Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Το ΠΣΑ που καταθέσατε έχει χαρακτηρισθεί από πολλούς ως “αισιόδοξο” καθώς σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη και σε μια καλύτερη στάση των αγορών απέναντι στην Ελληνική Οικονομία.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι με κάποια καθυστέρηση η Ευρώπη αρχίζει να ανακάμπτει. Από το β εξάμηνο του 2010 η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται και μαζί της εκτιμούμε ότι θα βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον που επιδρά στις εξελίξεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού.
Σε ένα μεγάλο βαθμό όμως οι εξελίξεις στην Ελλάδα διαμορφώνονται και από το επίπεδο των προσδοκιών.
Όσο το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται οι προσδοκίες παραμένουν αρνητικές και αυτό επηρεάζει τις εξελίξεις.
Εάν προχωρήσουμε στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος, αυτό θα έχει θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις στις προσδοκίες και στα επιτόκια.
Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η οικονομική μεγέθυνση το 2010 θα είναι οριακά αρνητική.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Αυτό όμως σημαίνει ότι ο σχεδιασμός σας μπορεί να ανατραπεί, αν οι παράγοντες αυτοί αλλάξουν.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κατά την δική μας εκτίμηση το θετικό αποτέλεσμα θα προκύψει κυρίως από την μείωση του ελλείμματος που θα επηρεάσει θετικά τα επιτόκια. Όπως γνωρίζετε καθώς δανειζόμαστε - και θα συνεχίζουμε να δανειζόμαστε - το κόστος ανεβαίνει γιατί το κράτος λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαια.
Όμως όσο ανεβαίνει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο ανεβαίνει το κόστος δανεισμού και για τις επιχειρήσεις.
Βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά μας, αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και οι θετικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα θα προκαλέσουν αύξηση των επενδύσεων που θα επιδράσει θετικά στην οικονομία.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Οι αγορές όμως στην πρόσφατη έκδοση των εντόκων γραμματίων έδειξαν να μην καταλαβαίνουν από αυτά. Το επιτόκιο των εντόκων εκτινάχθηκε στα ύψη. Εσείς τι θα κάνετε γι΄αυτό;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτό αντιμετωπίζεται κυρίως μέσα από την ακριβή εκτέλεση του Προϋπολογισμού που συμβαδίζει με τους στόχους που έχουμε βάλει.
Εάν λοιπόν τον πρώτο ή τον δεύτερο μήνα οι αγορές διαπιστώσουν ότι έχουμε καταφέρει να είμαστε μέσα στους στόχους μας θα κερδίσουμε σε όρους αξιοπιστίας και αυτό θα μας επιστραφεί ...με μικρότερα επιτόκια. Σταδιακά αυτό θα ενσωματώνεται στις προσδοκίες των αγορών.
Σε συνδυασμό πάντα με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές, όπως το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων, της συγκρότησης ειδικής επιστημονικής γραμματείας στην Βουλή για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, αλλά και τις αλλαγές που προωθούμε στην μέθοδο κατάρτισής του.
Αυτός ο συνδυασμός των θεσμικών αλλαγών και του μηδενισμού των δημοσιονομικών αποκλίσεων θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές απέναντί μας.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Η Ελλάδα τελικά είναι “μοναδική” προβληματική περίπτωση στην ευρωζώνη;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Και άλλες χώρες στην ευρωζώνη έχουν πρόβλημα και αυτό εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση.
Όταν ξέσπασε η κρίση οι αγορές άρχισαν αμέσως να τιμολογούν διαφορετικά τον κίνδυνο στα ομόλογα των χωρών της Ν. Ευρώπης. Έτσι τα επιτόκια αυξήθηκαν όπως επίσης και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) στα κρατικά ομόλογα.
Σήμερα είναι φανερό ότι οι αγορές τιμολογούν εντελώς διαφορετικά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου όπως και της Ιρλανδίας έναντι της Γερμανίας.
Η περίπτωση της Ελλάδας βέβαια ξεχωρίζει μεταξύ αυτών των χωρών λόγω του υψηλού χρέους και των ελλειμμάτων.
