ΓΤΤ


Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Τσουνάμι» απολύσεων ιατρικών επισκεπτών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

* Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους για να μη μειωθούν τα κέρδη των φαρμακευτικών εταιριών!
 
Της Νατάσας Πολυγένη
 

 
Το μαζικό κύμα απολύσεων ιατρικών επισκεπτών με αφορμή την οικονομική κρίση και τη μείωση τιμών των φαρμάκων, έχει αρχίσει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις που γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στο θεσσαλικό χώρο. Μόνο από την αρχή του έτους έχουν απολυθεί στη Θεσσαλία 20 ιατρικοί επισκέπτες ενώ ο αριθμός τους ξεπερνά τους 500 σε πανελλαδικό επίπεδο. Η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης που κρέμεται απειλητικά πάνω από το συγκεκριμένο κλάδο εργαζομένων έχει προκαλέσει αναστάτωση αλλά και ερωτηματικά, καθώς τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν φαίνεται να πείθουν κανένα. Ο πρόεδρος του πανθεσσαλικού συλλόγου ιατρικών επισκεπτών κ. Κώστας Πέρπερας μιλώντας στην «Ε.τ.Δ» κάνει λόγο για μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Όπως επισημαίνει αρχικά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, προχώρησε σε οριζόντια μείωση των τιμών 25 με 30% γεγονός που δημιούργησε πανικό και προκάλεσε αναταράξεις στην αγορά του φαρμάκου με άμεσες επιπτώσεις στους εργαζομένους. Χαρακτηριστικά ο κ. Πέρπερας σημειώνει: «Οι φαρμακευτικές εταιρίες μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τους ιατρικούς επισκέπτες και αποκόμιζαν κέρδη και κάποια στιγμή υπερκέρδη. Ξαφνικά αντί να απορροφήσουν και να εξορθολογήσουν τα κόστη τους σε ό,τι αφορά στην προώθηση των φαρμάκων, ώστε να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, πέρασαν στην εύκολη λύση της απόλυσης. Σαφώς και η μείωση των τιμών έφερε μείωση στα κέρδη διότι αυτό έγινε χωρίς να φροντίσει η κυβέρνηση να οριοθετήσει πώς θα γίνει η μείωση και σε ποια φάρμακα. Όταν όμως αμέσως μετά έδωσε νέες τιμές, που εξασφάλιζαν το κέρδος καμία από τις απολύσεις που είχαν γίνει δεν ανακλήθηκαν».
Σε αυτό το σημείο ο κ. Πέρπερας, τονίζει ότι ο κλάδος του φαρμάκου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει ρεκόρ κερδών και οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη (μειώσεις τιμών) θα μπορούσε να απορροφηθεί. Παράλληλα, αναφέρει ότι πρόκειται για αδικαιολόγητες απολύσεις καθώς το σύνολο του μισθολογικού κόστους όλων των εργαζομένων στο φάρμακο (εργατών, υπαλλήλων και ιατρικών επισκεπτών) αντιπροσωπεύει μόλις το 5,3% του φαρμακευτικού τζίρου στη χώρα όταν την ίδια ώρα το κόστος προώθησης κυμαίνεται στο 20 με 25%. «Η μείωση κατά 17% των θέσεων εργασίας που εξαγγέλλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αντιπροσωπεύει σε κόστος μόνο το 1,15% του κύκλου εργασιών. Δηλαδή με μείωση μόνο κατά 5,6% των δαπανών προώθησης μπορούν να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας» σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν δώσει νέο όνομα στις απολύσεις, βαπτίζοντας τες οικειοθελείς αποχωρήσεις. Όπως αναφέρει οι εταιρίες αναγκάζουν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο, προειδοποιώντας τους παράλληλα πως εάν δεν φύγουν θα απολυθούν ούτως η άλλως, ενώ με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης τινάζονται στον αέρα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς πλέον δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες να προχωρήσουν σε «σπάσιμο» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας προωθώντας παράλληλα ελαστικές μορφές απασχόλησης (μείωση ημερών εργασίας, μείωση αποδοχών κ.λ.π.).
Καταλήγοντας, ο κ. Πέρπερας τονίζει ότι τα αρμόδια Υπουργεία (Εργασίας, Οικονομίας, Υγείας) θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα ώστε να σταματήσουν οι απολύσεις και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, να αποκατασταθεί η νομιμότητα σε επίπεδο τιμών και να στηριχθεί η απρόσκοπτη άσκηση της εργασίας των υπαλλήλων στο φάρμακο με παράλληλο έλεγχο των εξόδων προώθησης όπως ο νόμος ορίζει.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=20326&pid=7&CategoryID=7