ΓΤΤ


Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ημερίδα - ντοκουμέντο για τον Κάρολο Ογλ: Δείτε LIVE από το taxydromos.gr


Watch live streaming video from taxvolos at livestream.com

Ημερίδα - ντοκουμέντο για τον Κάρολο Ογλ
Ημερίδα με θέμα «Κάρολος Ογλ, 150 χρόνια. Η πολεμική ανταπόκριση χθες και σήμερα» διοργανώνεται αύριο Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στις 18.00 - 21.00 στο Ξενία του Βόλου από την εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και τη συνεργασία των ΤΙMES του Λονδίνου. Η παραπάνω ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ προκειμένου να αναδείξει διάφορες πτυχές της τοπικής ιστορίας. Η πολύ σημαντική συνδιοργάνωση των δύο ιστορικών εφημερίδων, του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και των TIMES, καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως άλλωστε και η έλευση διακεκριμένων πολεμικών ανταποκριτών στο Βόλο, οι οποίοι θα καταθέσουν ενώπιον κοινού τις θέσεις τους.
Ομιλητές στη σημαντική ημερίδα θα είναι Έλληνες και Βρετανοί δημοσιογράφοι και ιστορικοί. Στην
ημερίδα θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο Michael Binyon, γνωστός δημοσιογράφος των Τάιμς του Λονδίνου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου David Killingray, ο ανταποκριτής των Τάιμς στην Ελλάδα John Carr, καθώς και Γιώργος Γεωργιάδης, πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν στην ελληνική και βρετανική Ιστορία, την πολεμική ανταπόκριση κατά το 19ο αι. και την πολεμική ανταπόκριση σήμερα. Η εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομο χαιρετισμό που θα απευθύνει ο Χρήστος Μπουκώρος, Διευθυντής της Εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.
Διακεκριμένοι εισηγητές
Ο Michael Binyon, είναι σημαίνον πρόσωπο της βρετανικής δημοσιογραφίας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ και μιλά πολλές ξένες γλώσσες. Από το 1971 υπήρξε ανταποκριτής των TIMES από την Μόσχα, την Ουάσιγκτον, την Βόννη και τις Βρυξέλες και από το 1992 είναι υπεύθυνος των TIMES εξωτερικού.
Ο David Killingray είναι επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο «Κing’s College». Ειδικεύεται στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας, πάνω σε θέματα της αποικιοκρατίας και της δουλείας, καθώς επίσης και της τοπικής ιστορίας. Είναι πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας του Σέβεν Οκς στο Κέντ, γενέτειρα του Ογλ, και συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορίας.
Ο John Carr είναι ανταποκριτής των TIMES στην Αθήνα από το 1992 και ανταποκριτής του ραδιοφωνικού σταθμού του Βατικανού από το 2002 αντίστοιχα. Είναι συνεργάτης επίσης της εφημερίδας Wall Street Journal και άλλων εφημερίδων και περιοδικών, μουσικός και συνθέτης μουσικής ροκ.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης είναι συνεργάτης των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, του Αθηναϊκού Πρακτορείου αλλά και της ΕΡΤ από το 1980. Ως πολεμικός ανταποκριτής δίνει το στίγμα όλων των πολεμικών συρράξεων που σημειώνονται από το 1982, στο Λίβανο, το Ιράκ, τη Βοσνία και αλλού. Κάλυψε ως ανταποκριτής φαινόμενα φυσικών καταστροφών ανά τον κόσμο, για το Mega, το Alter, το Star και άλλα ΜΜΕ και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του χώρου όπου δραστηριοποιείται.
Το πρόγραμμα της ημερίδας

Χαιρετισμοί από τον Χρήστο Μπουκώρο, Διευθυντή της Εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» και τους επισήμους
 Συνεδρία 18.20 - 19.30
Αννίτα Πρασσά. Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους Βόλου. «Επανάσταση στη Θεσσαλία. Το ιστορικό πλαίσιο: τοποθέτηση στο χώρο και στο χρόνο».
Αγγελική Μέρου. Συγγραφέας του βιβλίου «Βρετανοί πολεμικοί ανταποκριτές στη Θεσσαλία (1875 -1883) - Η δολοφονία του Καρόλου Ογλ»
Χρόνης Μουστάκας, συνεργάτης της εφημερίδας Ταχυδρόμος. Παρουσίαση του βιβλίου της Αγγελικής Μέρου.
