Μεθαύριο Τετάρτη 9 Ιουνίου θα γίνει η παρουσίαση των μεταπτυχιακών εργασιών των φοιτητών που παρακολούθησαν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». H παρουσίαση όμως των μεταπτυχιακών εργασιών από τους φοιτητές θα ξεκινήσει αύριο Τρίτη στις 10 το πρωί, στο Αμφιθέατρο στο νέο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στο Μεζούρλο Λάρισας.
H Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χαρακτηρίζεται από πέντε βασικές αρχές: την παροχή βασικής και ουσιαστικής φροντίδας (με επικέντρωση στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας), τη συμμετοχή της κοινότητας, τη διατομεακή συνεργασία με άλλους φορείς, την εύκολη πρόσβαση
για όλους τους πολίτες και την ενδυνάμωση-δραστηριοποίηση των πολιτών. Στη μελέτη αυτών των αρχών στηρίχθηκε η οργάνωση και δομή των εκπονούμενων μεταπτυχιακών εργασιών, οι οποίες είναι ερευνητικές και πρωτότυπες. Το αποτέλεσμα είναι η αξιολόγηση της προσφοράς και της διάθεσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην Περιφέρεια, η παρουσίαση επιδημιολογικών δεδομένων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, η επιβεβαίωση του καθοριστικού-παρεμβατικού ρόλου της ενημέρωσης για την πρόληψη παθήσεων, η καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών ασθενών που πάσχουν από χρόνια-ανίατα νοσήματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στην περιοχή της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στα κέντρα υγείας Αγιάς και Φαρσάλων του Ν. Λάρισας που αποτελούν κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές. Οι λόγοι που επισκέπτονται οι ασθενείς τα Κ.Υ. είναι κυρίως η συνταγογράφηση, και ακολουθεί η παρακολούθηση και η εξέταση, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώνουν ικανοποιημένοι από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι όμως από την κτιριακή υποδομή, γεγονός που τονίζει ξεκάθαρα πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε υλικοτεχνικό επίπεδο.
Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν χαρακτηριστεί ως οι νόσοι του 21ου αιώνα, και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μεγάλο ποσοστό υγιών ανθρώπων θα νοσήσει από κατάθλιψη, ενώ καθημερινά βιώνουμε άγχος και στρες τόσο στο εργασιακό μας περιβάλλον, όσο και στην καθημερινότητά μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταπτυχιακή εργασία στην οποία μελετήθηκαν το άγχος και η κατάθλιψη σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την οποία φαίνεται ότι το νοσηλευτικό επάγγελμα παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά άγχους. Σε άλλη μελέτη που εξετάστηκε το άγχος και η επαγγελματική εξουθένωση σε νοσηλευτές παθολογικών κλινικών, διαπιστώθηκε ότι παρότι οι νοσηλευτές αναφέρουν αξιοσημείωτα επίπεδα άγχους και επαγγελματικής κόπωσης, εξακολουθούν να κινητοποιούνται από την αγάπη που έχουν για το αντικείμενο εργασίας τους αλλά και από τους στενούς διαπροσωπικούς δεσμούς που συνάπτουν με τους συναδέρφους και συλλειτουργούς τους.
Η αιμοδοσία αποτελεί δώρο ζωής για κάποιον ο οποίος έχει απόλυτη ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Σύμφωνα με μελέτη σε γενικό νοσοκομείο της χώρας μας, οι περισσότεροι Έλληνες αιμοδότες ήταν άντρες 25-45 ετών, συχνότερα παντρεμένοι, ποικίλης εκπαίδευσης, εργαζόμενοι και μάλιστα πλήρους απασχόλησης. Ο λόγος που τους οδήγησε να δώσουν αίμα για πρώτη φορά ήταν η κατά κύριο λόγο η ανάγκη οικογενειακού ή φιλικού προσώπου, ενώ μικρό μόνο ρόλο φάνηκε να παίζει η διαφήμιση (μέσω τηλεόρασης και ραδιοφώνου). Ελπιδοφόρα φάνηκε η πρόθεση των περιστασιακών αιμοδοτών να ξαναδώσουν αίμα και να γίνουν τακτικοί αιμοδότες, την οποία πρόθεση θα πρέπει να ενισχύσουν οι υπηρεσίες αιμοδοσίας σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και την πολιτεία.
Τέλος, ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ στο μαθητικό και φοιτητικό πληθυσμό του νομού Λάρισας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, με τους φοιτητές και τους άνδρες να υπερέχουν έναντι των μαθητών και των γυναικών αντίστοιχα. Η συχνότερη αιτία κατανάλωσης αλκοόλ, ιδίως στους φοιτητές, ήταν η διασκέδαση με φίλους και λιγότερο η περιέργεια, η γεύση του ποτού, ή η ύπαρξη προσωπικών προβλημάτων, ενώ καταγράφηκε και συσχέτιση της κατανάλωσης αλκοόλ με κατάθλιψη και χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης.
eleftheria.gr