ΓΤΤ


Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Τσίκνισαν στο κέντρο της Λάρισας!

ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ
* Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της... αναδουλειάς
Του Δημήτρη Βάλλα
Τσικνοπέμπτη χθες και κατά το έθιμο, που κρατά εδώ και χρόνια τώρα, λίγο πριν την Κυριακή της Απόκρεω δόθηκε ουσιαστικά το...πράσινο φως για τις γιορτές της αποκριάς.
Η σχετική καλοκαιρία, χειμωνιάτικη βέβαια, αναβίωσε το έθιμο της γειτονιάς, την εποχή που τα σπίτια ήταν χαμηλά και είχαν αυλές και στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία πολλών εμπόρων που έβγαλαν τα κάρβουνα, έστησαν ψησταριές έξω από τα μαγαζιά τους και άρχισαν να...τσικνίζουν με σουβλάκια, λουκάνικα και παϊδάκια.
Μαζεύτηκαν οι γείτονες και οι περαστικοί, βρέθηκε στα γρήγορα το κρασί και το τσίπουρο και σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της επιτήρησης των Βρυξελλών, το γλέντι στήθηκε για τα καλά.
Τηρήθηκε λοιπόν και με το παραπάνω η παράδοση που ήθελε τη χθεσινή ημέρα αφιερωμένη στην κρεατοφαγία.
Την τιμητική τους είχαν οι έμποροι της οδού 23ης Οκτωβρίου που τόσο στην αρχή του δρόμου όσο και στο τέλος του λίγο πριν τη διασταύρωση με την Πολυτεχνείου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο...ψήσιμο!
Βέβαια το έθιμο-πάντα σε επίπεδο εμπόρων- τηρήθηκε και λίγο εκτός πόλης και συγκεκριμένα στο «Praktiker» όπου μάλιστα λόγω και άπλας χώρου το γλέντι θύμιζε πανηγύρι.
ΠΕΡΙ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ...
Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, γιορτάζεται στις 4 Φεβρουαρίου . Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.
Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.
Το όνομα «Τσικνοπέμπτη» προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα». Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.
Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η ειδωλολατρική παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.
EΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Πέρα από το παραδοσιακό «κάψιμο» του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη:
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Την Τσικνοπέμπτη τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στη σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με μπακλαβά.
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Κέρκυρα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης γίνονται τα «Πετεγολέτσια» ή «Κουτσομπολιά». Οι γυναίκες της παλιάς πόλης, βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.
ΠΑΤΡΑ
Εδώ κάθε χρόνο αναβιώνει η «Κουλουρού». Σύμφωνα με το έθιμο η «Γιαννούλα η Κουλουρού» νομίζει ότι ο Ναύαρχος Ουίλσoν είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον καλό της, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.
ΣΕΡΡΕΣ
Στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί «το προξενιό» μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς.
eleftheria.gr