ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ-ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ | |
Η διατροφική αξία του Ελληνικού μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας στην υγεία του ανθρώπου τονίστηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν χθες βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η Νομαρχία Λάρισας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Λάρισας. Την εκδήλωση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Νομαρχίας να αναδείξει τη σπουδαιότητα του ελληνικού μελιού και να στηρίξει τους παραγωγούς, διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό παράνομων εστιών παραγωγής και πώλησης του προϊόντος. Επανέλαβε την αμέριστη στήριξη της Νομαρχίας Λάρισας στους μελισσοπαραγωγούς του νομού σημειώνοντας ότι η Νομαρχία Λάρισας παρέχει μέσω της ιστοσελίδας της τεχνικές οδηγίες για όσους ασχολούνται με τη μελισσοκομία ενώ τρεις φορές το χρόνο εκπαιδεύει με έμπειρους πανεπιστημιακούς καθηγητές τους μελισσοκόμους. Παράλληλα σημείωσε ότι η Νομαρχία Λάρισας προωθεί προγράμματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα και την εμπορική αξία του μελιού και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της μελισσοκομικής δραστηριότητας. Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας κ. Γεράσιμος Κράγιας, ο οποίος αφού μίλησε για τα ευεργετικά οφέλη του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και όχι από πλανόδιους οι οποίοι πωλούν μέλι που περιέχει επικίνδυνες ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο και επιβλαβές για την υγεία. Ακολούθησαν επιστημονικές εισηγήσεις από τους κ.κ. Αλέξανδρο Μεσιμέρη, Τεχνολόγο-Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνο για τη Μελισσοκομία, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η μελισσοκομία στο Νομό μας», Ανδρέα Θρασύβουλο Καθηγητή του εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ. ο οποίος παρουσίασε μελέτη για ποιότητα του Ελληνικού μελιού. Για την αξία του Ελληνικού μελιού στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου μίλησε η κ. Χρυσούλα Τσανακάκη Λέκτορας εργαστηρίου μελισσοκομίας – Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Οι ομιλητές υποστήριξαν πως «το μέλι είναι ο αυθεντικός θησαυρός της Ελληνικής γης από την αρχαιότητα και αποτελεί πηγή δύναμης και υγείας για τον άνθρωπο καθώς η θρεπτική του αξία είναι σημαντική. Το ελληνικό μέλι παράγεται και διατίθεται με την φροντίδα και το μεράκι του Έλληνα μελισσοκόμου ο οποίος σέβεται τα προϊόντα της κυψέλης. Η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη με αποτέλεσμα το ειρηνικό μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία. Το ελληνικό μέλι έχει πλήρως ταυτοποιηθεί, είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να ελεγχθεί η αγνότητα και η αυθεντικότητα του. Η ποιότητα του ελληνικού μελιού ελέγχεται κάθε χρόνο. Συλλέγεται από την ελληνική ύπαιθρο και είναι οι μέλισσες του έλληνα μελισσοκόμου που προσφέρουν στην διατήρηση της ελληνικής φύσης, μέσω της επικονίασης. Το ελληνικό μέλι έχει καλύτερη γεύση, άρωμα και είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το εισαγόμενο». Γ. Ρούστας eleftheria.gr |