Καλό μεσημέρι.
Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κληθήκαμε ως κυβέρνηση να χειριστούμε την κρίση της χώρας μας, στην οποία μπήκαμε αθωράκιστοι. Με πολύ μεγάλο κόπο και με την αξιοπιστία της χώρας μας στο ναδίρ, καταφέραμε να πείσουμε για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τότε ο κ. Σαμαράς μας λοιδορούσε και μας πρότεινε αντί μιας σοβαρής πολιτικής και υπεύθυνης πρότασης, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ιρλανδίας.
Να θυμίσω ότι στις 11 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, ο κ. Σαμαράς, είχε δηλώσει ότι δήθεν το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, όπως είναι η θέση της κυβέρνησης, και ότι τώρα ήρθε η δικαίωση της Ν.Δ., γιατί χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δεν υπέγραψαν μνημόνιο, παρόλο που είχαν παρόμοια με τα δικά μας προβλήματα, βγήκαν και δανείστηκαν ακριβά από τις αγορές, αλλά δεν έδεσαν τις χώρες τους χειροπόδαρα, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτοί, κατά την άποψή του,
απέδειξαν ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, ούτε για την Ελλάδα. Προτείναμε, λέει ο κ. Σαμαράς, στην κυβέρνηση να κάνει ό,τι έκανε και η Ιρλανδία, η οποία ομολόγησε έλλειμμα 32%, αλλά δανείστηκε όλα όσα χρειάζεται για ένα χρόνο μπροστά, έως τα μέσα του 2011. Τι μας λένε τώρα; Ότι ήθελε να κοροϊδέψει τους κουτόφραγκους και η Ιρλανδία; Και τελειώνει, λέγοντας για την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι «τα έχουν χάσει τελείως και δεν ξέρουν τι λένε».
Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Δυστυχώς και για την Ιρλανδία, αλλά και για τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Ευτυχώς, όμως, για όλους μας δημιουργήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, ο μηχανισμός σταθερότητας στον οποίο πρωτοστατήσαμε, γιατί είχαμε την ανάγκη να διασφαλίσουμε την Ελλάδα. Εμείς από τότε εργαζόμαστε σκληρά, ώστε να ανταπεξέλθουμε πλήρως στους στόχους που θέσαμε, να σταθεροποιήσουμε τη χώρα, να βγούμε από την κρίση και να υλοποιήσουμε συγχρόνως τις μεγάλες αλλαγές για τη χώρα μας και για τους πολίτες.
Είναι, λοιπόν, καιρός και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συναισθανθούν την μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον τόπο, όλοι μαζί και να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κ. Κατσέλη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτή την ερώτηση την έχω ακούσει πάρα πολλές φορές. Το έχουμε πει πολλές φορές ότι η κυβέρνηση δρα ενιαία, δρα συλλογικά. Και αυτές τις μέρες η κυβέρνηση συνεργάζεται με την τρόικα εδώ και φυσικά από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας προκύπτει ότι υλοποιούμε τους στόχους μας.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Άλλο πράγμα ρώτησα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Κατάλαβα τι ρωτήσατε.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται την κ. Κατσέλη.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου εμπιστεύεται όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι στην κυβερνητική γραμμή η άποψη που εξέφρασε η κ. Κατσέλη με το άρθρο της στο «Βήμα»;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, μιλάτε για το άρθρο ή για τους τίτλους του άρθρου;
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για το άρθρο.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γιατί οι τίτλοι του άρθρου δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα οποία περιλαμβάνονται μέσα. Έχει δηλώσει και η κ. Κατσέλη ότι οι τίτλοι μπήκαν αυθαίρετα από την εφημερίδα η οποία φιλοξενεί το άρθρο.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Είναι εννοεί δημοσιογραφική δουλειά, δεν είναι της υπουργού. Αλλά, εγώ ρωτώ για την…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι άρθρο και δεν είναι συνέντευξη.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι, απ` όσο ξέρω τουλάχιστον όμως στο άρθρο δεν βάζει συνέντευξη ο αρθρογράφος. Εν πάση περιπτώσει, ο υλατζής, ο υπεύθυνος, ο αρχισυντάκτης κ.τ.λ. το έβγαλε. Αν θέλει να γίνει υλατζής η κ. Κατσέλη μπορεί.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω άλλη άποψη και μπορώ να τη στοιχειοθετήσω.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επί της ουσίας. Είναι η γραμμή της κυβέρνησης αυτή την οποία εκφράζει η κ. Κατσέλη;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τρόικα βρίσκεται εδώ. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό και έχει συμφωνηθεί προ πολλού, περιλαμβάνεται μέσα στο μνημόνιο. Τώρα αυτό που γίνεται είναι να διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής. Δεν τίθεται ζήτημα να διαπραγματευόμαστε από την αρχή τις εργασιακές σχέσεις. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν. Οι επιχειρησιακές, όμως, συμβάσεις εργασίας γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Και έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε επιχειρήσεις να κλείνουν, αλλά σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο τρόπο θα ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συγνώμη που επιμένω, είστε υπέρ της άποψης της κ. Κατσέλη;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Έχει διαφορά της κ. Κατσέλη από τη δική σας;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ανέφερα την άποψη της κυβέρνησης και αυτή είναι και άποψη της κ. Κατσέλη.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εγώ ρώτησα εάν είναι εντός γραμμής η κ. Κατσέλη, μπορείτε να μου το…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εσείς θέλετε να ακούσετε μια συγκεκριμένη απάντηση. Εγώ σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης, από την οποία δεν αφίσταται και η κ. Κατσέλη.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην αρχή της τοποθέτησής σας, περίπου πανηγυρίσατε που η Ιρλανδία…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καθόλου. Δύο φορές, τουλάχιστον, είπα «δυστυχώς».
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει προσμετρήσει τις πιθανές επιπτώσεις της υπαγωγής της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης, για τη δική μας την περίπτωση πλέον και τι θα σημαίνει αυτό, αν υπαχθούν σε αυτό τον μηχανισμό και άλλες χώρες, όπως φημολογείται εντόνως, ότι ακολουθεί η Πορτογαλία.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Φυσικά, ευχόμαστε καμία χώρα της Ευρώπης και του κόσμου να μην αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσιονομικής κρίσης, ή οποιασδήποτε άλλης μορφής. Αυτό που ενδιέφερε εμάς –και ξεκινήσαμε δυστυχώς από την Ελλάδα, λόγω ανάγκης- είναι να υπάρχει ένα «μαξιλάρι», ένας μηχανισμός που θα στηρίξει τις όποιες χώρες στις δανειακές τους ανάγκες, για να μην αντιμετωπίσουν τους ίδιους κραδασμούς και τις ίδιες τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και εμείς. