ΓΤΤ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Η εβδομάδα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη Σάμο, είναι μόνο η αρχή…


Η συλλογή 2.875 μη χρησιμοποιούμενων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, το ένα τρίτο περίπου των οποίων συγκεντρώθηκε από δημόσιους φορείς, ήταν ο αριθμητικός απολογισμός από την πρωτοβουλία, την καμπάνια και τη δράση 43 εθελοντικών ομάδων στη Σάμο.

Αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ήταν η μεταφορά και συγκέντρωση τους καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα (15 ως και 21 Μαρτίου) σε φυλασσόμενους χώρους στο Μαλαγάρι και στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου. Από τα σημεία αυτά τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η ασφαλής διακομιδή τους σε πιστοποιημένες μονάδες προς ανάκτηση των πρώτων υλών και η αποφυγή έτσι των κινδύνων από την τοξικότητα των ουσιών τους.

Η απρόσμενη επιτυχία του όλου εγχειρήματος δεν περιορίζεται μόνο στη συστηματικότητα με την κατάρτιση και έγκαιρη διανομή του εβδομαδιαίου προγράμματος συλλογής σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του νησιού, που επέδειξαν οι εθελοντικοί φορείς. Και δεν εξαντλείται στη μεγάλη διαθεσιμότητα χρόνου και της κοινωνικής προσφοράς τους που έγινε ορατή από άκρη σε άκρη της Σάμου.

Όλα αυτά λειτούργησαν απλά σαν η σπίθα για να εκδηλωθεί η ωριμότητα των πολιτών, που με την ανταπόκριση τους απέδειξαν ότι αν υπάρχει υποδομή, υποδοχή, όραμα και βούληση από τους αρμόδιους, η ανάκτηση πρώτων υλών, η χρηστή και συγκροτημένη διαχείριση των ποικίλων υλικών, η ανακύκλωση και ο καταλυτικός περιορισμός των απορριμάτων, μπορεί σύντομα να αποτελέσει καθεστώς για τον τόπο και την ποιότητα ζωής μας.

Η εβδομάδα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με την πρωτοβουλία των 43 εθελοντικών ομάδων με την ελεγχόμενα πιστοποιημένη συλλογή τους είχε διττό στόχο. Αρχικά με τον σημαντικότατο περιορισμό της έκθεσης επικίνδυνων ουσιών στο έδαφος και μέσω αυτού στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην τροφική αλυσίδα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος και το θειικό οξύ, που είναι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες για όλους τους οργανισμούς και τον άνθρωπο.

Και παράλληλα να δώσει ουσιαστικά τον χρόνο και την ευχέρεια στους ΟΤΑ, ως καθ’ ύλη αρμόδιους, αφού πλέον συλλέχθηκε ο κύριος όγκος, να οργανώσουν συστηματικά και μεθοδικά την από δω και πέρα έγκαιρη και ασφαλή περισυλλογή όλων των μη χρησιμοποιούμενων αντίστοιχων αντικειμένων, με γνώμονα τα όσα ορίζει σαφώς η νομοθεσία και επιτάσσει ο πολιτισμός, η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Η εμπειρία της εβδομάδας ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κατέδειξε ότι για τη συστηματική καθιέρωση της απαιτείται πάνω από όλα μεράκι και βούληση.

Ταυτόχρονα φανέρωσε την αναγκαιότητα και άλλων δράσεων στον τομέα της ανακύκλωσης και της χρηστής διαχείρισης διαφόρων πρώτων υλών. Το έκδηλο κενό που υφίσταται σε όλον τον τομέα που υποτιμητικά ονομάζουμε «σκουπίδια» και οι τεράστιοι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη απόρριψη ουσιών, υποχρεώνει τις 43 εθελοντικές ομάδες (και ελπίζουμε τις πολύ περισσότερες που θα πλαισιώσουν την όλη δραστηριότητα) να θεωρούν την όλη προσπάθεια που κατέβαλαν ως τώρα, απλά σαν το πρώτο βήμα μιας συνολικότερης δράσης σε όλον το φάσμα των απορριμάτων, με συστηματική ανακύκλωση πρώτων υλών και μείωση (και των κινδύνων) των υπολλειμμάτων τους.

Επόμενη στάση της δράσης των εθελοντικών ομάδων είναι αφ’ ενός η περιφρούρηση των όσων έδειξε η εμπειρία της «εβδομάδας ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών» ότι μπορούν να υλοποιηθούν συστηματικά, αλλά και ανάλογες ενέργειες σε κρίσιμους τομείς, όπως η διαχείριση ορυκτελαίων και μαγειρικών λαδιών και των συσσωρευτών υγρών στοιχείων.

Εμείς θα δηλώσουμε παρόντες. Εσείς;