Κομπίνα με άλογα «μαϊμού»
Η ανασύσταση του... ιππικού αρχίζει από τη Λάρισα! Στον κάμπο φαίνεται πως κάποιοι έστησαν έναν ολόκληρο μηχανισμό προκειμένου να παίρνουν «μαϊμού» κοινοτικές επιδοτήσεις δηλώνοντας τα βοσκοτόπια ως καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Με την ψηφιοποίηση του νομού Λάρισας διαπιστώθηκε ότι οι «καλλιεργήσιμες» ενότητες ήταν βοσκότοποι ή δημόσιες εκτάσεις ακατάλληλες για κάθε δραστηριότητα. Το σύστημα τους «πέταξε» έξω.
Τί έκαναν λοιπόν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα; Δήλωσαν στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης 2009 ότι μέσα στους βοσκότοπους εκτρέφουν άλογα. Οι βοσκότοποι για να ενεργοποιήσουν δικαιώματα επιδοτήσεων χρειάζονται ζώα και τα μόνα που δεν δηλώνονται στην κτηνιατρική βάση είναι τα ιπποειδή.
Είναι ένα «σατανικό» κόλπο για να εισπράξουν επιδοτήσεις κάποιοι που δεν κατέχουν κατάλληλες εκτάσεις, οι οποίες κατά την ψηφιοποίηση κρίθηκαν ως βοσκότοποι. Υπολογίζεται ότι οι... όψιμοι εκτροφείς αλόγων σε δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής Ελασσόνας και Φαρσάλων είναι τουλάχιστον 30. Μεταξύ αυτών «επώνυμοι» παραγωγοί και ηχηρά ονόματα συνδικαλιστών του θεσσαλικού κάμπου καθώς και συγγενικά τους πρόσωπα.
Πολλοί απ’ αυτούς που σήμερα εμφανίζονται να εκτρέφουν από 1 έως 7 άλογα, μέχρι πέρυσι που το σύστημα ψηφιοποίησης δεν είχε ολοκληρωθεί, εμφανίζονταν ως καλλιεργητές βαμβακιού και κριθαριού.
Κάποιοι άλλοι έχουν δηλώσει ότι κατέχουν από 10 έως 90 άλογα. Για τρεις απ’ αυτούς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι κατέχουν πολύ μικρότερο αριθμό ή καθόλου άλογα. Για το 2009 σε όλο το νομό Λαρίσης εμφανίζονται 400 εκτροφείς ίππων.
Για να βρεθεί η άκρη του νήματος πρέπει να εξακριβωθεί ποιος ήταν ο αριθμός κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Κάποιοι παραγωγοί έχουν χρησιμοποιήσει δημόσια γη και κοινοτικές επιδοτήσεις με παράτυπο τρόπο. Διερευνούμε τι έγινε για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα με τη ροή ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο σκοπός δεν είναι να κατηγορήσουμε ορισμένους αλλά να κατοχυρώσουμε τις επιδοτήσεις σε αυτούς που τις δικαιούνται», δηλώνει στην «Κ.Ε.» η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Κάθε χρόνο εκταμιεύονται περίπου 250 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό προκειμένου να πληρωθούν πρόστιμα πρός την Ε.Ε. για αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά (δηλαδή «μαϊμού» επιδοτήσεις), για υποθέσεις κακής διαχείρισης.
Πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κάμπο υπολογίζουν ότι «τα λεφτά που παίρνουν ορισμένοι από ανύπαρκτα χωράφια είναι πάνω από 30 χιλιάδες ευρώ ετησίως». Πολλά τα λεφτά...