ΓΤΤ


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

«Δεν χορταίνει ο Μινώταυρος του χρέους»

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΛΕΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
*«Να μετατραπούν οι τοπικές εκλογές το φθινόπωρο σε πολιτική και κοινωνική ήττα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ»
 
Σωτ. Ζαχαριάς
 

 
«Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι ο Μινώταυρος του χρέους δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τίποτε, ότι το τάισμά του δεν θα έχει τελειωμό», τόνισε χθες από τη Λάρισα η κ. Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνοντας ότι διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει «μόνο με ένα κίνημα που θα θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μόνο αν γίνει ο λαός αφεντικό στον τόπο του».
Η γ.γ. της Κ. Ε. του ΚΚΕ μίλησε σε μεγάλη και αγωνιστική συγκέντρωση του κόμματος στην πλατεία Ταχυδρομείου, υπογραμμίζοντας ότι οι επικείμενες «τοπικές και περιφερειακές εκλογές, αποκτούν βαρύνουσα σημασία εν μέσω κρίσης και πρέπει να μετατραπούν σε πολιτική και κοινωνική ήττα της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, να ενισχυθούν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Κάθε ψήφος να είναι βόλι ενάντια στην ακολουθούμενη σήμερα πολιτική που θεριεύει την κρίση».
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, η κ. Παπαρήγα είπε μεταξύ άλλων: «Εναλλάξ η ΝΔ άνοιγε τον τάφο και το ΠΑΣΟΚ έκανε το νεκροθάφτη των λαϊκών δικαιωμάτων αποτελειώνοντάς τα. Σε όποιες κατακτήσεις είχε ο λαός μεταπολιτευτικά, ακόμη και μεταπολεμικά έχουν βάλει τον τίτλο «Τέλος».
ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
«Η επιχειρηματολογία τους», συνέχισε, «είναι ψεύτικη 100%, σε όλα τα λεγόμενά τους ότι ο λαός πρέπει να υποστεί θυσίες για να πληρωθεί το μεγάλο χρέος και να δούμε άσπρη μέρα. Που προσπαθούν να πείσουν ότι όπως εσύ χρωστάς στην τράπεζα έτσι και το κράτος χρωστάει στους πιστωτές του και πρέπει να πληρώσουμε όλοι. Δεν έχει καμία ευθύνη ο λαός και δεν έχει να πληρώσει τίποτε.
Αιτία της κρίσης δεν είναι το χρέος και το έλλειμμα, είναι μια μορφή της, είναι συνέπειά της. Γιατί έγιναν τα δάνεια; Ποιος δανείστηκε κι από ποιον και γιατί; Μας δάνεισαν γιατί αυτό ήταν μια μορφή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και οι κυβερνήσεις δανείζονταν για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Η κρίση ήρθε ως αποτέλεσμα της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα περισσότερα από τα άλλα κόμματα αντιστρέφουν το πρόβλημα.
Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ αλλά πρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις, να διεκδικήσουν έργα υποδομής, δραστική μείωση των φόρων αντί να πληρώσουν κι άλλους, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, να διατυπώσουν θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που να πλήττουν τα συμφέροντα των υπεύθυνων για την κρίση πιστωτών και των υπεύθυνων οφειλετών».
«ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ»
Και η κ. Παπαρήγα συνέχισε: «Συγκρίνοντας, συζητώντας και μελετώντας τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας κλπ, η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι ο Μινώταυρος του χρέους δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί με τίποτε, ότι το τάισμά του δεν θα έχει τελειωμό. Κι αν ακόμη καταβληθούν οι δόσεις το χρέος θα αυξάνει και η ανάκαμψη θα είναι αναιμική. Τίποτε δεν θα είναι ίδιο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα βιώνουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, θα έχουν χάσει τα πάντα.
Οι συνέπειες της κρίσης πιο βαριές για την Ελλάδα. Με τους εταίρους να πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Προστατεύοντας ο καθένας τα δικά του συμφέροντα, τη δική του αστική τάξη.
Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο λαϊκός παράγοντας είναι που θα δρομολογήσει τις δικές του εξελίξεις σε αντίθεση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ο λαός όμως δεν έχει χαράξει ακόμη τη γραμμή που απαιτείται, δεν διαμόρφωσε το αντίπαλο δέος, αυτό που θα αντιπαλέψει την κατάσταση, δεν δημιούργησε ακόμη το ενωτικό λαϊκό μέτωπο, από τα κάτω προς τα πάνω, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Το κίνημα πρέπει να χτιστεί στο έδαφος των καθημερινών διεκδικήσεων. Αν όμως δεν βάλει στόχο την ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας δεν θ΄ αλλάξει κάτι. Τόσες κυβερνήσεις έχουν αλλάξει, η ίδια τάξη όμως εξακολουθεί να έχει την εξουσία. Ο λαός έχει χορτάσει οράματα, οι τσέπες του όμως άδειασαν.
