμα αναδείχθηκε σε πραγματικό κλειδί στην επαπειλούμενη πλημμύρα από τα ορμητικά νερά του Πηνειού κάτι που αντιλήφθηκε εγκαίρως ο Δήμαρχος Καλαμπάκας δεδομένου ότι έγινε αποδέκτης αρκετών επισημάνσεων από τους κατοίκους της περιοχής «ποταμιά» οι οποίοι αγωνιούσαν για την τύχη των περιουσιών τους σε περίπτωση που θα έσταζε το ανάχωμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορμή των νερών ήταν τέτοια που το ανάχωμα έφτασε σε οριακό σημείο αντοχής από την διάβρωση που προκαλούσαν τα νερά.
Ο Βύρων Μπουτίνας βρέθηκε επί τόπου δίνοντας κατευθύνσεις στα χωματουργικά μηχανήματα ώστε να προβούν στην ενίσχυσή τους με όγκους χωμάτων. Να επισημάνουμε ότι εάν τα νερά δεν αναχαιτίζονταν τότε θα κινδύνευε με καταστροφή ολόκληρη η περιοχή «ποταμιά», που είναι διάσπαρτη με σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, βιοτεχνίες και τουριστικά καταλύματα, αλλά και το μηχανοστάσιο του δήμου ως και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
Όσον αφορά το προστατευτικό ανάχωμα της Σαρακίνας εκείνο που το διέσωσε ήταν τα πλατάνια που βρίσκονται από την πλευρά του ποταμού.
Τα δένδρα αυτά, και κυρίως το ριζικό τους σύστημα συγκράτησαν τα χώματα μη επιτρέποντας την διάβρωσή τους.
Στο σημείο «κλειδί» βρέθηκε και ο πρόεδρος του Τ.Σ. Γιώργος Μπερτές ο οποίος βλέποντας τον κίνδυνο τόνισε ότι επανειλημμένως έχει τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης του συγκεκριμένου αναχώματος, το οποίο λειτουργεί ως σημείο εκτροπής της ροής των νερών του Πηνειού.
Πώς δημιουργείται το πρόβλημα
Για όσους γνωρίζουν την συμπεριφορά των νερών του Πηνειού στην συγκεκριμένη περιοχή (γέφυρα Διάβας – Σαρακίνα), το πρόβλημα δημιουργεί η ανεξέλεγκτη αμμοληψία η οποία για χρόνια γίνεται εντός της κοίτης του ποταμού. Οι τεράστιοι όγκοι χαλικιών που υψώνονται στο μέσον της κοίτης εκτρέπουν τα νερά πότε προς την πλευρά του πλατανόδασους της Διάβας και πότε προς την πλευρά της Καλαμπάκας.
Κι αυτό γιατί ποτέ μέχρι τώρα δεν υπάρχει έλεγχος στην διαδικασία αμμοληψίας από τον δήμο Καλαμπάκας.
Μόλις πρόσφατα το Δ.Σ., με αφορμή την κατασκευή του Ε65, έλαβε απόφαση επί της επιβολής κανόνων ελέγχου της διαδικασίας αμμοληψίας. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ρους των νερών του Πηνειού, λόγω των βουνών αμμοχαλικιών στο μέσον της κοίτης του ποταμού, εκτράπηκαν προς την πλευρά της Καλαμπάκας με συνέπεια ο όγκος των νερών να χτυπά το χωμάτινο ανάχωμα το οποίο και κατέρρευσε. Έτσι κάθε φορά που τα νερά φουσκώνουν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές περιορίζονται στην ενίσχυση των αναχωμάτων.
Όμως το αίτιο του προβλήματος που είναι η ανεξέλεγκτη αμμοληψία, παραμένει μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο όπου επαναλαμβάνεται η γνωστή ιστορία. Μάλιστα ο δήμος επωμίζεται πρόσθετη δαπάνη προκειμένου να ενισχύσει τα προστατευτικά αναχώματα. Και το αγωνιώδες ερώτημα είναι πότε θα γίνει το κακό. Γιατί αν συνεχισθεί αυτή η συμπεριφορά στο θέμα της αμμοληψίας, κάποια στιγμή το κακό θα συντελεσθεί αλλά τότε θα είναι αργά.
Μέχρις εδώ και μη παρέκει
Όμως μέχρις εδώ και μη παρέκει. Κάποτε θα πρέπει να ειπωθούν οι αλήθειες για τα κακώς κείμενα. Είναι η ώρα ανάληψης των ευθυνών. Χρειάζεται να υπάρξουν παρεμβάσεις στην αμμοληψία στην προστασία και ανάδειξη του Πηνειού και του περιβάλλοντος χώρου. Και ας είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή το ποτάμι θα μας εκδικηθεί για την καταστροφή που έχουμε κάνει και την απερίσκεπτη συμπεριφορά μας στο φυσικό περιβάλλον.

Η ΕΡΕΥΝΑ 22 Δεκεμβρίου 2009, αρ. φύλλου 15386,   σελίδα 10