ΓΤΤ


Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Ανεβαίνει διαρκώς η τιμή του βαμβακιού

ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΤΙΜΩΝ

Του Γιώργου Ρούστα
 


«Ο επιμένων νικά. Ενώ όποιος βιάζεται σκοντάφτει».
Οι παραπάνω λαϊκές ρήσεις βρίσκουν πλήρη απήχηση στην περίπτωση των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι παρά τις παροτρύνσεις κορυφαίων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων «να στραφούν σε άλλες πιο κερδοφόρες και λιγότερες υδροβόρες καλλιέργειες», επέμειναν στον άλλοτε «λευκό χρυσό» κι έτσι φέτος αναμένεται να βγουν ωφελημένοι.
Τα μηνύματα της διεθνούς αγοράς είναι ελπιδοφόρα για το βαμβάκι, καθώς υπάρχει μια παγκόσμια ζήτηση του προϊόντος, τη στιγμή που τα αποθέματα σε παραδοσιακές βαμβακοπαραγωγικές χώρες λιγοστεύουν, ενώ η συνεχής άνοδος του δολαρίου εκτινάσσει την τιμή στα ύψη.
Να σημειωθεί ότι στη γειτονική Τουρκία, όπου οι ΗΠΑ προ τετραετίας είχαν φουλάρει την περιοχή με αποθέματα βαμβακιού, έχει τεθεί εκτός αγοραστικής μάχης. Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση ICAC, ΗΠΑ και Κίνα παρουσιάζουν μείωση 4% της παραγωγής τους.
Ήδη πολλές Ενώσεις στη χώρα, σπεύδουν να ορίσουν τιμή εκκίνησης του βαμβακιού τα 40 λεπτά\κιλό, πλην της ΕΑΣ Λάρισας, η οποία αρκείται σε συστάσεις «τύπου σιτηρών», δηλαδή «οι παραγωγοί να δείξουν υπομονή και να μην βιαστούν να πουλήσουν». Για παράδειγμα η Ένωση Τρικάλων αποφάσισε για πρώτη φορά στην ιστορία της να αγοράσει 10.000 τόνους βαμβάκι πριν καν ξεκινήσει ο θερισμός των σιτηρών. Οι παραγωγοί που θα προπωλήσουν βαμβάκι, έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν άμεσα το 20% του ποσού που τους αναλογεί, προς 40 λεπτά.
Αν και κανένα μέλος της διοίκησης της Ένωσης δεν προσδιορίζει πού μπορεί να φθάσει η τιμή του προϊόντος, μεταθέτοντας τα νεότερα για τον Σεπτέμβριο, εν τούτοις είναι πασιφανές ότι φέτος θα είναι η χρονιά του βαμβακιού και η τιμή θα κλείσει πάνω από τα 40 λεπτά\κιλό.
Φέτος επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για το βαμβάκι, καθώς σύμφωνα με τους γεωπόνους «οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των χωραφιών, όσο και κατά τη διάρκεια της σποράς και φυτρώματος του βαμβακιού, ήταν καλές και δεν δημιούργησαν προβλήματα. Αντίθετα το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου ο καιρός ήταν άστατος με βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες επηρέασαν κάπως την ανάπτυξη των φυτειών. Για τους παραπάνω λόγους οι αγρότες του νομού δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα άρδευσης, αρκεί αυτή να γίνει με σύνεση και με πνεύμα οικονομίας και όχι σπατάλης».
Στα θετικά των βαμβακοπαραγωγών το ράλι του δολαρίου, σε σχέση με το ευρώ. Το βαμβάκι, κατεξοχήν χρηματιστηριακό προϊόν επηρεάζεται από την τιμή του δολαρίου και όσο ανεβαίνει αυτό, θα ανεβαίνει και το βαμβάκι, άρα φέτος τα πράγματα αναμένονται καλύτερα από πέρυσι.
Η ΕΑΣ
Σύμφωνα με τους διοικούντες της ΕΑΣ «η τιμολογιακή πολιτική της οργάνωσης θα κινηθεί, όπως και με τα σιτηρά. Οι παραγωγοί θα μπορούν να αποθηκεύουν το προϊόν στις αποθήκες της Ένωσης και όταν οι ίδιοι κρίνουν, θα το πωλούν. Δεν πρέπει να βιαστούν. Μπορεί κάποιοι να κλείνουν συμβόλαια με 40 λεπτά\κιλό, στο τέλος όμως θα διαπιστώσουν ότι μπορούσαν και περισσότερο. Και τώρα η οργάνωση μπορεί να αγοράσει με 40 λεπτά, οφείλει όμως να προειδοποιήσει τον παραγωγό ότι λογικά η τιμή θα ανέβει».
Στατιστικά
Υπενθυμίζεται ότι την περσινή περίοδο 2009/2010, η καλλιεργούμενη έκταση βαμβακιού στη χώρα μας παρουσίασε μείωση της τάξεως του 14% σε σχέση με προπέρυσι και τα καλλιεργούμενα χωράφια να ανέρχονται σε 2,15 εκατ. στρέμματα έναντι 2,8 εκατ. στρέμματα για την περίοδο 2008/2009, καταγράφοντας πτώση κατά 23%.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές παραγωγού, το 2008, οι τιμές ανήλθαν από 16-20 λεπτά/κιλό, ενώ το 2007 είχαν φθάσει στα 42 λεπτά/κιλό. Φέτος όλοι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουμε την τιμή αυτή. Τα παραπάνω φαίνεται να τα γνωρίζουν οι αγρότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φέτος έχουν καλλιεργήσει 2.800.000 με 3.000.000 στρέμματα. Ενδεχομένως να μειωθεί η συνδεδεμένη επιδότηση των 80 ευρώ\στρ.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=19631&pid=7&CategoryID=7