Γι' αυτό θεωρήσαμε αναγκαίο ένα εμπροσθοβαρές Πρόγραμμα Σταθερότητας ώστε να σηματοδοτήσει προς τις αγορές τη δέσμευσή μας να πάρουμε εδώ και τώρα τα μέτρα για την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.
Εδώ όμως πρέπει να επισημάνω κάτι σημαντικό. Η διόρθωση που κάνουμε στο σκέλος των δαπανών συνυπολογίζει το γεγονός ότι οι πηγές που τροφοδοτούν το έλλειμμα έχουν να κάνουν με ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν άμεσα.
Αν πάρουμε για παράδειγμα τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, χρειάζεται μια ρύθμιση συνολικότερη για να αρχίσει να παράγεται αποτέλεσμα. Επίσης το κόστος που προκύπτει από τα νοσοκομεία θέλει και αυτό παρεμβάσεις στον χώρο της υγείας, που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα εκεί που δημιουργούνται. Εμείς ήδη έχουμε πάρει μέτρα στην κατεύθυνση αυτή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Αν παρ' όλα αυτά εμφανισθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Έχουμε δηλώσει επανηλειμμένα ότι θα πάρουμε όποια πρωτοβουλία είναι αναγκαία για να ήμαστε εντός των στόχων μας. Αν διαπιστώσουμε αποκλίσεις, πρώτα βεβαίως θα διερευνήσουμε τους λόγους και αμέσως μετά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται. Δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε στους στόχους που έχουμε θέσει.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Ποια μέτρα;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ανάλογα με τα προβλήματα, θα δούμε. Πάντα είσαι έτοιμος για τα ευνοϊκότερα σενάρια αλλά και για εκείνα που δεν κινούνται προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Στο ΠΣΑ έχετε προβλέψει ότι το 10% των προϋπολογισμών των υπουργείων θα παραμείνει κατά μία έννοια υπό αίρεση.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το ποσοστό θα δεσμευθεί και θα παραμείνει ως απόθεμα ασφαλείας. Αυτή η δέσμευση του 10% είναι μία από τις δικλίδες ασφαλείας που έχει προβλέψει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να ήμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Αν αυτά γίνουν, οι εντάσεις μέσα στην Κυβέρνηση θα πολλαπλασιασθούν...
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όλοι είμαστε στρατευμένοι στην εντολή που μας έδωσε ο λαός στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, να βοηθήσουμε την οικονομία να βγει από την κρίση. Εάν λοιπόν εμφανισθούν αποκλίσεις από τους στόχους, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ούτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα είχε αντίρρηση στο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα που είναι αναγκαία για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Μέχρι σήμερα όμως έχει αποδειχθεί το αντίθετο.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι έχει αποδειχθεί το αντίθετο από ό,τι λέτε. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ενδιαφέρεται να ακούει απόψεις αλλά όταν παίρνονται αποφάσεις πρέπει και θέλει να συστρατεύονται όλοι πίσω από τις αποφάσεις αυτές.
Και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι διαφορετικό.
Ο Πρωθυπουργός θέλει να ακούγονται διαφορετικές φωνές αλλά όταν ψηφίζονται αποφάσεις όλοι υπηρετούμε τον σκοπό αυτό.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Γιατί φέρατε “κατεπειγόντως” το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές στην Βουλή;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι το πρώτο μέτρο που διασφαλίζει έσοδα και το φέραμε με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Βουλή γιατί διαπιστώσαμε ότι μέσα στον Δεκέμβριο σε ορισμένες ΔΟΥ περιοχών όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλές, είχαμε μια αύξηση μεταβιβάσεων και γονικών παροχών έως και 500%.
Διαπιστώσαμε ότι οι αξίες των ακινήτων που μεταβιβάζονταν ήταν πολύ μεγάλες και αντίστοιχα μεγάλη ήταν η απώλεια φορολογητέας ύλης.
Σπεύσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με μία τροπολογία. Στην Κυβέρνηση όμως είδαμε ότι έπρεπε να είχαμε επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση και αυτό τελικά κάναμε αναδεικνύοντας έτσι και τις πολιτικές θέσεις των κομμάτων της Βουλής πάνω στο θέμα αυτό.
