ΓΤΤ


Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Γιατί δεν «πιάνουμε» το ασύρματο Ίντερνετ

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Της Νατάσας Πολυγένη
Μόλις δύο μήνες ζωής μετρά το ασύρματο δίκτυο του Δήμου Λαρισαίων και ήδη οι πρώτοι δυσαρεστημένοι πολίτες έκαναν την εμφάνισή τους, κάνοντας λόγο για αδύνατη ή μερική πρόσβαση στο διαδίκτυο. Τι φταίει όμως; Πολλοί μπορεί να είναι οι παράγοντες που μπορούν να αποτρέψουν την πρόσβαση στο δίκτυο του δήμου. Ο κ. Οδυσσέας Ράπτης της εταιρίας «e-trikala» που είναι υποεργολάβος του συγκεκριμένου προγράμματος στη Λάρισα, εξηγεί στην «Ε.τ.Δ.» τους λόγους που οι χρήστες μπορεί να μην καταφέρουν να συνδεθούν στο δίκτυο και να σερφάρουν δωρεάν.
Αρχικά, διευκρινίζει το σκεπτικό δημιουργίας του δημοτικού ασυρμάτου δικτύου, βασίζεται στη φιλοσοφία να εξυπηρετούνται οι Λαρισαίοι αλλά και οι επισκέπτες που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης και γενικότερα σε υπαίθριους χώρους χωρίς όμως να υπάρξει «ψηφιακή ρύπανση» της πόλης. Για το λόγο αυτό εγκαταστάθηκε ένα wi-fi ασύρματο δίκτυο με ισχύ εκπομπής μόλις ένα 0,1 watt. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εμβέλεια του είναι μικρή και έτσι πολλές φορές είναι αδύνατο να μπει στα σπίτια εάν δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός (κεραία). «Τα φυλλώματα των δέντρων ακόμη και η αντανάκλαση από τα τζάμια των σπιτιών μπορεί να εμποδίσουν το σήμα. Για το λόγο αυτό έχουμε αναφέρει ότι εάν δεν υπάρχει οπτική επαφή με τον κόμβο ίσως υπάρξουν προβλήματα και οι χρήστες θα πρέπει να προμηθευτούν μια κεραία για να πιάσουν το σήμα. Ο Δήμος Λαρισαίων αλλά και η ΤΕΔΚ που υλοποιούν το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των νέων τεχνολογιών και έχουν την πρόθεση να προχωρήσουν παραπέρα και να αναπτύξουν το δίκτυο. Ήδη παρά το ότι στα αρχικά σχέδια οι κόμβοι ήταν περίπου επτά, ο Δήμος εγκατέστησε περισσότερους. Βέβαια, ακόμη είναι πολύ νωρίς και χρειάζεται χρόνος ώστε το δίκτυο να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από τους χρήστες της Λάρισας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ράπτης.
Παράλληλα, τονίζει ότι ένα από τα αίτια που μπορεί να μην επιτρέψουν σε κάποιο χρήστη να συνδεθεί είναι η προσπάθειά του να μπει σε ιστοσελίδες που είναι απαγορευμένες. «Έχουμε εστιάσει στην παροχή πρόσβασης στην πληροφορία, την επικοινωνία και τη γνώση, και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα δίκτυο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες παιχνιδιών, ταινιών, τραγουδιών, ούτε βεβαίως σε παράνομο υλικό. Η λειτουργία του είναι καθαρά ως εργαλείο για την επικοινωνία (e-mails) και την αναζήτηση -πλοήγηση στο ίντερνετ. Στα Τρίκαλα το δημοτικό ασύρματο δίκτυο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και οι χρήστες το στηρίζουν αρκετά. Χρειάστηκε και εκεί όμως χρόνος».
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ
Τόσο, ο κ. Ράπτης όσο και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Οικονομίδης επιβεβαιώνουν ότι η επέκταση του δικτύου είναι προτεραιότητα. Σήμερα μάλιστα, θα υπάρξει συνάντηση ώστε να συζητηθεί το θέμα της επέκτασης του δικτύου με περισσότερους κόμβους ενώ η Λάρισα θα επενδύσει και σε νέα ακόμη πιο σύγχρονη τεχνολογία εγκαθιστώντας το δίκτυο wi-max το οποίο εξασφαλίζει μεγαλύτερη εμβέλεια επικοινωνίας.
eleftheria.gr