Δρ. David Killingray. Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Λονδίνου. Lobbying for Greece: The Greek Committee in Britain, (1878 - 1897)
Διάλειμμα - καφές
Συνεδρία 19.45-21.00
            Michael Binyon. Δημοσιογράφος της εφημερίδας Τάιμς, ειδικός σε θέματα ιστορίας των Τάιμς, επί σειρά ετών υπεύθυνος των Τάιμς εξωτερικού. “The Times and the Balkans. Then and now”.
            John Carr. Ανταποκριτής των Τάιμς στην Ελλάδα. “Military censorship in the internet age”
            Γιώργος Γεωργιάδης, πολεμικός ανταποκριτής της ΕΡΤ. «Σύγχρονη
 πολεμική ανταπόκριση, αλήθειες και ψέματα».
 Ξεχωριστή προσωπικότητα
Ο Κάρολος Τσαλόνε Ογλ γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1851 στο Μέριλμπον, περιοχή του κέντρου του Λονδίνου, όπου διέμενε τότε η οικογένειά του. Ο Ιωάννης Ογλ και η σύζυγός του Σάρα απέκτησαν εννέα παιδιά και ο Κάρολος ήταν το τέταρτο παιδί τους. Ο Κάρολος Ογλ μεγάλωσε σ’ ένα ειδυλλιακό και άνετο περιβάλλον και μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική και μαθήτευσε αργότερα κοντά στον μεγάλο αρχιτέκτονα Φρέντερικ Ουΐλιαμ Ρόπερ. Παράλληλα με την δραστηριότητα που αναπτύσσει ως αρχιτέκτονας συνεργάζεται με την περιοδική έκδοση «Builder». «Το τάλαντό του για το γράψιμο, η παρατηρητικότητά του, η ανάγκη του να εκφραστεί για όλα όσα συνέβαιναν γύρω του, τον ώθησαν τον Ιούλιο του 1876 να απευθυνθεί, όπως ο Στίλλμαν, όπως και τόσοι άλλοι, στους Τάϊμς για συνεργασία από την Αθήνα. Η συνεργασία των Τάϊμς με τον Ογλ επισημοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, όταν δημιουργήθηκαν τα προβλήματα υγείας και συνεργασίας της εφημερίδας με το Στίλλμαν. Ο νεαρός δόκιμος δημοσιογράφος, που από δω και πέρα θα φέρει τον τίτλο «Ανταποκριτής των Τάϊμς», αρχίζει από αυτή τη στιγμή μια καινούργια καριέρα και ξεκινά για τη Σερβία με σπουδαία αποστολή» σημειώνει η κ. Μέρου στο βιβλίο της που θα παρουσιαστεί αύριο και είναι αφιερωμένο στον Ογλ.
Το όνομα του Κάρολου Ογλ είναι καταγεγραμμένο στις σελίδες της νεότερης ιστορίας και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Κατά την μάχη της Μακρινίτσας το 1878 έλαβαν μέρος μεταξύ των πολεμιστών εκτός της ηρωίδας Μαργαρίτα Μπασδέκη (1825 - 1928) και ο φιλέλληνας, Άγγλος δημοσιογράφος των ΤΙΜΕS του Λονδίνου Κάρολος Όγλ. Η μάχη διεξήχθη δυτικά της Μακρινίτσας στην θέση «Σταυρός» του βουνού Σαρακηνός στις 6 Φεβρουαρίου.
 Βιβλίο για τον Ογλ
Το κεντρικό πρόσωπο της αυριανής εκδήλωσης που διοργανώνει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είναι ο Κάρολος Ογλ, ανταποκριτής των TIMES στην περιοχή, ο οποίος έχασε την ζωή του 18 Μαρτίου 1878 στο Πήλιο. Στην αυριανή ημερίδα θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Αγγελικής Μέρου με τίτλο «Βρετανοί πολεμικοί ανταποκριτές στη Θεσσαλία (1875 - 1883)- Η δολοφονία του Καρόλου Ογλ» το οποίο αναφέρεται στη δράση των Βρετανών πολεμικών ανταποκριτών κατά τη Θεσσαλική επανάσταση του 1878, στη δολοφονία του Καρόλου Ογλ, ανταποκριτή των Τάιμς και στη βρετανική εξωτερική πολιτική. Το βιβλίο εξετάζει τον Κάρολο Ογλ ως μια περίπτωση που εμπίπτει στο γενικότερο πλαίσιο της πολεμικής ανταπόκρισης του 19ου αι. και αποτελεί μέρος της ευρύτερης ιστορίας του ευρωπαϊκού Τύπου. Εξετάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ογλ ήρθε στην Ελλάδα, τη συνεργασία του με τους Τάιμς, την πορεία του στη πολεμική ανταπόκριση, τις σχέσεις, το περιβάλλον και τον κύκλο του στην Ελλάδα, τις απόψεις του, εκφρασμένες μέσα από τις επιστολές του και τα άρθρα του στους Τάιμς για την κατάσταση στα Βαλκάνια, την πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, την επαναστατημένη Ελλάδα και τέλος τη Θεσσαλική Επανάσταση και κυρίως την εξέγερση του Πηλίου.
