Καλό μεσημέρι.
• Να θέσουμε ένα γενικότερο πλαίσιο. Ο Πρωθυπουργός, με σαφή και καθαρό τρόπο, παρουσίασε χθες τους άξονες πάνω στους οποίους θα επιδιώξουμε να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνική συμφωνία, ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στις αλλαγές και στις ριζικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Παρουσίασε συγκεκριμένα μέτρα που συνθέτουν τον «οδικό χάρτη» που θα οδηγήσει στα επόμενα χρόνια, με τις προσπάθειες όλων μας, στην έξοδο από την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Δεν είμαστε κυβέρνηση που ήθελε να διαχειριστεί τα πράγματα, αλλά κυβέρνηση ανατροπών και ρήξεων, με ό,τι κρατά την Ελλάδα καθηλωμένη, με ό,τι μας εμποδίζει να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Βάζουμε τελεία και παύλα στην αναποφασιστικότητα, την ατολμία, την αδράνεια που χαρακτήριζε τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και στις οποίες οφείλεται η σημερινή δύσκολη κατάσταση.
Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μιλάμε για «μερεμέτια». Μιλάμε για πραγματικά ριζικές τομές. Δεν μιλάμε για ήπια προσαρμογή, ούτε για σκληρά μέτρα επί δικαίων και αδίκων. Εμείς μιλάμε για δίκαιες ανατροπές, παντού. Με την Πολιτεία, να δίνει πρώτη το παράδειγμα. Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, τη σπατάλη, την πελατειακή λογική στη λειτουργία του κράτους, τη μάχη ενάντια σε αυτά που πληγώνουν τον Έλληνα.
Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της αξιοπιστίας, την Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, την Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας. Είναι η ώρα που όλοι μας, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί φορείς και πολίτες, καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Είναι η ώρα που όλοι μαζί καλούμαστε να κάνουμε την κρίση, ευκαιρία για μια Ελλάδα διαφορετική.
• Και μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ρόβλια. Μετά, λοιπόν, το θέμα που δημιουργήθηκε, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ρόβλιας διευκρίνισε ότι υπήρξε πρόβλημα στο πώς παρουσιάστηκαν τα συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή, ότι δεν διακινήθηκαν από το γραφείο του. Πλην όμως, για να μη δημιουργηθεί καμία σκιά για πελατειακές σχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, η οποία έγινε δεκτή. Ο Πρωθυπουργός για όλα αυτά τα θέματα επισήμανε ότι πρέπει να διαμορφωθούν κανόνες δεοντολογίας που θα δεσμεύουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης από δω και πέρα και ανέθεσε τη σχετική εισήγηση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πάγκαλο.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει αρχίσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ήδη, όπως ακούσαμε και τον κ. Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να μιλάει, δεν δίνει τη συναίνεσή του. Χαρακτήρισε ευχολόγιο το πρόγραμμα του κ. Πρωθυπουργού και ότι δεν έχει σχέδιο. Το ερώτημά μου είναι, πώς, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση, όλος αυτός ο κόσμος που στηρίζει σήμερα τη Νέα Δημοκρατία, ακούει τον αρχηγό να μη δίνει τη συναίνεση, πώς είναι δυνατό να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα του Πρωθυπουργού, όταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας που ακούει τον κ. Σαμαρά να μιλάει για αφηρημένα μέτρα, μη κοστολογημένα κτλ, θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση αυτό το πρόγραμμα;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόσκληση για έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο σε πολίτες, κόμματα και φορείς. Από κει και πέρα, είναι ευθύνη του καθενός, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναλογιστεί τις τεράστιες ευθύνες, εξαιτίας των οποίων δημιουργήθηκε η σημερινή κρίση που βιώνει η Ελλάδα. Και αντί να ταυτίζεται με το κυβερνητικό παρελθόν, το οποίο καταδίκασε ο ελληνικός λαός, με τόσο άμεσο τρόπο, περιμέναμε και περιμένουμε ακόμη, η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πιο υπεύθυνη ως κόμμα και να δώσει εκείνες τις ευρείες συναινέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον ελληνικό λαό. Θα ήταν για μας μια πολύ εύκολη επιλογή, με την κυβερνητική και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτουμε, να προγραμματίσουμε και να υλοποιήσουμε μόνοι μας, τις πολιτικές μας επιλογές. Επειδή πιστεύουμε όμως ότι ο τόπος, στις σημερινές συνθήκες, χρειάζεται