ΓΤΤ


Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ανησυχία για τη δράση των ισλαμιστών στην FYROM

Τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο Ίσα Μπέη Τζαμί των Σκοπίων την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς ευρωπαίους διπλωμάτες. Την ώρα όπου ο ιμάμης Ibrahim Shabani, ο οποίος ένας από τους υψηλότερους στην ιεραρχία μουσουλμάνος κληρικός εκτελούσε την προσευχή, δέχθηκε επίθεση από εξτρεμιστές μπεχαβιστές και εκδιώχθηκε από το τζαμί.
Οι μπεχαβιστές είναι σουνίτες μουσουλμάνοι που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και από τους κόλπους τους έχουν προέλθει οι εξτρεμιστές του Ισλάμ και οι περισσότερες τρομοκρατικές ομάδες. Πολλοί στα Σκόπια φοβούνται ότι οι μπεχαβιστές που έχουν ήδη τον έλεγχο σε τέσσερα τζαμιά στα Σκόπια θα επιχειρήσουν κατά το προσεχές διάστημα να ελέγξουν ολόκληρη την ισλαμική κοινότητα της FYROM.
Η διείσδυση των μπεχαβιστών στη χώρα έχει αρχίσει από τις αρχές του 2004. Περί τους δέκα ιμάμηδες έχουν αντικατασταθεί τους τελευταίους μήνες οι τέσσερις εκ των οποίων πριν από λίγες μέρες.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους, ο ιμάμης του Ισα Μπέη τζαμί κ. Ramadan Ramadani, (στη φωτό), απέρριψε τις αιτιάσεις ότι το τζαμί του έχει μεταβληθεί σε ναυαρχίδα των μπεχαβιστών αλλά ο Ουλεμά (μουλά) Σουλειμάν Εφέντη Ρετζέπι, ο οποίος αρνιόταν μέχρι σήμερα ότι τα τεμένη της FYROM, έχουν καταληφθεί από το ριζοσπαστικό Ισλάμ, αρχίζει να αλλάζει γνώμη.
Καθησυχαστική είναι και η υπεύθυνη της Κρατικής Επιτροπής για τις Σχέσεις με τις θρησκευτικές κοινότητες, Βαλεντίνα Βοζόνοφσκα, η οποία έχει τη γνώμη ότι δεν πρόκειται για εξάπλωση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη χώρα αλλά για δράση μεμονωμένων ατόμων.
«Δεν το λένε δημοσίως, αλλά Δυτικοί διπλωμάτες ανησυχούν για την ανάπτυξη των ριζοσπαστικών ισλαμικών τάσεων στα Βαλκάνια», υποστηρίζει ο Olivier Gillet, Βέλγος ειδικός στη θρησκεία και τον εθνικισμό στα Βαλκάνια.
«Σε 10 χρόνια θα έχουμε σοβαρά προβλήματα παντού», προσθέτει, και υπενθυμίζει ότι «πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός της FYROM έλαβε επίσημη προειδοποίηση από το Ισραήλ να είναι σε επαγρύπνηση γιατί υπήρχαν πληροφορίες για δράση της Χεζμπολάχ στα Βαλκάνια».
«Στις δυτικές κοινωνίες έχουμε επίσης αυτό το πρόβλημα. Η διαφορά είναι ότι στη Δύση, είναι κοινότητες μεταναστών, ενώ στα Βαλκάνια η μουσουλμανική κοινότητα έχει ιστορικές και κοινωνιολογικές ρίζες», τονίζει ο κ. Gillet.
Οι σημαντικές αυτές πληροφορίες αναφέρονται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας http://waz.euobserver.com/887/30446, που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι της Nova Makedonija, της μεγαλύτερης εφημερίδας, Σβετλάνα Γιοβάνοφσκα και Μπράνκο Γκλοργκέσκι.
Οι Μουσουλμάνοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη FYROM μετά από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η χώρα έχει πληθυσμό 2 εκατομμυρίων, από τα οποία, το 25% είναι μουσουλμάνοι, κυρίως αλβανικής καταγωγής.


http://antipolon.blogspot.com/2010/07/fyrom.html
Βλέπε επίσης: Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Βοσνία. Φόβοι για "τζιχάντ" στα Βαλκάνια