Ξεκινάμε από την αφετηρία ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, ώστε να ζήσει ο λαός μας πολύ καλύτερα. Δυνατότητες που έχουν υπονομευθεί από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και από την προσαρμογή στις στρατηγικές της Ε. Ε. Πρέπει π.χ. να μας εξηγήσουν πώς βρέθηκε η χώρα μας σε τόσο μεγάλη διατροφική εξάρτηση, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Δεν υπάρχει γιατρειά για την κρίση με τα φάρμακα που προτείνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα. Νέος κύκλος κρίσης θα ξεσπάσει. Μόνο ένα κίνημα που θα θίγει τα συμφέροντα των μονοπωλίων μπορεί να δώσει διέξοδο. Μόνο αν γίνει ο λαός αφεντικό στον τόπο του και οι λαοί της Ευρώπης αφεντικά στους δικούς τους τόπους.
Επιπλέον η σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, οι ανταγωνισμοί συμφερόντων από ολόκληρο τον πλανήτη που χτυπάνε και συγκρούονται στη γειτονιά μας διαμορφώνουν το φάσμα των τοπικών στρατιωτικών συγκρούσεων και το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι λαοί της περιοχής βαρύ φόρο αίματος».
ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΠΟΥΤΑ
«Απαιτείται ενωμένος εργατικός λαϊκός αγροτικός αγώνας που θα ξεκινήσει να παραμερίζει τα εμπόδια από κάτω προς τα πάνω», εξήγησε η κ. Παπαρήγα. «Και ο οποίος να εκφραστεί και πολιτικά καθώς μπροστά μας έχουμε τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα σημασία εν μέσω κρίσης αλλά και διότι οι τοπικοί διοικητικοί μηχανισμοί λειτουργούν ως αγωγοί περάσματος της πολιτικής που ζούμε με την αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι εκλογές αυτές πρέπει να μετατραπούν σε πολιτική και κοινωνική ήττα της κυβέρνησης αλλά και της ΝΔ, να ενισχυθούν αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Κάθε ψήφος να είναι βόλι ενάντια στην ακολουθούμενη σήμερα πολιτική που θεριεύει την κρίση.
Στο ΚΚΕ συνειδητοποιούμε την ευθύνη μας να δώσουμε απάντηση στο λαό για διέξοδο από την κρίση. Για τη συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας η οποία θα ξέρει και να αμύνεται μα και να επιτίθεται».
Ερωτηθείσα για το πώς έγινε η επιλογή του Βαγγέλη Μπούτα ως υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε: «Εμείς το έχουμε γράψει στο καταστατικό μας, το οποίο και τηρούμε, το θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε. Λοιπόν, η Κ. Ε. πήρε τις αποφάσεις για τους περιφερειάρχες που θα υποστηρίξουμε υιοθετώντας σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει οι τοπικές μας οργανώσεις. Οι οποίες και γνωρίζουν καλύτερα ποιος πρέπει να είναι υποψήφιος. Κι έτσι είμαστε βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αναρωτηθούν ποιος είναι αυτός ο κύριος; Πρόκειται για ανθρώπους ζυμωμένους στη δράση».
ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ερωτηθείσα για τις κατηγορίες που απηύθυνε εναντίον του ΚΚΕ ο κ. Πεταλωτής με αφορμή τα γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει πριν να εξηγήσει πώς η Ελλάδα που διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστικούς στόλους παγκοσμίως, πώς γίνεται να έχει και δεκάδες χιλιάδες άνεργους ναυτικούς». Και συνέχισε: «Το ΚΚΕ δεν θα συμφωνήσει ποτέ να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας με μισθούς πείνας, με μισθούς Ινδίας ή Αφρικής. Το ΚΚΕ παλεύει 92 χρόνια για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα. Και ποτέ δεν έβαλε σημάδι την κάλπη. Ας μη λέει λοιπόν ότι οργανώνουμε τους αγώνες για εκλογικά οφέλη. Πάντοτε λειτουργούμε ανεξαρτήτως κόστους, αυτό που τα άλλα κόμματα ονομάζουν πολιτικό κόστος. Και δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό της ψηφοθηρίας.
Αντιθέτως έχουν να εξηγήσουν πως εισάγουν με το νομοσχέδιό τους τη Μαθητεία. Θρανίο και δουλειά δηλαδή από 15 χρόνων παιδιά. Ποια πρόοδος το λέει αυτό; Εμείς επιμένουμε για υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ως τα 18».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «δεν μας αρέσει να κάνουμε τους αφ΄ υψηλού κριτές του λαού. Όμως έξι μήνες τώρα έχουμε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει. Και δεν εννοούμε μόνο τη συμμετοχή στις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Οι τόποι δουλειάς βράζουν, ο κόσμος συζητά διαρκώς. Όμως δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ο λαϊκός παράγοντας που θα βάλει αποφασιστικό φράγμα. Εμείς προσπαθούμε να συμβάλλουμε ώστε να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι δεν έχει άλλη επιλογή: ή θα υποταχθεί και θα προσκυνήσει ή θα αντεπιτεθεί.
Όταν λέμε ότι ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, σημαίνει ότι μεγάλες λαϊκές μάζες, ίσως και με ανεπαρκή πολιτική πείρα και νεότεροι δίχως εμπειρία αγώνων ακόμη και με προκαταλήψεις απέναντι στο ΚΚΕ. Δεν το φοβόμαστε αυτό. Αυτές οι λαϊκές μάζες θα αποκτήσουν εμπειρία μέσα από το καμίνι του αγώνα. Μπορεί να υπάρξουν και αγώνες με εκρήξεις και ξεσπάσματα αλλά για να φέρουν αποτελέσματα πρέπει να διαμορφώσουν πρόγραμμα πάλης για ριζικές ανατρεπτικές λύσεις».
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=20043&pid=7&CategoryID=7