ΓΤΤ


Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Οι Γερμανοί τραπεζίτες συμφώνησαν στην οικονομική βοήθεια

1129818_b

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τραπεζίτες δήλωσαν πως είναι “έτοιμοι ως εκπρόσωποι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να προσφέρουν μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους μια σημαντική θετική συμβολή στην τρέχουσα διαδικασία προσαρμογής της Ελλάδας”.

Οι εκπρόσωποι πολλών μεγάλων γερμανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Deutsche Bank, ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον Σόιμπλε.

Ο κ. Γ. Ακερμαν, υπογράμμισε ότι “οι γερμανικές τράπεζες στέλνουν ένα μήνυμα για την ορθότητα του προγράμματος και ότι το υποστηρίζουν πλήρως”.

Τη Δευτέρα το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην εκταμίευση 22 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια σαν μέρος της εισφοράς της χώρας στο ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε πως “η Ελλάδα κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της”.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο κ. Β. Σόιμπλε, τονίζει πως “εάν υπάρξουν παραλείψεις στο πρόγραμμα λιτότητας που αποφασίσθηκε από την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι καταβολές θα σταματήσουν και το Ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπο με την στάση πληρωμών”.

Ο υπουργός γερμανός Οικονομικών τόνισε επίσης πως “κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα”. Γιόζεφ Άκερμαν για να συζητήσουν

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μεγάλων γερμανικών τραπεζών, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, για να συζητήσουν την διατήρηση των θέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ελληνικά ομόλογα.

Παράλληλα ο Τομ Μπάιρν, αξιωματούχος του οίκου Moody’s, δήλωσε σήμερα στο Reuters, πως “ο μηχανισμός του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας, καθώς βασικό στοιχείο της αποτελεί το εάν η χώρα θα μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος”.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπορείς να πεις ότι είναι το τέλος , καθώς η προσαρμογή είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα και οι αναλυτές εστιάζουν στο εάν η κοινωνική συνοχή θα διατηρηθεί”.

politicsnews.gr