Ακολουθεί την πορεία του ανταποκριτή των Τάιμς στην Ελλάδα και προσπαθεί να οδηγήσει τον αναγνώστη στα βήματά του μέχρι τον άδικο θάνατό του στις 18 Μαρτίου 1878 στο Πήλιο. Παράλληλα προσπαθεί να παρουσιάσει όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από ελληνικής και βρετανικής πλευράς για την ανακάλυψη των αιτιών της δολοφονίας του, εκθέτοντας ταυτόχρονα όλο το εμπλεκόμενο πολιτικό και διπλωματικό σκηνικό που οδήγησε, τελικά, στη συγκάλυψη της αποτρόπαιης πράξης. Εξετάζει το βαθμό εμπλοκής των πολεμικών ανταποκριτών στα ελληνικά πράγματα και την προσπάθειά τους να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, την ελληνική, τη βρετανική και τη διεθνή, ακόμη, πολιτική σκηνή μέσα από τα δημοσιεύματά τους στο βρετανικό Τύπο.
 Απόσπασμα από το βιβλίο
 Εκπλήσσει το θάρρος του νεαρού αρχιτέκτονα, που χωρίς καθόλου πείρα στα βαλκανικά ζητήματα, στην ευρωπαϊκή πολιτική, στους Βαλκανικούς λαούς, στη γλώσσα τους και στα έθιμα τους, ξεκινά όχι μόνο να αντικαταστήσει ένα γνωστό, ήδη κολοσσό της δημοσιογραφίας, όπως ήταν ο Στίλλμαν, αλλά και να ανταγωνιστεί αναγνωρισμένους πολεμικούς ανταποκριτές των Τάιμς με τεράστια πείρα στη διπλωματία και στα πολεμικά πράγματα, όπως ήταν ο Έμπερ στη Βιέννη, ο Κέλλυ στο Βελιγράδι και ο Γκαλλένγκα στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα στα 24 χρόνια του να είναι κανείς πολεμικός ανταποκριτής μιας έγκυρης παγκοσμίου φήμης εφημερίδας, όπως ήταν οι Τάιμς, η οποία συγκέντρωνε γύρω της τους μεγαλύτερους δημοσιογράφους και αρθρογράφους της εποχής.
Έτσι, στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1876, ο Ογλ ξεκινάει από το λιμάνι του Πειραιά για τη Ραγούσα, αφού περάσει πρώτα από τα Ιόνια και σταθμεύσει στη Λευκάδα, εφοδιασμένος από το Χαρίλαο Τρι­κούπη με συστατικές επιστολές που θα του άνοιγαν το δρόμο για όλους όσους έπρεπε να συναντήσει: γενικούς προξένους, τουρκικές αρχές, αρχηγούς Σέρβων ανταρτών, ώστε να διευκολυνθεί η διέλευσή του από μέρη επικίνδυνα λόγω της εκτεταμένης ληστείας και του πολέμου.
