Εκδήλωση αφιερωμένη στην αγροτική εξέγερση που σημειώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1925 στα Τρίκαλα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο της πόλης.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε ομάδα πολιτών με αφορμή την συμπλήρωση 85 χρόνων από την αγροτική λαϊκή εξέγερση, ήταν , το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, καθώς και ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Ν. Γκόγκος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις αιτίες που προκάλεσαν τον ξεσηκωμό των αγροτών, ενώ έγινε και μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα εκείνης της εποχής.
Όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες και παλαιοί πολεμιστές, το οποίο βάφτηκε στο αίμα με δεκάδες θύματα.
Τα βασικά αιτήματα του εξεγερμένου λαού ήταν να φύγει ο στρατός απ’ το Καστράκι, να μοιραστούν τα τσιφλίκια στους ακτήμονες καλλιεργητές καθώς και να ληφθούν μέτρα προστασίας των λαϊκών τάξεων.
Τα γεγονότα του 1925 στα Τρίκαλα χαρακτηρίστηκαν απ’ τους ιστορικούς ως δεύτερο Κιλελέρ. Αν το Κιλελέρ του 1910 υπήρξε σταθμός στον αγώνα των Θεσσαλών αγροτών για να απαλλοτριωθούν τα τσιφλίκια και ν’ αποκτήσουν γη αυτοί που την καλλιεργούν, η εξέγερση των Τρικάλων του 1925 σηματοδοτεί τον σταθμό του αγώνα τους για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. Κι ακόμα, αγρότες και εργάτες συνένωσαν για πρώτη φορά τον αγώνα τους. Παρ’ όλα αυτά η εξέγερση των Τρικάλων παρέμεινε στην αφάνεια, σε αντίθεση με την εξέγερση του Κιλελέρ η οποία έγινε πανελλήνιο σύμβολο.
Γι’ αυτό και στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί η σημασία της εξέγερσης στα Τρίκαλα, η οποία έκλεισε με την απαγγελία αποσπασμάτων από το έργο του Τρικαλινού ποιητή Νίκου Παππά για τα γεγονότα του 1925.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο κ. Γλέζος πριν την έλευσή του στα Τρίκαλα επισκέφτηκε τα αγροτικά μπλόκα σε Κάστρο, Αλαμάνα, Μικροθήβες και Νίκαια, συζήτησε με τους αγροτοσυνδικαλιστές για τις τελευταίες εξελίξεις και τάχθηκε υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους. Αύριοή θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση στο δήμο Φαρκαδόνας όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αγωνιστική της εθνικής αντίστασης Θωμά Πάλλα ή Καπετάν Κόζιακα και στη συνέχεια θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης του δήμου.
e-enimerosi.gr