ΓΤΤ


Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Κατ’ επάγγελμα αγρότες (υποχρεωτικά) με πτυχίο…

Η ΚΑΤEΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

*Την ενεργοποίηση της σχολής επαγγελματιών αγροτών στη Λάρισα ζήτησε ο Β. Έξαρχος υπενθυμίζοντας τη σχετική προεκλογική δέσμευση του Γ. Παπανδρέου
 
Του Γιώργου Μακρή
 

 
Μόνο όσοι αγρότες έχουν πτυχίο θα θεωρούνται στο μέλλον κατ’ επάγγελμα αγρότες... Η υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή προανήγγειλε χθες ότι θα συμπεριληφθεί και η εκπαίδευση στα κριτήρια που τίθενται για να αξιολογηθεί κάποιος ως κατ’ επάγγελμα αγρότης. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει με το πράσινο πιστοποιητικό που χορηγεί σήμερα ο ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» αλλά μόνο αφού το κράτος ξεκαθαρίσει το πεδίο όσον αφορά στην εκπαίδευση των αγροτών».
«Υπάρχει η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για την ίδρυση σχολής για επαγγελματίες αγρότες στη Λάρισα», υπενθύμισε με νόημα ο βουλευτής κ. Βασίλης Έξαρχος, ενώ την κατοχύρωση των επαγγελματιών αγροτών όπως κάνουν το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ με τους μηχανικούς και γεωπόνους πρότεινε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης.
Χθες εισήχθη στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και ψηφίσθηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Το νομοσχέδιο, όπως επισήμανε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής Ν. Καρδίτσας κ. Νίκος Σαλαγιάννης προβλέπει ότι για να θεωρηθεί κάποιος κατ’ επάγγελμα αγρότης θα πρέπει: «να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, να έχει τουλάχιστον το 35% του εισοδήματός του από αγροτικές εργασίες, να ασχολείται με τη γεωργία τουλάχιστον το 30% του χρόνου του και να έχει γη».
«Η εγγραφή των αγροτών στο μητρώο θα γίνει δωρεάν», κατέστησε σαφές η κ. Κατερίνα Μπατζελή, η οποία έθεσε ως στόχους του μητρώου «τον προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά και τη δημιουργία βάσης δεδομένων με τις χρήσεις της αγροτικής γης ώστε να οριστούν ζώνες καλλιέργειας, όπως βιολογικών ή ΠΟΠ».
«Το μητρώο δεν είναι επανάσταση αλλά εργαλείο για πολιτικές στον αγροτικό τομέα», σχολίασε ο κ. Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος προέτρεψε την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για «εξυγίανση της αγοράς, μείωση του κόστους παραγωγής ιδιαίτερα στην τιμή των φυτοφαρμάκων, εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ, εκπαίδευση των αγροτών και διάθεση των αγροτικών προϊόντων στην αγορά». Ο Λαρισαίος βουλευτής εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στην «αύξηση των τιμολογίων του αγροτικού ρεύματος και του αρδευτικού νερού», θέση με την οποία συμφώνησε και η βουλευτής Ν. Καρδίτσας του κόμματος κ. Μαρία Θεοχάρη.
«Φέρατε το νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών μετά από 9 μήνες ενώ αρκούσε μια υπουργική απόφαση», επέκρινε την κ. Μπατζελή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να αναθέσει τη σύνταξη του μητρώου σε ιδιώτες (η υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει από δημόσιους φορείς). Ο κ. Μιχ. Μπεκίρης ρώτησε πως ο αγρότης θα καλύπτει το εισοδηματικό κριτήριο του 35% όταν θα υφίσταται ζημιά (οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θεωρούνται εισόδημα), ενώ κατήγγειλε «διπλοεγγραφές και τριπλοεγγραφές στο μητρώο» αλλά και «εξαίρεση των ετεροεπαγγελματιών που υπήχθησαν πρόσφατα στον ΟΑΕΕ».
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι μεγαλοαγρότες», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Μωραϊτης επισημαίνοντας ότι βάσει του νομοσχεδίου θα θεωρούνται επιχειρήσεις κατ’ επάγγελμα αγρότες κι όχι οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων ή την αλιεία.
«Το νομοσχέδιο είναι άτολμο» υποστήριξε από τον ΛΑΟΣ ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Αστ. Ροντούλης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο ΛΑΟΣ αναμένει τομές και ανατροπές στον αγροτικό τομέα από την κυβέρνηση και ιδίως την κ. Μπατζελή που έχει ευρωπαϊκό αέρα». Ο κ. Αστ. Ροντούλης χαρακτήρισε «αυθαίρετα» τα ποσοστά που τίθενται για τον χρόνο απασχόλησης των αγροτών και το εισόδημα και πρότεινε οι αγρότες να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: «αγρότες αποκλειστικής απασχόλησης (με εισόδημα από αγροτικές εργασίες πάνω από 80-85% του συνολικού τους εισοδήματος), «επαγγελματίες αγρότες» (με αγροτικό εισόδημα από 50-80% του συνολικού) και «αγρότες μερικής απασχόλησης» (με αγροτικό εισόδημα 30-50% του συνολικού)».
Ο κ. Αστ. Ροντούλης πρότεινε επίσης να συσταθούν αγροτικά επιμελητήρια και να λειτουργήσουν «δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων τα οποία θα λειτουργούν με χρηματιστηριακούς όρους, θα εγγυώνται τη διαφάνεια και θα χτυπήσουν την αισχροκέρδεια».
Από την πλευρά του Συνασπισμού η βουλευτής κ. Λίτσα Αμμανατίδου υπενθύμισε ότι «το μητρώο είναι χρόνια απαίτηση του ΣΥΝ», επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του δικομματισμού για «την απουσία μητρώων που οδήγησαν στην επιβολή προστίμων από την Ε.Ε. κατά της Ελλάδας», υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο «δεν διαμορφώνεται αξιόπιστη καθολική βάση δεδομένων» και πρότεινε όλοι οι αγρότες να υπάγονται στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=20024&pid=7&CategoryID=7