ΓΤΤ


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Μέτρα χωρίς… σάλιο

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

* Πιέσεις για τριετές πάγωμα μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κόψιμο πρόωρων και αναπηρικών συντάξεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Προθεσμία μέχρι τις 15 Μαΐου έδωσαν στην Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λάβει «έκτακτα μέτρα» για τη μείωση του ελλείμματος.
«Το Συμβούλιο [...] ζητεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρουσιάστηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Ecofin.
Το Ecofin ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και έδωσε προθεσμία ως τα τέλη του 2012 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία εισήλθε και τυπικά σε καθεστώς ασφυκτικής επιτήρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δυνατόν, μετά τα μέσα Μαρτίου, τα πρόσθετα μέτρα στην οικονομία να αποφασίζονται από τις Βρυξέλλες ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.
Στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα.
ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Επιτροπή, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της ΕΚΤ, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα.
«Στην απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα στο πλαίσιο του άρθρου 126(9) της Συνθήκες της ΕΕ, το Συμβούλιο δέχεται το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Καλεί την Ελλάδα να διασφαλίσει την προσαρμογή του προϋπολογισμού για μείωση τουλάχιστον 4% του ελλείμματος του ΑΕΠ το 2010 και προκειμένου να διαμορφώσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% το 2012 το αργότερο» επισημαίνεται.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
Το Ecofin καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρουσιάζονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:
- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010.
- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010.
- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει έκθεση μέχρι τις 16 Μαρτίου, στην οποία να ορίζει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010, και μία ακόμη έκθεση μέχρι τις 15 Μαΐου, που να αναφέρει τα μέτρα που χρειάζονται για την συμμόρφωσή της με την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.
Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει μέχρι τις 16 Μαρτίου ότι κινείται εντός του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος.
Στις συστάσεις, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του άρθρου 121(4) της Συνθήκης, το Συμβούλιο καταλήγει ότι η ελληνικές πολιτικές δεν είναι σύμφωνες με τις συστάσεις που έκανε για τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών (σύσταση 2009/531/EC). Στις συγκεκριμένη σύσταση είχε σημειώσει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».
«Γι' αυτό το λόγο το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να καταρτίσει και να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν, ξεκινώντας από το 2010, ένα πακέτο γενναίων και ολοκληρωμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Να διατυπώσει συγκεκριμένα μέτρα, που να καλύπτουν μισθούς, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια διοίκηση και την ενίσχυση της απασχόλησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ecofin.
Σαφής ήταν σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4% θα πρέπει να λάβει επιπρόσθετα
μέτρα» τόνισε.
Ασφυκτικές πιέσεις για «μέτρα εδώ και τώρα» άσκησε η γερμανική κυβέρνηση. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα», είπε νωρίτερα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών.
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν την πολιτική τους υποστήριξη προς την Ελλάδα, η οποία εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά τις προσδοκίες των χρηματαγορών για μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις προθέσεις τους.
ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αντιπροσωπεία της Κομισιόν θα έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να ελέγξει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), είπε την Τρίτη ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Αναγνωρίζουμε τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΠΣΑ, καθώς και επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί, ώστε να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος» σημείωσε.
«Η Κομισιόν θα βρίσκεται στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη, με εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ και αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για να επιβεβαιώσουν την εφαρμογή και τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας» προσέθεσε.
«Στο βαθμό που οι κίνδυνοι για το έλλειμμα και το χρέος υλοποιηθούν, η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει επιπλέον μέτρα έως τα μέσα Μαρτίου για να πετύχει τον στόχο της για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος. Η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση των μέτρων που προτείνονται και είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε τα απαραίτητα μέτρα, αν χρειαστεί» τόνισε.
Στο στόχαστρο ο «14ος μισθός»
Μεταξύ των μέτρων για τα οποία πιέζουν στις Βρυξέλλες, είναι η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες ή η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 15%-16% με τη μεταφορά προϊόντων από τον χαμηλό (9%) στον υψηλότερο συντελεστή.
Επίσης, στο στόχαστρο έχει μπει ο «14ος μισθός», καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για επιπλέον μέτρα μείωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, για την «αύξηση της ανταγωνιστικότητας»).
