ΓΤΤ


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΒΟΡΙΔΗΣ : Ο ΛΑ.Ο.Σ. να κατέβει με δικούς του υποψήφιους... Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News»

ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

Η «συνταγή» του Μνημονίου σε όρους πραγματικής οικονομίας σάς ικανοποιεί; Μήπως σήμερα δεν θα ψηφίζατε υπέρ, μήπως το ξανασκεφτόσασταν;
Το έχουμε εξηγήσει όταν το ψηφίζαμε, το έχουμε συζητήσεις και μαζί, το έχουμε πει πολλές φορές: Εκείνο που υπερψηφίσαμε ήταν η ενεργοποίηση του δανειστικού μηχανισμού σε μία δεδομένη στιγμή όπου η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη λύση, δεν μπορούσε να βρει από πουθενά αλλού χρήματα προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Πρακτικά, δηλαδή, την μισθοδοσία, τις συντάξεις κ.λπ. Να το ξαναπώ; Δεν υπήρχε άλλη λύση.
Πρακτικά όμως –όπως λέτε και εσείς- το «μίγμα» σάς βρίσκει σύμφωνους; Συμφωνείτε με την επιμέρους υλοποίηση;

Και εκεί έχουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση: Είπαμε ότι σαφέστατα πρέπει να υπάξει δημοσιονομική προσαρμογή. Είπαμε, όμως, ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε και στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και εν συνεχεία στις βασικές ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση, είχε ένα βασικό πρόβλημα: ότι προέβλεπε περίπου 50% περικοπή των δημόσιων δαπανών και 50% από πρόβλεψη αυξήσεως των φορολογικών εσόδων. Από τότε είχαμε πει ότι, με δεδομένη την ύφεση, η αύξηση των φορολογικών εσόδων ήταν υπερβολικά αισιόδοξη και άρα δεν θα επιτυγχανόταν ο στόχος.
Άρα δεν εκπλαγήκατε από τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για την πορεία των εσόδων...
Δεν μας εξέπληξε, αλλά μας ανησυχεί. Και για να μην κάνουμε ανέξοδη κριτική, τι προτείνουμε ή τι είχαμε προτείνει ήδη; Η σχέση αυτή να είναι 2/3 περικοπή δημόσιων δαπανών και 1/3 αύξηση φόρων. Να σας θυμίσω ότι αυτή ακριβώς ήταν και η εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος που είχε προτείνει αυτή την αναλογία. Δηλαδή, να επιμέναμε περισσότερο στην μείωση των δημόσιων δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία είναι κατ’ εξοχήν υφεσιακή. Αυτό είναι το πρόβλημα και νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκεφθεί μία αναθεώρηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως, τον Νοέμβριο, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι πιθανόν πολιτικά να τεθεί το θέμα του Μνημονίου ή, για την ακρίβεια, να στηθεί ένα «μέτωπο» εναντίον του Μνημονίου. Τι θα κάνετε;
Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία θέλουν να ανοίξουν μία συζήτηση του τύπου Μνημόνιο και αντι-Μνημόνιο. Αυτή είναι μία παραπλανητική συζήτηση και προτείνω στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην αποπειραθεί, να μην διανοηθεί να την ανοίξει...
Πολύ κάθετος είστε...
Να σας δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αν διαβάσει κανείς την οικονομική πρόταση που παρουσίασε πρόσφατα η ΝΔ στο Ζάππειο, στην πραγματικότητα συμφωνεί με τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ληφθεί και απλά επισημαίνει αυτό που λίγο-πολύ επισημαίνουμε όλοι μας: ότι για να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από μία διαδικασία που μας ενοχλεί και δεν είναι όσο παραγωγική θα θέλαμε, πρέπει να ασκήσουμε παράλληλα μία πολιτική αναπτυξιακά εμπροσθοβαρή.
Αυτό που περιγράφετε ως πρόταση της ΝΔ, σάς βρίσκουν σύμφωνο, αν καταλαβαίνω σωστά...
Εμένα με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά αυτό δεν είναι αντι-Μνημόνιο! Τώρα, το να θέλει να φύγει κανείς από την επιτήρηση του ΔΝΤ, τι να σας πω; Υπάρχει κανείς που θέλει να μείνει; Και να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αλλά αυτό σημαίνει να βγεις στις αγορές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να αρχίσεις να δανείζεσαι με ευνοϊκά επιτόκια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνεις και –για να γυρίσω στην ΝΔ- πως το πετυχαίνεις όταν υπερασπίζεσαι οτιδήποτε αντιδραστικό υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία;
Δηλαδή;
Δηλαδή, υπερασπιζόμενος όλα τα συμφέροντα του κρατικού συνδικαλισμού, της κρατικής γραφειοκρατίας, της δημοσιο-υπαλληλίας που δεν θέλει να θιγεί κανένα από τα συμφέροντα που κατοχύρωσε όλα αυτά τα χρόνια.
Αυτό από που σάς προκύπτει;
Διότι η ΝΔ δεν έχει ψηφίσει στην Βουλή κανένα απολύτως μέτρο δημοσιονομικής πειθαρχίας, διότι υποστηρίζει ανεπιφύλακτα οποιαδήποτε κοινωνική τάξη αντικειμενικά θίγεται από την εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς να έχει ένα κριτήριο αξιολογήσεως ως προς το αν κάποιες τάξεις, οι ευνοημένες του πελατειακού κράτους, σήμερα θα πρέπει να θιγούν. Δεν γίνεται να μην θιγεί κανένας από όλη αυτή την ιστορία, αυτή η «μαγική λύση» δεν υφίσταται.
Με δεδομένη την απόσταση που, όπως φαίνεται, σας χωρίζει από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και από την ΝΔ, τι θα κάνετε στις εκλογές του Νοεμβρίου;
Θα σας πω την δική μου άποψη, έτσι όπως την έχω καταθέσει άλλωστε. Είμαστε ακόμη αν αναμονή αποφάσεων, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει στις μεγάλες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας ο ΛΑ.Ο.Σ. να συμμετάσχει με δικά του ψηφοδέλτια. Τώρα, στους μικρότερους δήμους, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε με πιο «αυτοδιοικητικά» κριτήρια.
Με συμμαχικά σχήματα ίσως;
Μα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε καταθέσει πρόταση για μια προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης στον χώρο της Κεντροδεξιάς. Δεν έγινε δεκτή από την ΝΔ και, φυσικά, δεν υφίσταται παρά μόνο σε επιμέρους επιλογές.
Η αίσθηση μέχρι στιγμής πάντως είναι περισσότερο ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλει να κάνει «ζημιά» στην ΝΔ, παρά να συνεργαστεί.
Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας και απορρίφθηκε. Τι άλλο να κάναμε; Αλλού θα στηρίξουμε υποψηφιότητες ΝΔ, αλλού ανεξάρτητες, σε κάποιες περιπτώσεις και ΠΑΣΟΚ. Αλλά εγώ επιμένω στην πρότασή μου για υποψήφιους του ΛΑ.Ο.Σ. στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.

Η συνέντευξη δόθηκε στην δημοσιογράφο Μαριάνα Πυργιώτη και δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 14ης Αυγούστου της εφημερίδας Real News.

Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2010/08/real-news_18.html#ixzz0wzPKcGd7