ΓΤΤ


Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σημαντικό πρόβλημα τα απόβλητα για τα χωρ

Βροχή οι καταγγελίες για υγειονομικές παραβάσεις κατοίκων χωρίς ωστόσο να αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα




Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Αρκετά υψηλός είναι ο αριθμός των καταγγελιών που κατατίθενται κάθε χρόνο στη διεύθυνση υγειονομικού ελέγχου στα Τρίκαλα και αφορούν σε παραβάσεις κατοίκων χωριών, οι οποίοι προτιμούν να ρίχνουν λύματα στα φρεάτια κ.α., από το να επιβαρύνουν τις αποχετεύσεις των σπιτιών τους. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και αφορά κυρίως τα χωριά του νομού, τις περιοχές δηλαδή που δεν έχουν δυνατότητα σύνδεσης με δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης.
Όπως τονίζει και η κα. Αρετή Αναγνωστιάδου, προϊσταμένη της διεύθυνσης υγιεινής Τρικάλων, «Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ειδικά σε χωριά. Από τις καταγγελίες που γίνονται κάποιες είναι αληθείς κάποιες άλλες όχι. Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με κατοίκους που διοχετεύουν διάφορα απόβλητα, από πλυντήρια, κουζίνες κτλ στα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Κάποιες φορές η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και φτάνουμε στις καταγγελίες».
Τα ίδια διαπιστώνει και ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Θανάσης Ζιώγκος, ενός δήμου που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα εδώ και χρόνια. Όπως τονίζει ο δήμαρχος, «Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι ασυνείδητοι πολίτες που ρίχνουν τα απόβλητά τους στα φρεάτια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για έλεγχο και να κάνουμε τις σχετικές παρατηρήσεις». Το πρόβλημα εντείνεται και από την έλλειψη δικτύου αποχέτευσης στους περιφερειακούς δήμους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο κ. Ζιώγκος, έπρεπε ήδη σε όλους τους δήμους να έχουν δημιουργηθεί δίκτυα ωστόσο, λόγω έλλειψης πόρων καθυστέρησαν σημαντικά. Εκτός αυτού όμως, σε πρώτη φάση για την προστασία της υγιεινής αλλά και του περιβάλλοντος κατ’ επέκταση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενισχυθούν ώστε να παρεμβαίνουν εγκαίρως και να έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν εκτενώς με τη λύση ενός προβλήματος.
Από την άλλη όμως κι η διευθύντρια του υγειονομικού, καλεί και τους δήμους να είναι πιο αυστηροί σε ότι αφορά τέτοιου είδους παρεμβάσεις ώστε κάποια στιγμή να περιοριστεί το πρόβλημα.


Η ΕΡΕΥΝΑ 16 Απριλίου 2010, αρ. φύλλου 15476, σελίδα 9