Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ με ένα σχόλιο για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου και θα απευθυνθώ κυρίως, στους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θα τους ρωτήσω, εάν θεωρείτε ότι οι συνθήκες επιτρέπουν την ομφαλοσκόπηση στην οποία επιδίδονταν οι ησυχαστές και στην οποία επιδιδόσασταν και εσείς μέχρι και τις εκλογές, να μας το πείτε εδώ ανοιχτά ότι ναι η χώρα χρειάζεται να ομφαλοσκοπεί. Να δηλώσετε επίσημα και υπεύθυνα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την οικονομία. Να πείτε στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σας απέρριψαν πριν από 4 μήνες, με 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και σας έστειλαν στο χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από την ημέρα που συγκροτηθήκατε ως κόμμα, ότι ξέρετε, εμείς πιστεύουμε και επιμένουμε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να κινείται με αραμπά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε στο μέσο μιας μάχης της οποίας η έκβαση θα καθορίσει την πορεία της χώρας, το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Εμείς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή αναλαμβάνει την ευθύνη για τις πρωτοβουλίες που παίρνει, γιατί ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας άλλης ήττας. Αρκετές ήττες είχαμε τα προηγούμενα 5,5 χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τα επιχειρήματα των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης και θα απαντήσω στα επιχειρήματα ή στις απόψεις που αναπτύχθηκαν. Θέλω όμως, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου, να απαντήσω στην επιχειρηματολογία που διατύπωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και κάτω στην Ολομέλεια, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι είχα συμφωνήσει με το Προεδρείο να μη μιλήσω, για να μπορέσω να είμαι στο χρόνο μου εδώ, αλλά είδα ότι επανέλαβε την ίδια επιχειρηματολογία και κατά την τοποθέτησή του, για να αποδείξει ότι δεν ωφελεί να συζητήσουμε την διαδικασία του κατεπείγοντος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ακούγοντάς τον, αισθάνθηκα ότι η επιχειρηματολογία του έμοιαζε πάρα πολύ, παρέπεμπε στο γνωστό ανέκδοτο, όπου ένας νεαρός σκότωσε τον πατέρα του για να μπορέσει να πάει εκδρομή με τα παιδιά του ορφανοτροφείου. Και όταν τελικά οδηγήθηκε στο δικαστήριο ζητούσε την επιείκεια των δικαστών με το επιχείρημα ότι είναι ορφανός.
Η Ν.Δ. έφερε τη χώρα σε αυτό το σημείο και τώρα έρχεται και κάνει παρατηρήσεις και κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα και τις επιλογές που παίρνει. Να δούμε τι είπε ο κ. Κεφαλογιάννης. Μίλησε για εβδομάδα 4 ημερών, για περικοπές μισθών και για πολλά άλλα, που υποτίθεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και θέλει, ο κ. Κεφαλογιάννης, να τα διαψεύσουμε δημόσια.
Κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ έχουν περάσει μόλις 4 μήνες από την ημέρα που περάσατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, από τις τοποθετήσεις σας αντιλαμβάνομαι ότι παραλείπετε ένα πολύ βασικό πράγμα. Δε μας εξηγείτε πως φτάσαμε ως εδώ. Τυχαία; Από παρθενογένεση; Δηλαδή δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα; Για 5,5 ολόκληρα χρόνια όλα πήγαιναν καλά σε αυτή τη χώρα; Ήταν η γη της επαγγελίας; Εσείς κάνατε εκείνες τις ουσιαστικές αλλαγές που είχε ανάγκη η χώρα και ξαφνικά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και μέσα σε μια νύχτα από την ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα προβλήματα; Ακούω να επαναλαμβάνετε ένα γνωστό μύθο, τον μύθο ότι οι τόκοι ευθύνονται για την αύξηση του χρέους από τα 180 δις που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ στα 300 δις.. Εγώ με τα μαθηματικά δεν είχα καλές σχέσεις, αλλά έχω την εντύπωση ότι εδώ μπορούμε να κάνουμε κάποιους στοιχειώδεις υπολογισμούς.
