Ξεπέρασε κάθε αρχική εκτίμηση ο αριθμός των ενδιαφερομένων Λαρισαίων για την υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το συνολικό αριθμό που θα υπαχθούν τελικώς σ΄ αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Λάρισας έχουν λάβει από την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου, εκατοντάδες αιτήσεις, ξεπερνούν όπως λέγεται τις 1.000 για χορήγηση αναλυτικής κατάστασης χρεών από τους δανειολήπτες πελάτες τους (αν και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών αφορά στη χορήγηση βεβαιώσεων για την εξέλιξη του χρέους) ενώ καταναλωτικές οργανώσεις και δικηγόροι έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τις αιτήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές και να
αποφευχθεί το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της κατοικίας του οφειλέτη.
Τα παραπάνω που αποτυπώνουν μέχρι ενός βαθμού τις διαστάσεις που έχει λάβει η υπερχρέωση πολλών Λαρισαίων νοικοκυριών, που η όλη διαδικασία θα τους καταστήσει και επισήμως... φτωχούς
αναδεικνύουν και την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς το Ειρηνοδικείο Λάρισας είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να διεκπεραιώσει από τις αρχές Ιανουαρίου, τoν όγκο των αιτήσεων που θα υποβληθεί στη γραμματεία του. Και όλα αυτά τη στιγμή που η αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας λήγει στις 3 Φεβρουαρίου του 2011. Συνεπώς αν δεν υπάρξει παράταση της προθεσμίας ή οι τράπεζες δεν αφουγκραστούν την κοινωνική διάσταση του φαινομένου της υπερχρέωσης, πιθανόν να δούμε από το νέο χρόνο ένα ντόμινο πλειστηριασμών κύριας κατοικίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Άλλωστε ακριβώς αυτό το κενό διάστημα, από τη λήξη της αναστολής μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, που έχουν προγραμματίσει πλειστηριασμούς από τις αρχές Φεβρουαρίου!
Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι στο ΙΝΚΑ Θεσσαλίας είχαν υποβληθεί μέχρι και χθες πάνω από 110 αιτήσεις ένταξης στο νόμο ( το ενδιαφέρον καθημερινά είναι αμείωτο μιας και στην οργάνωση Καταναλωτών ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι δωρεάν), στην Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού της Νομαρχίας οι αιτήσεις είναι μερικές δεκάδες ενώ εκατοντάδες έχουν διεκπεραιώσει οι δικηγόροι της Λάρισας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Υπενθυμίζοντας ορισμένα σημεία του νόμου 3869/2010 που δίνει βαθιά ανάσα σε όσους οφειλέτες έχουν δικαίωμα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με τη βοήθεια του προέδρου του ΙΝΚΑ Θεσσαλίας κ. Βασίλη Κόκκαλη, να επισημάνουμε τα εξής:
* Τη δυνατότητα ένταξης στο νόμο την έχουν όσοι δημιούργησαν την οφειλή τουλάχιστον 12 μήνες πριν την κατάθεση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο αίτησης για ρύθμιση των οφειλών τους και δεν έχουν εξοφλήσει μέχρι σήμερα κάποιες ή όλες τις δόσεις που έπρεπε είτε από συμβάσεις δανείου είτε από κάρτες και δεν είναι έμποροι.
* Πρωτίστως θα πρέπει να προηγηθεί εξώδικος συμβιβασμός με την Τράπεζα. Δηλαδή, αυτός που πήρε το δάνειο, θα προσπαθήσει, με τη βοήθεια των αρμόδιων φορέων (Συνήγορος Καταναλωτή, δικηγόροι κλπ.) να ρυθμίσει τα χρέη του, δηλαδή να συμβιβαστεί με τον πιστωτή του, δηλαδή την Τράπεζα. Αν υπάρξει συμβιβασμός (οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων τραπεζών στις οποίες χρωστούν) συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από το Ειρηνοδικείο και εφαρμόζεται. Αν δεν πετύχει, τότε, ο φορέας που βοήθησε τον οφειλέτη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εκδίδει βεβαίωση αποτυχίας του συμβιβασμού, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η ρύθμιση στο επόμενο στάδιο.
* Μετά την 4η Ιανουαρίου 2011 ο οφειλέτης θα καταθέσει στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών. Φυσικά αυτή η αίτηση συνοδεύεται από πολλά στοιχεία, όπως είναι η περιουσία, οικογενειακά εισοδήματα, οφειλές, φυσικά το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών και τη βεβαίωση ότι απέτυχε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Πρόσκειται ουσιαστικά για το στάδιο του δικαστικού συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδίκη καθώς η ρύθμιση των οφειλών γίνεται πλέον από το δικαστήριο.
* Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, από την οποία μπορεί να εξαιρεθεί μόνο η πρώτη κατοικία, η οποία έχει αξία μικρότερη των αφορολόγητων ορίων απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένων κατά 50%.
* Για να σωθεί η πρώτη κατοικία, ο οφειλέτης πρέπει να αποπληρώσει την οφειλή του για το σπίτι αυτό μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στο 85% της εμπορικής αξίας του σπιτιού του μέσα σε χρονικό διάστημα μέχρι 20 χρόνια.
* Για τις υπόλοιπες οφειλές, το δικαστήριο θα αποφασίσει για το ύψος των μηνιαίων δόσεων που θα καταβάλλει ο οφειλέτης για 4 χρόνια και θα τον απαλλάξει από το υπόλοιπο.
* Όλοι οι δανειολήπτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως αυτή η διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί μόνο μία φορά στη ζωή τους.