|
η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας.
Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας καλά κρατούν…Και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες και εξαγγελίες μέτρων, προσπαθεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση, επιχειρώντας παράλληλα να αποκαταστήσει και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.
Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΥΤΣΕΛΑΣ
Το μεγάλο «στοίχημα» όμως μεταφέρεται τώρα σε άλλο πεδίο…Η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% ως το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης το 2013, είναι ο στόχος στον οποίο πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη βαρύτητα, προκειμένου να επιτευχθεί. Κοντολογίς, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον έκτακτων αναγκών και από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε στενή, αυστηρή επιτήρηση, η οποία άρχισε ουσιαστικά από τώρα, η προσπάθεια εστιάζεται πλέον στην κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας 2010-2013, που θα αποτελέσει τον καταστατικό χάρτη των δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών και των αγορών. Ένα Πρόγραμμα με το οποίο θα επιχειρηθεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων χρόνο με τον χρόνο. Και μπορεί η συγκέντρωση στοιχείων για την κατάρτιση του Προγράμματος να αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση όμως, που αγωνιά
για την «υποδοχή» και την «αποδοχή» του, μας έχει δώσει ήδη μία πρόγευση των μέτρων που θα περιλαμβάνει αυτό.
Ένα «αισιόδοξο» και ένα «απαισιόδοξο» σενάριο
Λόγω των αβεβαιοτήτων που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο, το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, κατά πάσα πιθανότητα, δύο σενάρια. Το ένα θα είναι «αισιόδοξο» και το άλλο «απαισιόδοξο». Ωστόσο και τα δύο σενάρια θα στηρίζονται στην παραδοχή της «κάθετης μείωσης του ελλείμματος». Με βάση ότι το έλλειμμα θα κλείσει στο 12,7% στο τέλος του 2009, θα αναφέρεται ότι το 2010 θα μειωθεί στο 9,0%, το 2011 στο 6,9%, το 2012 στο 4,7% και το 2012 κάτω του 3% (2,8%). Επίσης το πρόγραμμα, επί της ουσίας, θα είναι κατανεμημένο σε δύο χρονικές περιόδους. Η μία θα αφορά το 2010 και ίσως και το 2011 και η δεύτερη χρονική περίοδος θα καθορισθεί αναλόγως. Οι μεγάλες δυσκολίες κατάρτισης του προγράμματος, προς το παρόν, αφορούν τις εκτιμήσεις του δημοσίου χρέους για μετά το 2011.
| |