Σας άκουσα να λέτε κάτω ότι 12 δισ. οι τόκοι επί 6 χρόνια ίσον 72 δισ. όμως, η διαφορά είναι πάνω από 120 δισ. ακόμη και αν δεχτώ ότι το επιχείρημά σας είναι απόλυτα σωστό, έχω ένα έλλειμμα 48 δισ.. Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε που πήγαν αυτά τα 48 δισ.; Σας άκουσα να διατυπώνετε μια προσέγγιση στην οποία εμείς πιστεύουμε, γιατί είναι μέρος της φιλοσοφίας μας, ότι η λύση των προβλημάτων δε θα προκύψει μέσα από μια αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά μέσα από την ανάπτυξη. Και σας ερωτώ σε αυτό το σημείο. Αφού πιστεύετε τόσο πολύ στην αναπτυξιακή διαδικασία, υποψιάζομαι ότι καθ’ όλο το διάστημα που είσαστε στην κυβέρνηση και προβαίνατε σε αυτά τα δημοσιονομικά πάρτι που οδήγησαν σε εκτροχιασμό του χρέους κατά 120 δις., θα είχατε φροντίσει να δρομολογήσετε, οι δαπάνες αυτές που κάνατε να διασφαλίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Ξέρετε, στα οικονομικά κάνουμε διάκριση μεταξύ παραγωγικών και μη παραγωγικών επενδύσεων. Οι παραγωγικές επενδύσεις, ακόμη και αν χρηματοδοτούνται με χρέος είναι ωφέλιμες για τη χώρα, γιατί είναι ανταποδοτικές, γιατί την επόμενη μέρα θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μέσα από τα φορολογικά έσοδα να αποπληρώσει το χρέος. Αντίθετα, οι μη παραγωγικές επενδύσεις είναι επικίνδυνες, γιατί ουσιαστικά δυναμιτίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και τη φορτώνουν με τόκους, οι οποίοι αφαιρούν από την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα δε όταν αυτοί οι τόκοι πληρώνονται σε αυτούς που είναι στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνουμε δύο φορές.
Και ερωτώ, μπορείτε να μας πείτε που πήγαν αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν εξασφάλισαν την ανάπτυξη; Διότι αρνητική ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης το 2009 και παρά την προσπάθεια την οποία θα κάνουμε εμείς, μετά βίας θα μπορέσουμε να το φέρουμε στο μείον 0,3%. Δυστυχώς, η αλήθεια δεν είναι ούτε καν αυτή που επικαλεστήκατε κάτω στην ομιλία σας, διότι στην πραγματικότητα κάνετε δύο αυθαίρετες υποθέσεις εργασίας. Ότι το σύνολο των τόκων που πληρώνει η χώρα είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, όλο το χρέος που υπήρχε ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ, άρα, κάθε φορά που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται στην εξουσία και πληρώνει έστω ένα ευρώ τόκο, αυτό είναι αποτέλεσμα των επιλογών του ΠΑΣΟΚ.
Βλέπω μια μανία να ξεχνάτε την περίοδο διακυβέρνησής σας 1974-1981 και την περίοδο 1990-1993. Δεν μου αρέσει γιατί πιστεύω ότι αυτό υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος να κάνω τέτοιες ιστορικές αναδρομές, αλλά από την άλλη δεν είμαι διατεθειμένος να παραβιάζεται κατάφορα η κοινή λογική.
Το χρέος – θα ήταν μεγάλη μου χαρά να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση σε αυτή την Επιτροπή- έχει τη δική του ιστορία, να αναλάβουμε εμείς του ΠΑΣΟΚ τις δικές μας ευθύνες για το γεγονός ότι το χρέος έφτασε εκεί που έφτασε, να αναλάβετε και εσείς τις δικές σας ευθύνες, αλλά μην προσπαθείτε να κοροϊδέψετε τον κόσμο και να του πείτε, ξέρετε κάτι, τα 120 δισ. που είχαμε μέσα στα 5,5 χρόνια είναι αποτέλεσμα των επιλογών που έκανε το ΠΑΣΟΚ.
Ένα ευφυολόγημα που διαπιστώνω τις τελευταίες ημέρες από τις τοποθετήσεις σας είναι να λέτε, "εμείς σας στηρίζουμε, αλλά τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι σωστά". Και αναρωτιέμαι, να δεχτώ ότι πραγματικά έχετε τη διάθεση συναίνεσης λόγω ενοχών που νιώθετε για τις επιλογές που έγιναν. Ωστόσο, από τους 100 Βουλευτές που έχει περίπου η Ν.Δ. μόνον έναν άκουσα να δηλώσει επίσημα και να λέει «νιώθω ένοχος γιατί δεν έριξα την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί είχα αυτή τη δυνατότητα». Δεν άκουσα κανέναν άλλο βουλευτή της Ν.Δ. να έρχεται και να λέει ότι πραγματικά έγιναν λάθη και ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει έλεγχο αυστηρό σε όλους αυτούς που μας οδηγούσαν σε αυτή την κατάσταση.
