ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ
«Σε έναν νέο Ασωπό κινδυνεύει να μετατραπεί ο Πηνειός ποταμός. Πηγές ρύπανσης αποτελούν οι απορρίψεις των αποβλήτων των τυροκομείων, ελαιουργείων και των βιοτεχνικών μονάδων ζωοτροφών που λειτουργούν στην περιοχή, οι απορρίψεις φυτοφαρμάκων, καθώς και οι παράνομες αμμοληψίες». Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων στην ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με θέμα τη ρύπανση του ποταμού Πηνειού.
Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής, «μεταξύ των υποχρεώσεων των κρατών μελών βάσει της οδηγίας-πλαίσιο 2000/60/ΕΚ, είναι να εφαρμόζουν μέτρα κατά της χημικής ρύπανσης και να καταρτίζουν προγράμματα μείωσης της ρύπανσης. Επίσης στην οδηγία 2008/105/ΕΚ για τα ποιοτικά πρότυπα περιβάλλοντος στον τομέα της πολιτικής των υδάτων καθορίζονται ποιοτικά πρότυπα περιβάλλοντος για
33 ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά φυτοφάρμακα».
33 ουσίες, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετά φυτοφάρμακα».
Με βάση τα προαναφερθέντα, ο κ. Χουντής ρωτά την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. «εάν και πότε η Ελλάδα έχει μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία 2008/105/ΕΚ (η προθεσμία σύμφωνα με το άρθρο 13 έληγε στις 13.07.2010), εάν είναι ενήμερη για τη ρύπανση του Πηνειού ποταμού και τί μέτρα προτίθεται να λάβει για την εφαρμογή των προαναφερθεισών οδηγιών στην περίπτωση του Πηνειού ποταμού, καθώς και για τον τερματισμό των παράνομων αμμοληψιών. Εάν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα βάσει του σχεδίου διαχείρισης της λεκάνης απορροής και κατήρτισαν τα σχετικά προγράμματα μέτρων για τον συγκεκριμένο ποταμό ως όφειλαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 και, τέλος, ποιά είναι η απορρόφηση κονδυλίων από τα σχετικά περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα ή από τα κλαδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα "περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη" ή το πρόγραμμα "αγροτικής ανάπτυξης" στα οποία προβλέπονται η συγχρηματοδότηση έργων που αποσκοπούν στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών και ειδικές δράσεις για τη Θεσσαλία και τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο Πηνειός».