του κ. Αναστασίου Απολ. Βολιώτη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
...θα συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης του κράτους δικαίου με σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα."Η σημερινή εποχή απαιτεί σωστή και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη γι’ αυτά που συμβαίνουν και γι' αυτά που μπορεί να συμβούν.
Η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις, που περιλαμβάνονται στο περιβόητο Μνημόνιο είναι βέβαιο ότι προωθεί μια σειρά μέτρων που μόνο μελαγχολία και κατάθλιψη επιφέρουν, παρά την ποθούμενη ανάταξη της οικονομίας με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Είμαι αυτές τις ημέρες σε επικοινωνία με εξειδικευμένους στο Εργατικό και Διοικητικό Δίκαιο συναδέλφους και Πανεπιστημιακούς, αλλά και με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος κ. Δημ. Παξινό και ανταλλάσσουμε απόψεις, για το πώς θα προσφύγουμε
κατά του Μνημονίου και των μέτρων της κυβέρνησης που στηρίζονται σ' αυτό.
Πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα σαν Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος και σαν Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου (με παρέμβαση) να ζητήσουμε με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον δικαστικό έλεγχο για την αντισυνταγματικότητα του Ν. 3845/2010, που επικύρωσε το Μνημόνιο, για ένα και μόνο λόγο, για το ότι ο Νόμος 3845/2010 έπρεπε να ψηφιστεί με 180 ψήφους από τη Βουλή και όχι με 151 ψήφους, όπως εξάλλου υποστηρίζει ένθερμα ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτης.
Πέραν αυτού, πιστεύω ότι μπορούμε με την προσφυγή να ζητήσουμε την εξέταση από το ΣτΕ εάν και κατά πόσο τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα εναρμονίζονται με τις συνταγματικές διατάξεις για την αρχή της αναλογικότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δημόσια Διοίκηση.
Τέλος, έχω εκφράσει την εναντίωσή του μαζί με τον κ. πρόεδρο της Ολομέλειας, αλλά και μαζί άλλους προέδρους επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων για τις αλλαγές που εισάγονται εσπευσμένα στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να αλλάξει ριζικά το συνταξιοδοτικό καθεστώς στην Ελλάδα.
Με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνεται η διάσπαση της συντάξεως μεταξύ βασικής και αναλογικής, με την παροχή εγγυήσεως του Δημοσίου μόνο κατά το τμήμα της βασικής. Τούτο αποτελεί μια κεφαλαιώδη οπισθοχώρηση του κοινωνικού κράτους έναντι των υποχρεώσεων του στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ορθώς, λοιπόν, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος μαζί με το ΤΕΕ, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, κάλεσε τους κ.κ. βουλευτές όλων των κομμάτων του Κοινοβουλίου να ψηφίσουν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατά συνείδηση, ουσιαστικά και με πολιτική και κοινωνική ωριμότητα λαμβάνοντας υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους, που συνδέουν το όνομα τους είτε με τον σφαγιασμό του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, είτε με την προάσπιση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Πρέπει οι κ.κ. Βουλευτές με την ψήφο τους να φέρουν πιο κοντά στον πολίτη αυτής της χώρας την ελπίδα, που θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην επάνοδο ενός κράτους δικαίου και ευνομούμενου.
Εμείς σαν Δικηγορικός Σύλλογος είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην προσπάθεια διασφάλισης των κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υπεράσπισης του κράτους δικαίου με σεβασμό στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Και αυτό θα πράξουμε".
http://www.novafm106.gr/index.php/articles/politics/278-voliotis-apostolos