Επί 5,5 χρόνια, όταν ο κ. Αλογοσκούφης μετέτρεπε την Ελλάδα σε Τιτανικό, ποια ήταν ακριβώς η δική σας στάση και συμπεριφορά όταν οδηγούσε τη χώρα σε μια σειρά από αδιέξοδες επιλογές; Και ξαφνικά σήμερα έχετε από τη μια μεριά διάθεση για συναίνεση και από την άλλη για κριτική πάνω στα μέτρα που παίρνουμε.
Άκουσα και το εξής φοβερό και αμίμητο, ότι έχετε πληθώρα προτάσεων και μέτρων για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες προτάσεις και μέτρα τις διατυπώνετε πολύ πριν τις διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιέμαι εάν έτσι έχουν τα πράγματα, εάν όντως είχατε πληθώρα μέτρων και προτάσεων, ο ελληνικός λαός το 2007 σας είχε δώσει την εντολή να διακυβερνήσετε τη χώρα για 4 ολόκληρα χρόνια, εφόσον είχατε και τη δυνατότητα να οδηγήσετε και τη χώρα σε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, γιατί δεν σταθήκατε εκεί στο μέσον του ωκεανού, στο μέσον της καταιγίδας να οδηγήσετε το σκάφος σε ασφαλή νερά εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα και αυτές τις προτάσεις που είχατε υπόψη σας;
Και παραδώσατε την εξουσία, γιατί όλοι είναι πλέον πεπεισμένοι τι έγινε τον Οκτώβρη του 2009. Ουσιαστικά επειδή σας το έχω πει και άλλη φορά, συνταγματικά δεν υπάρχει άλλη διαδικασία να παραδώσετε την εξουσία. Δεν προβλέπει το σύνταγμα, μία μόνον προβλέπει τις εκλογές. Επικαλεστήκατε λοιπόν την ανάγκη ανανέωσης μίας σχετικά πρόσφατης εκλογής, στο μέσον της θητείας σας ήσασταν και πήγαμε σε αυτή την διαδικασία.
Να δούμε λοιπόν και ένα άλλο σημείο των επιχειρημάτων σας. Άκουσα ότι αυτό το μέτρο, δηλαδή το θέμα για το οποίο συζητούμε σήμερα, έχει μία σειρά από προβλήματα. Και σας ερωτώ, το 2009 που κάνατε παρόμοιες αυξήσεις, δεν ίσχυαν αυτά τα οποία λέγατε; Δύο φορές κάνατε αυξήσεις ναι ή όχι; Μία τον Ιανουάριο και μία τον Ιούνιο.
Επομένως, ή αυτά τα οποία λέτε έχουνε διαχρονική ορθότητα και επομένως ήτανε σωστά και το 2009 ή το πάτε αλά καρτ. Είναι αυτό που σας έχω πει και άλλες φορές, "εμ’ έτσι εμ’ αλλιώς", άλλα το 2009, άλλα το 2010. Αποφασίστε που θέλετε να σταθείτε. Αλλά μην υιοθετείτε την λογική του υαλοκαθαριστήρα, μια από εδώ, μία από εκεί. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση. Ούτε να κρύβεστε πίσω από τη διάθεση για συναίνεση.
Άκουσα, να μιλάτε για περιθώρια αισχροκέρδειας από την ανακοίνωση για τα καύσιμα και ερωτώ, μιλάτε εσείς που είχατε μετατρέψει σε νόμο του κράτους το περιθώριο για κερδοσκοπία και επειδή κάποιοι από εσάς μπορεί να μην ήσασταν στην Βουλή, που εκλέχτηκε το 2004, να ενημερώσω λοιπόν τους συναδέλφους, οι οποίοι δεν ήταν στην Βουλή το 2004, ότι με τον νόμο 3340/2005, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε τις αυξήσεις στο φόρο για τα επόμενα χρόνια.
