Πλοίο το οποίο μετέφερε τσιμέντο τουρκικής προέλευσης σήμανε συναγερμό την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας Μαγνησίας. Η κινητοποίηση, μετά από ενημέρωση που είχε η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου, ήταν άμεση, ωστόσο η έρευνα δεν κατέδειξε σε πρώτη φάση παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Την πληροφορία για την εκφόρτωση τσιμέντου στο λιμάνι του Βόλου, το οποίο διατέθηκε σε τοπική επιχείρηση, είχε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας η αντινομάρχης.
Το Τελωνείο του Βόλου πάντως με το οποίο επικοινώνησε την επόμενη ημέρα δεν γνώριζε την έλευση του εισαγόμενου φορτίου. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης με τη βοήθεια του Λιμεναρχείου Βόλου διαπιστώθηκε ότι το τουρκικής προέλευσης τσιμέντου είχε εκτελωνιστεί στο Τελωνείο της Μυκόνου για λογαριασμό Ελληνα επιχειρηματία.
Πριν το πλοίο πιάσει στο λιμάνι του Βόλου είχε περάσει από τη Σκιάθο, ξεφορτώνοντας ποσότητες τσιμέντου σε παλέτες.
Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από τη Νομαρχία στο Τελωνείο του Βόλου, το οποίο με τη σειρά του επικοινώνησε με το Τελωνείο της Μυκόνου και ζήτησε πληροφορίες για τον εκτελωνισμό του φορτίου. Σύμφωνα με την υπηρεσία της Μυκόνου για το συγκεκριμένο φορτίο τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τον έλεγχο εισαγόμενου τσιμέντου.
Η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας προχώρησε σε επιτόπιο έλεγχο στο πλοίο. Επειδή είχε ήδη γίνει η μεταφορά του τσιμέντου σε επιχείρηση της περιοχής και το πλοίο επρόκειτο να αποπλεύσει, το κλιμάκιο των υπαλλήλων διενήργησε αυτοψία στη συγκεκριμένη μονάδα, από την οποία δεν προέκυψε καταρχήν κάποια παραβίαση της νομοθεσίας.
Η υπηρεσία πήρε δείγμα από το τσιμέντο και όλα τα σχετικά παραστατικά για πιο ενδελεχή εξέταση του θέματος, ενημέρωσε η κ. Οικονόμου. Ένα στοιχείο που κρίνεται ότι χρήζει περαιτέρω διερεύνησης αφορά στο συνοδευτικό έγγραφο για το χρώμιο, σχετικά με το οποίο έχει ζητηθεί η συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου και αναμένεται ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας.
Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης έγινε σύσταση στους δύο εμπόρους της Σκιάθου και του Βόλου να μη διατεθεί το τσιμέντο μέχρι την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης.
Η αρμόδια αντινομάρχης σημείωνε ότι υπάρχει σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία που αφορά στον επιστάμενο έλεγχο των τσιμέντων που εισέρχονται στην ελληνική αγορά από τρίτες χώρες. Πρόσφατη μάλιστα εγκύκλιος (10-5-2010) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμεντεργατών Βαγ. Χατζιάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι εισαγωγές τσιμέντου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω Τουρκίας.
«Μέσω των μονάδων παραγωγής τσιμέντου που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε όλα τα προϊόντα τσιμέντου, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων να απασχολείται στις εν λόγω βιομηχανικές μονάδες, ενισχύοντας οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες», τονίζει ο κ. Χατζιάρας και προσθέτει:
«Οι αθρόες εισαγωγές τσιμέντου στην Ελλάδα στην ουσία υποσκάπτουν το μέλλον ενός υγιούς και ανταγωνιστικού βιομηχανικού κλάδου, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και φυσικά για τις θέσεις εργασίας.
Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση λήψη κάθε μέτρου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων παραγωγής τσιμέντου της χώρας μας».
taxydromos.gr