Από τη Λευκάδα πέρασε στο Σκουτάρι της Αλβανίας, όπου συναντήθηκε για λίγο με τον εκεί Έλ­ληνα πρόξενο Ε. Μαυρομμάτη. Ο Μαυρομμάτης τού παρείχε κάθε φιλοξενία και, αφού τον ενημέρωσε «σωστά» για τα ελληνοαλβανικά πράγματα, τον εφοδίασε με επιστολές προς τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Ραγούσα, Denish Effenti, τον Άγγλο πρόξενο Green, που κι αυτός με τη σειρά του θα τον εφοδίαζε με επιστολή προς το γενικό πρόξενο της Αγγλίας στην Πέστη (τότε η Βουδαπέστη πα­ρέμενε ακόμη χωρισμένη ανάμεσα στην Αυστρία και την Ουγγαρία) και ούτω καθ' εξής. Σε επιστολή του με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 1876 προς το Νικόλαο Μαυροκορδάτο, γιο του Αλεξάνδρου Μαυ­ροκορδάτου, εξάδερφο του Τρικούπη και Πρόεδρο της Εταιρείας για τη Διάδοση των Ελληνικών Γραμ­μάτων, ο Μαυρομμάτης έγραφε μεταξύ άλλων:
«.. Το παγκόσμιον φύλλον οι Τimes έπεμψαν εσχάτως ενταύθα τον εν Αθήναις διαμένοντα κύριον Ογλ προς αντικατάστασιν του εν Μαυροβουνίω λίαν φιλοσλαύου ανταποκριτού των Τimesκ.Stillman και προς σπουδήν κατόπιν τα κατά την Αλβανίαν. Προς τον κ. Ογλ εφάνην χρήσιμος διά των εν Μαυροβουνίω και Ραγκούσα σχέσεών μου. Αφιχθείς δε προ ολίγων ημερών ενταύθα και κατοικών περίπου παρ' εμοί, λίαν συνεδέθη μεθ' εμού και επικαλέσθη τας περί του τόπου γνώσεις μου. Αναμένω δε την εκ Ποδγορίτσης ήδη επάνοδόν του, ίνα τον ποδηγετήσω και μυήσω εις πάντα τα ενταύθα υπό την έποψιν της Αληθείας, των γενικότερων και των ημετέρων συμφερόντων. Μεθ' όσα δε εξέθεσα υμίν διά των προηγουμένων εκθέσεών μου και μετά το σκότος εν ω ευρίσκεται η Ευρώπη και ιδίως η Αγγλία περί των ενταύθα, εννοείται οποία ευτυχής σύμπτωσις υπήρξεν το να χρησιμεύσω εγώ ως μέντωρ του ανταποκριτού του παγκοσμίου φύλλου...».
(Αρχείο Ν. Μαυροκορδάτου, φ. 146/38)
 Ερώτηση στη Βουλή
Ερώτηση κατέθεσε στην Βουλή για τον Κάρολο Ογλ ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή 31 Ιουλίου 1983. Με ερώτησή του στην Βουλή και τον Υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής Μαγνησίας μεταξύ άλλων τονίζει τα εξής: «Ο Αγγλος Τσαρλς Ογλ ήρθε στην Ελλάδα σαν ανταποκριτής των Τάϊμς κατά την περίοδο της ελληνικής επαναστάσεως. Δεν περιορίσθηκε όμως στα δημοσιογραφικά του καθήκοντα αλλά πήρε μέρος στον αγώνα για την ελευθερία του Ελληνικού Λαού. Στην προσπάθειά του να βοηθήσει γυναίκες και παιδιά όταν κατελήφθη η Μακρινίτσα Μαγνησίας, οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν. Στις 29 Μαΐου 1878 με τιμές που αρμόζουν στους αγωνιστές της ελευθερίας και πολύ περισσότερο όταν είναι φιλέλληνες, ο Ογλ ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Η επιτύμβια μαρμάρινη στήλη του Ογλ παραμερίστηκε και ο τάφος του πουλήθηκε σε άλλη οικογένεια. Φαίνεται ότι αυτό έγινε με απόφαση του Δήμου Αθηναίων για εγκαταλειμμένους τάφους, για τάφους που δεν έχουν κληρονόμους. Ο κ. Υπουργός, συνεχίζει ο κ. Σούρλας, πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή για την μετά θάνατον περιπέτεια του Άγγλου φιλέλληνα και η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει τη μνήμη του». Εξάλλου για το ίδιο θέμα απεστάλη επιστολή του κ. Σούρλα στο Δήμο Αθηναίων, όπου τονίζεται ότι «ο τόπος που πρέπει να μεταφερθεί η επιτύμβια στήλη είναι ο Δήμος Βόλου ή η Κοινότητα Μακρινίτσας, όπου αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους. Ίσως είναι και μια ευκαιρία ο Δήμος Βόλου και η Κοινότητα Μακρινίτσας να τιμήσουν την μνήμη του φιλέλληνα Ογλ με εκδηλώσεις που αρμόζουν σε όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας».
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Σούρλας, δεν έλαβε απάντηση ούτε από τον υπουργό ούτε από τον Δήμο Αθηναίων. Απευθύνθηκε όμως στη διοίκηση του Νεκροταφείου και όπως τον ενημέρωσαν, οι συγκεκριμένοι τάφοι θεωρήθηκαν τάφοι αγνώστων και οι μαρμάρινες πλάκες διατέθηκαν για την πλακόστρωση πεζοδρομίων.
http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/31874/----.aspx