Δεν παρακολουθείτε και με ανησυχεί αυτό. Διότι είσαστε λαλίστατοι, αλλά όταν παίρνετε απαντήσεις και εγώ έχω υποχρέωση και αισθάνομαι την ανάγκη να εμπλουτίσω την κοινοβουλευτική συζήτηση, δεν θέλω δηλαδή να φεύγω από εδώ με το στίγμα του Υπουργού ο οποίος δεν απαντά στα ερωτήματα τα οποία του τίθενται. Σας δίνω λοιπόν απαντήσεις. Μιλήσατε για αισχροκέρδεια και σας ερωτώ, ποιος αισχροκερδεί; Αυτός ο οποίος καταθέτει νόμο, με τον οποίο προβλέπονται οι αυξήσεις στα επόμενα χρόνια; Διότι αυτή είναι η πραγματικότητα με τον νόμο 3340/2005, νομοθετήσατε τις αυξήσεις στο φόρο τα επόμενα χρόνια.
Μην κατηγορείτε λοιπόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δήθεν ευνοεί την κερδοσκοπία, εσείς την νομοθετήσατε την κερδοσκοπία. Επειδή άκουσα έναν υπολογισμό, ο οποίος είναι ανεδαφικός, για την ενημέρωση σας κύριε συνάδελφε, τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τα τρία μεγαλύτερα τελωνεία στις τρείς εργάσιμες ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, ανέρχονται σε 77 εκατομμύρια συνολικά και όχι σε 65 εκατομμύρια την ημέρα.
Άρα το υπολογιζόμενο κέρδος των εταιριών σε βάρος των πολιτών, δεν έχει καμία σχέση με αυτά τα οποία μας λέτε. Εγώ κύριοι συνάδελφοι, δεν ήθελα να αποκρύψω τις αυξήσεις, γι’ αυτό και αισθάνθηκα την ανάγκη να καταθέσω τα στοιχεία για όλη την πορεία της αύξησης των καυσίμων.
Άκουσα όμως διάφορα επιχειρήματα εδώ πέρα και θέλω να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα. Είναι γεγονός ότι έχουμε μία αύξηση στην βενζίνη, η οποία είναι όμως πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση στο πετρέλαιο και να εξηγήσουμε και κάτι.
Επειδή, είδα ένα άγχος, μία ανησυχία και εύλογη και δικαιολογημένη. Δεν επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας; Από την αύξηση της βενζίνης ας μου επιτρέψετε να διατυπώσω τις δικές μου επιφυλάξεις, για το εάν και κατά πόσο πραγματικά επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεν λέω ότι δεν επηρεάζεται, αλλά σαφώς δεν επηρεάζεται στον βαθμό που υπονοείται, μέσα από τα επιχειρήματα τα οποία διατυπώσατε. Αν κάποιος επηρεάζεται, είναι αυτός ο οποίος κάνει υπερβολική κατανάλωση βενζίνης και κατά τεκμήριο είναι αυτοί, με μεγάλα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία πραγματικά καταναλώνουν βενζίνη. Αυτοί όμως έχουν την δυνατότητα και μπορούν να συνεισφέρουνε σε αυτά τα βάρη.
Επειδή άκουσα και μία κριτική από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ιδιαίτερα από τον κύριο Λαφαζάνη,- του το είπα και την ώρα που μιλούσε, τον διέκοψα κιόλας -, αισθάνθηκα αυτή την ανάγκη, διότι είχα την εντύπωση ότι η συνιστώσα της οικολογίας είναι από τις βασικές συνιστώσες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Εξ' όσων δύναμαι να γνωρίζω, τα οικολογικά κινήματα αλλά και τα περισσότερα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα της Ευρώπης, επιλέγουν συνειδητά να συμμετάσχουν στην εξουσία συνεργαζόμενα με σοσιαλιστικά κόμματα. Εδώ έχουμε μία φοβερή πρωτοτυπία, κανένα αυτοπροσδιοριζόμενο ως αριστερό κόμμα δεν αισθάνεται ποτέ την ανάγκη να συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, διότι θέλουνε πάντοτε να μιλούν από καθέδρας ως εισαγγελείς και να καταγγέλλουν τα αστικά κόμματα της εξουσίας και αυτά δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη, να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της εξουσίας.
Λέω λοιπόν ότι πολλά κεντροαριστερά κόμματα ή κόμματα οικολογικά που έχουν συνεργαστεί με κυβερνήσεις σοσιαλιστικές, επιμένουν στην αύξηση του φόρου στην βενζίνη και ξέρετε γιατί το κάνουνε; Γιατί πραγματικά πιστεύουνε σε αυτά που λένε και τι πιστεύουνε; Ότι οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνε όσο το δυνατόν περισσότερο, μέσα μαζικής μεταφοράς και ειδικότερα σταθερής τροχιάς. Γιατί αυτό βοηθάει την χώρα, γιατί αυτό βοηθάει την οικονομία.
