ΓΤΤ


Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

«Εμφανή τα αποτελέσματα στην ατμόσφαιρα»


Δικαιωμένη δηλώνει η Νομαρχία από την προσπάθεια της τριετίας για την ρύπανση
magnesianews.gr

Το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αρχή αισθάνεται δικαιωμένη από τη μέχρι τώρα προσπάθεια που έγινε στον τομέα της μείωσης του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επισήμανε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος δήλωσε ότι «προσδοκία μας είναι να παραδώσουμε, στο τέλος της θητείας μας, στους συμπολίτες μας και, κυρίως, στα νέα παιδιά, ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που παραλάβαμε».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο πρώην αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας και η νυν αντινομάρχης που έχει στην αρμοδιότητά της το περιβάλλον Νατάσσα Οικονόμου, που αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που έχει ως τώρα αναλάβει η Νομαρχία, κατά την τριετία 2007 -2009 και στο σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με το Νομάρχη, βασική προτεραιότητα της ΝΑΜ αποτέλεσε, εξαρχής, η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει εξελιχθεί, με την πάροδο των χρόνων, σε «περιβαλλοντικό βραχνά» για την περιοχή μας.

Ο κ. Παπατόλιας δήλωσε ότι «με τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, κατορθώσαμε να πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλουμε είναι ουσιαστικές και αποδίδουν, αφού η κατάσταση της ατμόσφαιρας, στην περιοχή μας, όπως αποδεικνύεται, βελτιώθηκε σημαντικότατα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Έντονη κριτική
Αναφερόμενος στα αιωρούμενα σωματίδια pm10 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, ο Νομάρχης τόνισε ότι κατά το έτος 2009, σε σύγκριση με τα στοιχεία των τελευταίων επτά χρόνων, παρουσιάστηκε η χαμηλότερη μέση ετήσια τιμή συγκεντρώσεων σωματιδίων και, συγκεκριμένα, 36 μg/m3, με όριο νομοθεσίας τα 40 μg/m3, και ο χαμηλότερος ετήσιος αριθμός ημερών υπερβάσεων της οριακής μέσης ημερήσιας τιμής και, συγκεκριμένα, 42 ημέρες, με όριο τις 35.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Νομαρχία αθροιστικά έχουν συμβάλει στον περιορισμό του προβλήματος, ενώ επιτέθηκε σε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο.

«Από την έναρξη της θητείας μας, οι δράσεις που αναλάβαμε, και τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποδεικνύουν ότι είναι άστοχες και παραπλανητικές οι τοποθετήσεις όσων δηλώνουν ότι «τίποτα δε γίνεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος» και καταδεικνύουν ότι μόνο εφησυχασμός και αδράνεια δεν υπάρχει από πλευράς Νομαρχίας για αυτό το σοβαρό θέμα, όπως δήλωσαν κάποιοι, τελευταία.

Κι όσον αφορά στο ότι «η Νομαρχία αρκείται να κάνει συγκρίσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και να επισημαίνει την πρόοδο», λυπούμαστε, αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται την αξία των συγκρίσεων, ως μεθόδου για την εκτίμηση της κατάστασης, την αξιολόγηση των δράσεων και τη δρομολόγηση των παραπέρα αναγκαίων ενεργειών» ήταν η δήλωση του κ. Παπατόλια.

Οι πρωτοβουλίες
Ο αντινομάρχης Νίκος Ντίτορας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Νομαρχίας Αρχής, για τον περιορισμό του προβλήματος.

Αρχικά αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης, από το Α.Π.Θ. για τον προσδιορισμό της συμβολής διαφόρων πηγών στη ρύπανση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου – Ν. Ιωνίας και το σχεδιασμό ιεραρχημένης περιβαλλοντικής πολιτικής για την αναβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Ξεκινήσαμε, τόνισε, τη σταδιακή υλοποίηση των προτάσεων της τελικής έκθεσης της μελέτης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Νομαρχιακή Απόφαση για καύση πλαστικών, ελαστικών και σκουπιδιών και στη συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Ακόμη, η ΝΑΜ απαίτησε περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ και ξεκίνησε ελέγχους σε μεγάλες βιομηχανίες για εναρμονισμό με κοινοτική οδηγία για ολοκληρωμένη πρόληψη και συνολική εκτίμηση των επιπτώσεών τους στον αέρα, το νερό και το έδαφος.

Ακόμη, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των εγκαταστάσεων των κεντρικών θερμάνσεων σε σχολικές μονάδες, δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, ενώ ζητήθηκε από το Π.Θ. και το Δήμο Βόλου να κινήσουν τις διαδικασίες για την ένταξη των σταθμών τους παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Εθνικό Δίκτυο, όπου είναι ενταγμένος ο σταθμός της ΝΑΜ, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου δικτύου. Ακόμη ζητήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η συγκρότηση Επιτροπής για τον καθορισμό ορίων επιφυλακής και συναγερμού, καθώς και για το σχεδιασμό έκτακτων μέτρων για επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Π.Σ. Βόλου - Ν. Ιωνίας.

Η ΝΑΜ ζήτησε να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Τοπικών Φορέων για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου - Ν. Ιωνίας , την έγκριση Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκπόνηση μελέτης για το συσχετισμό του φορτίου νοσηρότητας και των δεικτών θνησιμότητας από καρδιοαναπνευστικές παθήσεις με τα επίπεδα της αέριας ρύπανσης, μελέτη, μετά από αίτημα των κατοίκων του Π. Λιμεναρχείου, για τον προσδιορισμό της συμβολής του λιμανιού του Βόλου στην αέρια ρύπανση της συνοικίας των Παλαιών από αιωρούμενα σωματίδια κ.λ.π.

«Πρόστιμα ύψους 211 χιλιάδων»
Τέλος, η αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου αποσαφήνισε ζητήματα, που αφορούν στη διαδικασία των ελέγχων .Όπως επισήμανε οι έλεγχοι είναι «βασική μας προτεραιότητα, με στόχο, την με ασφαλείς περιβαλλοντικά όρους λειτουργία των έργων και των δραστηριοτήτων στο Νομό μας».

Πρόσθεσε δε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο , με την πολυνομία και την ασάφεια που το χαρακτηρίζει, δε βοηθά στη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων, ενώ παραδέχτηκε ότι «υπάρχει αντικειμενική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας και στην υλοποίηση της δέσμευσής μας, για γρηγορότερη εξυπηρέτηση και λιγότερη ταλαιπωρία των πολιτών, αφού αναγκαζόμαστε, σε αρκετές περιπτώσεις, ιεραρχώντας τις ανάγκες, να αναβάλλουμε τη διεκπεραίωση άλλων καθημερινών υποθέσεων».

Τέλος η κα Οικονόμου επισήμανε ότι το 2009, συνολικά οι Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εισηγήθηκαν πρόστιμα ύψους 211.642,55 €, ενώ βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 89.815 € και τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διαδικασία προσφυγών.