Έτσι άλλωστε αποκαλύφθηκε η “φιλελεύθερη” κατεύθυνση των μέτρων που είχε πάρει η Ν.Δ. σε σχέση με τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές απέναντι στην “προοδευτικό” χαρακτήρα των δικών μας ρυθμίσεων που αφορούν τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας την ίδια στιγμή που ελαφρύνουμε την μεσαίας και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Με τα ακίνητα και τις αντικειμενικές τι θα γίνει τελικά ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εκ των πραγμάτων η όποια αύξηση στις αντικειμενικές αξίες, όταν γίνει, θα γίνει σε σχέση με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων. Στόχος μας είναι η όποια μεταβολή να τείνει στην εμπορική αξία και αυτό για έναν πρόσθετο λόγο, θέλουμε να χτυπήσουμε “το μαύρο χρήμα”.
Έχω όμως ανακοινώσει και στη Βουλή ότι οποιαδήποτε μεταβολή στις αντικειμενικές αξίας θα συνοδεύεται από ανάλογη μεταβολή και στο αφορολόγητο όριο. Αυτό θα γίνει μόλις προχωρήσουμε στην επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών, αν και δεν έχουμε αποφασίσει το πότε αυτό θα γίνει. Δηλώνω όμως κατηγορηματικά ότι το αφορολόγητο θα αυξηθεί σε περίπτωση αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Πότε ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Μέσα στο 2010;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ούτε γι' αυτό μπορώ να δεσμευθώ...
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Δηλαδή αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έχουμε αύξηση αντικειμενικών μέσα στο 2010. Με τις ΔΕΚΟ τις θα κάνετε ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Εκεί έχουμε πει ότι θα ακολουθήσουμε μια πολιτική αυστηρής παρακολούθησης. Και αυτό γιατί οι ΔΕΚΟ όσο εξαρτώνται από την δική μας επιχορήγηση θα πρέπει να “ακολουθήσουν” τις δικές μας προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ώστε να οδηγηθούν σε ένα καθεστώς όπου δεν θα χρειάζονται πια την επιχορήγηση.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Θα αφήσετε σε ισχύ τον νόμο Αλογοσκούφη για τις ΔΕΚΟ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν έχουμε ακόμα εξειδικεύσει την πολιτική μας στον τομέα αυτό. Μέσα στο 2010 πάντως θα έχει λήξει και το θέμα αυτό καθώς η κατάσταση στις ΔΕΚΟ επηρεάζει την δυναμική των δαπανών στον τομέα των μισθών για παράδειγμα. Ήδη η μηνιαία παρακολούθηση αφορά και τον τομέα των ΔΕΚΟ.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Πότε θα ξέρουμε τι θα κάνετε με τους μισθούς και το Ενιαίο Μισθολόγιο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο θα βγει το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων κατά 10%. Μπορεί όμως να χρειασθεί διαφορετικό νομοσχέδιο για το θέμα των επιδομάτων.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Που θα υπολογισθεί το όριο των 2000 ευρώ για το “πάγωμα” των αυξήσεων;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για να δώσουμε διευκρινήσεις πάνω σε αυτό. Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ακόμα κατανοητό το μισθολογικό πλαίσιο των υπαλλήλων του Δημοσίου. Έχουμε ζητήσει εισηγήσεις για να προσδιορισθεί ακριβώς το πως θα αποφύγουμε να θιγούν τα χαμηλότερα εισοδήματα στο δημόσιο. Αυτή η επεξεργασία, όταν ολοκληρωθεί, θα ανακοινωθεί.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Αυτό σημαίνει οτι μετά από αυτά πάμε για Ενιαίο Μισθολόγιο;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτή η προετοιμασία που γίνεται ενδεχομένως να συνδυασθεί με την εκκίνηση του ευρύτερου σχεδιασμού για το Ενιαίο Μισθολόγιο, το οποίο εμείς το συνδυάζουμε με την λειτουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών των μισθών στο Δημόσιο ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς με τι αμείβεται ο κάθε υπάλληλος.
Όλα αυτά θα μας επιτρέψουν μία ουσιαστική συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ.
Γ. ΑΓΓΕΛΗΣ: Δηλαδή θα έχουμε Ενιαίο Μισθολόγιο το 2011 ;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι εφόσον ολοκληρώσουμε αυτή την προετοιμασία, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε πραγματικά να γίνει.