Εδώ πέρα ξαφνικά, είδα την αριστερά να ανησυχεί, για το τι θα κάνει ο καημένος που έχει πάρει το HUMMER - που ούτε ξέρω και εγώ πόσο καταναλώνει στην βενζίνη. Τι θα κάνει αυτός με την ΛΑΜΠΟΡΓΚΙΝΙ και με την ΦΕΡΑΡΙ, που θα υποχρεωθεί σε μία υπερβολική επιβάρυνση. Αν κατάλαβα αυτή είναι η λογική των επιχειρημάτων.
Αντίθετα η επιβάρυνση του πετρελαίου κίνησης, που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα είναι πάρα πολύ μικρή κύριοι συνάδελφοι και να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι δεν αυξήθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο και επειδή ειλικρινά σας λέω, δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου και άκουσα πολλούς να επικαλούνται επιχειρήματα του τύπου, "ναι αλλά ξέρετε σε άλλες χώρες είναι πιο φτηνός ο φόρος ή οτιδήποτε".
Θέτω στην διάθεση των συναδέλφων μου, γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να λειτουργώ σε όρους διαφάνειας, θέτω λοιπόν στην διάθεση των συναδέλφων της Βουλής, όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες βρίσκονται σε χειρότερη θέση σε σχέση με την Ελλάδα μετά και την τελευταία αύξηση στην βενζίνη αλλά και σε καλύτερη.
Να απαριθμήσω μόνο αυτές τις οποίες έχουνε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από την Ελλάδα στην βενζίνη: Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Φιλανδία, Σουηδία και Αγγλία. Δεν θα καταθέσω στοιχεία, μπορείτε να τα δείτε είναι καθώς είναι κάτι το οποίο ούτως η άλλως θα καταθέσω στα πρακτικά για την συζήτηση. Επίσης το ίδιο θα κάνω και σε ότι αφορά τις χώρες με μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση από την Ελλάδα στο Ντίζελ κίνησης. Αναφέρω πάλι: Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Ιρλανδία, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Φιλανδία, Σουηδία, Αγγλία, Ιταλία, Δανία και Ουγγαρία. Αυτή είναι η αλήθεια κύριοι συνάδελφοι και βέβαια αν θέλατε πραγματικά να κάνετε υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα οφείλατε και εσείς να καταθέσετε τα στοιχεία αυτά και να πείτε "ότι ξέρετε κάτι, ναι η Ελλάδα για παράδειγμα επιβαρύνει πολύ ή επιβαρύνει λιγότερο". Να την συγκρίνετε αυτή την κατάσταση, σε σχέση με χώρες οι οποίες βρίσκονται σε θέση παρεμφερή με την Ελλάδα. Εγώ τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και επειδή άκουσα πάλι σχόλια από την αριστερή πτέρυγα, σχετικά με την απαλλαγή των καυσίμων ναυτιλίας και αεροπορίας από ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο καυσίμων, να σας ενημερώσω κύριοι συνάδελφοι ότι είναι υποχρεωτικοί με βάση κοινοτικές διατάξεις, με εξαίρεση τα πλοία και τα αεροσκάφη αναψυχής Ι.Χ. που επιβαρύνονται κανονικά.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, σας άκουσα να εγκαλείτε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διότι χρησιμοποιεί τους έμμεσους φόρους, για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι γεγονός και είμαστε οι τελευταίοι, που θα αποστασιοποιηθούμε από θέσεις και απόψεις, τις οποίες είχαμε διατυπώσει και τις οποίες εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε. Οι έμμεσοι φόροι είναι αντίστροφα προοδευτικοί. Επιβαρύνουνε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την πραγματική τους κατάσταση και εμείς δεν είμαστε υπέρ των έμμεσων φόρων. Όμως, όπως τόνισα στην εισαγωγή μου, η χώρα μας σε αυτή την δύσκολη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα.
Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση, έχουμε την ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Βαθιά μας πεποίθηση και κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος από την κρίση θα γίνει κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αγωνιζόμαστε και παίρνουμε όλες τις πρωτοβουλίες, που θα στηρίξουν αυτούς οι οποίοι πλήττονται περισσότερο και ταυτόχρονα θα δώσουμε τη δυνατότητα η έξοδος από αυτήν την κρίση να γίνει μέσα από μια αναπτυξιακή διαδικασία. Καμία χώρα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, χωρίς να συνυπολογίσει και σε οφέλη τα οποία απορρέουν από την ανάπτυξη. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι συνάδελφοι.