Ακόμα, στο «σενάριο του τρόμου» για μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνονται το τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, η «απελευθέρωση» των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο υπολογισμός της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, η αύξηση και του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και το «μαχαίρι» σε πρόωρες, αναπηρικές συντάξεις.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΔΝΤ(;)
Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η συνδρομή του είναι καθαρά τεχνικής φύσεως. Το ΔΝΤ δεν θα εμπλακεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, είπε και προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά δεν πρόκειται να σχεδιάσει τη στρατηγική εξόδου από την κρίση.
«Εάν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα αναχρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα προσέφευγαν στο ΔΝΤ. Οπότε, γιατί να το κάνουμε εμείς;» σημείωσε.
Στο θέμα του ΔΝΤ αναφέρθηκε και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για την ενίσχυση της αξιοπιστίςα της ελληνικής οικονομίας «πρέπει να γίνει με ενισχυμένο το ρόλο του ΔΝΤ, με επιτήρηση, με παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας».
«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ ξεκάθαρος. Αναφέρθηκε σε αυτό ο πρωθυπουργός στην δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα. To ΔΝΤ έχει έναν ρόλο στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη αυτή τη στιγμή, θα έχουν ένα εποπτικό ρόλο εκεί και θα συνεργάζονται πολύ στενά με την Κομισιόν» ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός.
Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
"Προχωράμε γρήγορα με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει" ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.
Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαβεβαιώσει τους εταίρους της, τις διεθνείς αγορές, αλλά πάνω από όλα τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2010. Σημείωσε ακόμη ότι τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο Ecofin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι τόσο το Eurogroup όσο και το Ecofin επανέλαβαν τη διατύπωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται ότι οι χώρες του ευρώ έχουν συλλογική ευθύνη για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, και ότι η Ευρωζώνη θα σταθεί αρωγός στα κράτη-μέλη που κάνουν αυτό που πρέπει.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η δήλωση αυτή θα έπρεπε να εξειδικευτεί, αλλά δεν θα γίνει, διότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Επίσης, ο κ. Παπακωνστντίνου τόνισε ότι εάν η πολιτική δήλωση δεν αποδειχτεί αρκετή να αποτρέψει από μόνο της τις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του ΠΣΑ από την πλευρά της Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την περικοπή των δημοσίων δαπανών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει για νέα μέτρα. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ecofin παραθέτει παρεμβάσεις τόσο για αύξηση των εσόδων όσο και για μείωση των εξόδων: "Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και θα αναγγείλουμε αποφάσεις σε συνεργασία με τους εταίρους μας".
Επιπλέον, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο Ecofin δεν έλαβε καμία απόφαση για συγκεκριμένα μέτρα, πόσω μάλλον προς αυτήν την κατεύθυνση.
Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΣΑ που κατέθεσε η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους περισσότερους από τους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει το Συμβούλιο Ecofin και πρόσθεσε: "Το βασικό είναι να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του προγράμματος".
Ωστόσο, ανέφερε ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2009 αποδείχτηκε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που προβλέπεται για το 2010. Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν αυτό το ενδεχόμενο.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει να μειώσει τους κινδύνους που περιβάλλουν το ΠΣΑ και να το υλοποιήσει στο ακέραιο. Παράλληλα, θα πρέπει να συζητήσει τα θέματα αυτά με την Επιτροπή και να αποτιμήσει την πορεία της οικονομίας, σε έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου στην Επιτροπή. "Εμείς θα επιμείνουμε μέχρι κεραίας στη τήρηση της διαδικασίας" ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Συμβούλιο των Υπουργών, ερήμην της άμεσα ενδιαφερόμενης χώρας.
Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες αναγνώρισαν ότι η σημερινή απόφαση δεν αφορά μόνο το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν σε άλλες χώρες του ευρώ. Σημείωσε, ακόμη, ότι έστω δειλά, έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν παρόμοια θεσμικά ζητήματα, από πλευράς χρηματοπιστωτικών εργαλείων.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού οικονομικών Άντερς Μποργκ, ο οποίος είπε ότι τα ελληνικά μέτρα είναι ανεπαρκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλιπούς πληροφόρησης και δήλωσε ότι για να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα η Ελλάδα θα ασκήσει τις επόμενες ημέρες "επιθετική επικοινωνιακή πολιτική", με στόχο την καλύτερη ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε ότι η αρνητική ερμηνεία των μέτρων που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση οφείλονται και στην έλλειμμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχη απέναντι στο χρόνο, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μια σειρά από νομοσχέδια που θα περάσει η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν τη φορολογία, την εισοδηματική πολιτική, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ, κ.α.