συναίνεση, γι` αυτό καλέσαμε και καλούμε ακόμη και σήμερα, την αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να επισημάνω μια μικρή αντίφαση στην όλη πρόταση της κυβέρνησης. Το τι πρότεινε ο κ. Παπανδρέου χθες είναι σαφές. Το πώς εκτιμάται, αυτό αφορά τον καθένα. Όμως, ενώ έχουμε την πρόταση του κ. Παπανδρέου από τη μια μεριά και της κυβέρνησης, από την άλλη ο Πρωθυπουργός μας μιλάει για ένα κράτος, το οποίο είναι ανοργάνωτο, ένα κράτος το οποίο έχει τεράστια προβλήματα συγκρότησης και λειτουργίας και αναρωτιέμαι: Η πρόταση αυτή πώς θα υλοποιηθεί από ένα τέτοιο κράτος, το οποίο δεν υφίσταται στην ουσία και πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μα, μια από τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες βάζουμε σε αυτόν τον ανοικτό κοινωνικό διάλογο, είναι η δημιουργία ενός κράτους αξιόπιστου, η δημιουργία ενός κράτους που θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη. Ήδη, ο Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι το κράτος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα τείχος, ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Εάν δεν φτιάξουμε, εάν δεν αναδιαρθρώσουμε και αν δεν διορθώσουμε αυτό το κράτος το οποίο βιώνουμε όλοι, δεν μπορεί να υπάρχουν αλλαγές. Γι` αυτό το ΠΑΣΟΚ -και στις προεκλογικές του δεσμεύσεις- έχει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα θέσει και στον κοινωνικό διάλογο για την αναδιάρθρωση του κράτους. Ούτως ή άλλως, εμείς κάναμε το πρώτο βήμα από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής μας, με την κατάργηση και δημιουργία διαφορετικών υπουργείων. Εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη τομή με μια καινοτομία σοβαρότατη, έτσι ώστε να επιλέξουμε τα ικανότερα στελέχη για τη στελέχωση της διοίκησης. Ακόμη, προχωράμε και βάζουμε στον κοινωνικό διάλογο τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, τον περιορισμό των επιπέδων αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα διαφορετικό κράτος απ` αυτό που έχουμε σήμερα.
ΜΙΧΑΗΛ: Η πρώτη αντίδραση των διεθνών παραγόντων, αγορών, της ΚΟΜΙΣΙΟΝ, θα έλεγα ότι είναι μάλλον συγκρατημένη έως έντονα επιφυλακτική. Αυτό το αναμένατε; Και τι άλλο περιμένετε; Πότε περιμένετε να αλλάξει αυτό; Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να το αλλάξετε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ας μην ξεχνάμε ότι ξεκινήσαμε πριν από δύο μήνες με ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Αξιοπιστία που τη βιώνουμε οι πάντες, όλες αυτές τις ημέρες και μάλιστα με άμεση συνέπεια και στα οικονομικά μας. Βλέπουμε, όμως, ότι παρά τα όσα περίμεναν κάποιοι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, να έχουμε πλέον μια θετική αντιμετώπιση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, όπου τα μέτρα που εξήγγειλε είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα, έχουμε ακόμη θετικότερες αντιδράσεις. Εμείς το στοίχημα που βάζουμε είναι στοίχημα αξιοπιστίας πρώτα προς τον Έλληνα πολίτη και βεβαίως και προς τους εταίρους μας γιατί η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με τις αγορές, έχουν άμεση επίπτωση και στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.
ΚΕΦΑΛΑ: Είπατε, ότι με τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου χθες, αλλά μόλις δήλωσε ο κ. Αλμούνια ότι περιμένει συγκεκριμένες χειροπιαστές προτάσεις από την Ελλάδα, δηλαδή μέτρα από την Ελλάδα, εσείς τι απαντάτε; Τελικά, δεν έχει πείσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός; Μήπως χρειάζεται χρόνος; Γιατί, μόλις τα είπε τώρα στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εμείς, έχουμε απαντήσει και όλο αυτό το διάστημα. Απάντησε ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και απάντησε και με τη χθεσινή ομιλία του. Γνωρίζουμε ότι το να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα αναξιοπιστίας της χώρας μας είναι δύσκολο. Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να κάνουμε πολλά βήματα. Τα βήματα, όμως, που κάνουμε είναι πραγματικά άλματα, έτσι ώστε να ανακτήσουμε ξανά την αξιοπιστία της χώρας μας.
ΚΕΦΑΛΑ: Ναι, αλλά αυτά τα μέτρα θα μειώσουν πράγματι το έλλειμμα; Γιατί αυτό προφανώς δεν έχει πείσει τις Βρυξέλλες.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευθεί, στη χθεσινή ομιλία του, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένα θέματα, ζητήματα μείωσης του ελλείμματος και του τεράστιου χρέους που έχουμε ως χώρα.
ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι αναμφίβολο ότι οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει αναστάτωση μεγάλη. Και αυτό, αρκεί να το δει κανείς αν σταθεί μπροστά σε ένα περίπτερο, να δει τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων, όπως κρέμονται εκεί. Και παρατηρεί κανείς ότι υπάρχουν δύο φαινομενικά άκρα στις εφημερίδες. Δηλαδή, από τη μια βλέπουμε στα πρωτοσέλιδα ότι αυτά που είπε χθες ο κ. Πρωθυπουργός ότι πρόκειται για «βελούδινα» μέτρα, τα οποία ενδεχομένως οι Βρυξέλλες δεν τα κρίνουν αυτή τη στιγμή άκρως ικανοποιητικά. Από την άλλη, υπάρχει η άποψη ότι π.χ. 430.000 υπάλληλοι του Δημοσίου θα «πληρώσουν τη νύφη». Τι από τα δύο ισχύει, γιατί και τα δύο δεν γίνεται να ισχύουν. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Και το άλλο, υπάρχει και μια άποψη που λέει, μετά από αυτά, ότι από το 1981 έως το 1990 και από το 1994 έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία. Και το ερώτημα είναι, αν συμμερίζεστε αυτή την άποψη.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός χθες, το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε και μετά το 1993 να βγάλει τη χώρα από την τεράστια οικονομική δύσκολη θέση -και το 1981 βεβαίως- αλλά και σήμερα, το 2009, να προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από μια πάρα πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Από εκεί και πέρα, οι εκτιμήσεις που κάνει ο καθένας, είναι δικαίωμά του να τις κάνει. Τα δημοσιεύματα είναι δημοσιεύματα. Είναι σεβαστά. Οι θέσεις που παίρνουν οι οικονομικοί αναλυτές και ο κάθε αναλυτής, ο κάθε πολίτης, είναι σεβαστές. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει μια σταθερή πολιτική γραμμή της κυβέρνησης. Όπως είπα και προηγουμένως, δεν μιλάμε ούτε για ήπια προσαρμογή, ούτε για σκληρά μέτρα επί δικαίων και αδίκων. Και το επαναλαμβάνω: Εμείς, έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές, σύμφωνα με τις οποίες είμαστε σίγουροι ότι και από την κρίση θα βγούμε, αλλά παράλληλα θα προστατεύσουμε και τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας. Είναι προεκλογική δέσμευση. Είναι αξία και ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, την οποία δεν μπορούμε να την αφήσουμε στην άκρη.
ΠΟΛΥΜΕΡΟΣ: Χθες, άκουσα, μεταξύ άλλων, τον Πρωθυπουργό να λέει ότι όσα δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις περασμένες δεκαετίες, θα το κάνουμε εμείς σε τρεις μήνες. Αυτό το αντιστρέφω και το κάνω απορία μου: Πώς θα μπορούσε μια κυβέρνηση, η συγκεκριμένη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι τέτοιο;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συγκεκριμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχουν αντιληφθεί όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι λειτουργεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο από άλλες κυβερνήσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα της χώρας και επειδή βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, γι` αυτό προσπαθούμε και θα το κάνουμε με τον πιο άμεσο τρόπο. Εμείς δεν είπαμε ότι σε τρεις μήνες θα λυθούν όλα τα προβλήματα της χώρας. Αλλά όλα τα προβλήματα, τα μεγάλα προβλήματα, ήδη έχουν δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε μέσα από ευρείες συναινέσεις να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε, με τον καλύτερο τρόπο, την επίλυσή τους.
ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός χθες είπε ότι καταργούνται τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό. Είναι τελικά κατάργηση ή θα ενταχθούν στις πρεσβείες, γιατί υπάρχει μια υπάρχει μια αναστάτωση στο υπουργείο.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιλάμε για ενσωμάτωση των Γραφείων Τύπου στις πρεσβείες. Αυτά, όμως, είναι μέτρα που θα εξειδικευτούν και μετά από το σχετικό διάλογο.
ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Διαβάζοντας τα μέτρα ένα-ένα, τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την εξυγίανση και την πάταξη της διαφθοράς, ακούσαμε ότι μίλησε για 10% μείωση στις αμοιβές που ισχύουν σήμερα στις ΔΕΚΟ για τα διευθυντικά στελέχη. Αυτό δεν είναι κάπως λίγο, ας το πούμε έτσι, όταν ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πώς θα διαμορφωθεί το πάγωμα, η καθήλωση ή η μικρή αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων, από 2.000-2.001 ευρώ. Δεν είναι, δηλαδή, λίγη αυτή η μείωση για τα διευθυντικά στελέχη, ενώ για τους υπαλλήλους είναι ίσως πολλή;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι μειώσεις είναι στοχευμένες. Από εκεί και πέρα, όμως, για να μιλήσουμε πιο ειδικά για τα συγκεκριμένα μέτρα, πρέπει να ανοίξει ο διάλογος. Να υπάρξει πέρας του διαλόγου και να ανακοινωθούν οι αποφάσεις. Ως προς τους μισθούς, εννοείται ότι, με νομοθέτημα, θα καθοριστεί και η εισοδηματική πολιτική, έτσι ώστε να μιλάμε πιο συγκεκριμένα.
ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Άκουσα σε τηλεοπτική εκπομπή, σήμερα, τον Πρόεδρο του ΟΠΑΠ να λέει ότι έχει παραιτηθεί από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά παραμένει, λέει, στη θέση του, γιατί εσείς –η κυβέρνηση, όχι εσείς- του είπατε να μείνει. Πότε θα γίνουν οι αλλαγές αυτές και στον ΟΠΑΠ και σε άλλες υπηρεσίες, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη, γίνονται οι αλλαγές και ανακοινώνονται κάθε ημέρα.
Σας ευχαριστώ.