ΓΤΤ


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Στην τελική ευθεία η αναμόρφωση του κέντρου στο Μουζάκι

Για πολλαπλά οφέλη κάνει λόγο ο δήμαρχος κ. Γιώργος Κωτσός παρά τις αντιδράσεις επιχειρηματιών-Στην αγορά οικοπέδου για παρκινγκ οδεύει η δημοτική αρχή








Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Προς την ολοκλήρωσή τους οδεύουν τα έργα αναμόρφωσης του κέντρου στο Μουζάκι Καρδίτσας, αλλάζοντας ριζικά την όψη της πολυσύχναστης περιοχής της γειτονικής πόλης. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν στο κέντρο της πόλης σε δύο κατευθύνσεις. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση μέσα από μονοδρομήσεις διευθετήθηκε η κίνηση των οχημάτων ώστε να μην δημιουργείται συμφόρηση στον κεντρικό οδικό άξονα και σε δεύτερη φάση, έγινε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.
«Μένουν ορισμένες λεπτομέρειες αλλά η αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις ολοκληρώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο. Παράλληλα με τη διαμόρφωση γίνεται υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ ώστε να αφαιρεθούν όλες οι κολώνες καθώς και οι συνδέσεις παροχών νερού. Στην ουσία μιλάμε για τρία έργα που εκτελούνται ταυτόχρονα οπότε εμφανίζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος κ. Γ. Κωτσός.
Η φιλοσοφία του έργου βασίστηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση του κέντρου του Μουζακίου. Ενώ η πόλη αποτελεί κομβικό σημείο για τρεις σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Δυτικής Θεσσαλίας, εδώ και δεκαετίες παρουσίαζε την ίδια εικόνα χωρίς να έχει γίνει καμία αλλαγή ως προς την αισθητική τουλάχιστον του αστικού περιβάλλοντος. «Στόχος του έργου είναι να αναβαθμιστεί το κέντρο του Μουζακίου μιας εδώ και 30 χρόνια παρέμενε το ίδιο, και υλοποιήθηκε στη λογική ότι προτεραιότητα δίνεται στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα». Και η αλήθεια είναι ότι ο στόχος επιτεύχθηκε με τη γενναιόδωρη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αλλά και τον περαιτέρω καλλωπισμό τους μέσα από τη δενδροφύτευση.
Αντιδράσεις για τις παρεμβάσεις
Από την άλλη, και λόγω της ριζικής αλλαγής που επέφερε νέα δεδομένα σε ότι αφορά την κυκλοφορία και τη στάθμευση των οχημάτων στην πόλη, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις με αρκετούς επιχειρηματίες να διαμαρτύρονται για την απαγόρευση της στάθμευσης στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δηλώνει και ο δήμαρχος κ. Κωτσός, αρκετά κοντά στο κέντρο, και συγκεκριμένα στο χώρο της δημοτικής λαϊκής αγοράς υπάρχει χώρος στάθμευσης ενώ ήδη η δημοτική αρχή εξετάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αγορά οικοπέδου κοντά στο ΚΤΕΛ Τρικάλων, δηλαδή στην καρδιά του Μουζακίου. Επίσης, και για την εξυπηρέτηση των πολιτών που δεν μπορούν να αποφύγουν με το αυτοκίνητό τους τη διέλευση από το κέντρο, έχουν προβλεφθεί χώροι ολιγόλεπτης στάθμευσης.
Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Μουζακίου, «Παρά τις αντιδράσεις σύντομα οι πολίτες και η τοπική κοινωνία θα ενσωματώσουν τα νέα δεδομένα και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα αν εφαρμόζονται οι κανονισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όπως κάθε αλλαγή θέλει χρόνο πιστεύω να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και να γίνει κατανοητή η ωφελιμότητά της».


Η ΕΡΕΥΝΑ 28 Ιανουαρίου 2010, αρ. φύλλου 15414,   σελίδα 17