Σε ό,τι αφορά την επιμονή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας μιας πιο αυστηρής ανάγνωσης των πραγμάτων και τόνισε ότι η θέση που τηρεί ο πρόεδρός της προέρχεται από τρεις διαφορετικούς παράγοντες: Από το θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και από τους ευρύτερους φόβους που εκφράζει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα του συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα μπαίνει μπροστά ως παράδειγμα, ούτως ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Εξάλλου, ο υπουργός επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε στην απόλυτη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα μεγάλα υπουργεία για να μειωθεί η σπατάλη του δημοσίου. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξοικονομήσει χρήματα που δαπανά ο δημόσιος τομέας σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, σε ενοίκια, και σε συμβάσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί και επίσης τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση την παρέδωσε με απορρόφηση 3%.
Όσον αφορά στις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι καταγράφονται στον προϋπολογισμό κάθε έτους με βάση τις δαπάνες για παραλαβή συστημάτων. Άρα οι δαπάνες για φέτος εξαρτώνται από συμβάσεις που έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια πτωτική τάση.
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ
Εξεταστική για την οικονομία
ΑΘΗΝΑ
Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων προανήγγειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.
«Η ΝΔ, αντί να σιωπά φωνάζει, ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη θα πάρει λοιπόν θεσμική απάντηση. Θα συστήσουμε εξεταστική επιτροπή, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν πλαστά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Παπουτσής.
Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε παραδεχτεί ότι υπάρχει θέμα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στη Μόσχα.
Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, θα επιδιώξει να στρέψει το ενδιαφέρον για τις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά -τουλάχιστον από το 1981 οπότε, όπως καταγγέλλει, το χρέος της χώρας άρχισε να εκτινάσσεται.
«Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να πάμε να δούμε τι έχει συμβεί στην ελληνική οικονομία, αν αυτό θεωρεί ότι είναι το σωστό, τότε πρέπει να δούμε πως ξεκινάει αυτή η κακοδαιμονία της ελληνικής οικονομίας (...) Ουσιαστικά ξεκινάει από το 1981 και κορυφώνεται δυστυχώς στην προσπάθεια που έγινε για να μπούμε στην Eυρωζώνη» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στον Real FM.
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να κατηγορήσει τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για «τεχνικές απόκρυψης του δημοσίου χρέους». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις των Times της Νέας Υόρκης για τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία της Goldman Sachs που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν από την Ελλάδα.
«Οι τελευταίες αποκαλύψεις στον ελληνικό και διεθνή Τύπο δίνουν ατράνταχτες αποδείξεις για το γεγονός ότι
οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκρυβαν συστηματικά και μεθοδικά το δημόσιο χρέος μετακυλύοντας τα δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Οι αποκαλύψεις αυτές, συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να παριστάνει τον τιμητή και τον εισαγγελέα της δημόσιας ζωής, ενώ θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για την εξέταση της αξιοπιστίας και της αυθεντικότητας των δημοσιονομικών στοιχείων.
«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι, η εξαετής διακυβέρνηση από τη ΝΔ οδήγησε την οικονομία στο χείλος του γκρεμού και τη χώρα στην πλήρη απαξίωση. Οι γενικές και αόριστες υποδείξεις περισσεύουν όταν τα αποτελέσματα των καταστροφικών πολιτικών της ΝΔ υφίστανται σήμερα οι Έλληνες πολίτες αλλά και η
χώρα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
«Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά τις 'πρακτικές απόκρυψης δημοσίου χρέους' στις οποίες αναφέρονται. Όταν συστηματικά, κατ΄εξακολούθηση και αποδεδειγμένα η τότε κυβέρνηση της ΝΔ παρέδιδε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία αλλά και όταν απέκρυπτε τα πραγματικά χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που εν μία νυκτί από 5,2 έγιναν 2,2 δισ ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Ο Χριστόφορος Σαρδελής, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ όταν πραγματοποιήθηκε η συμφωνία με την Goldman Sachs, είπε στο Reuters ότι οι συναλλαγές στις οποίες αναφέρονται οι New York Times ήταν πολύ μικρές για να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μακροπρόθεσμα. «Οι πληρωμές, ο τόκος ανταποκρίνονται σε επίπτωση περίπου 0,15% στο έλλειμμα, βάση του τρέχοντος ΑΕΠ των περίπου 240 δις ευρώ», δήλωσε ο κ. Σαρδελής.
«Για το μείζον θέμα των ψεύτικων στατιστικών στοιχείων ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα αναλάβει σύντομα και άμεσα πρωτοβουλίες» είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
eleftheria.gr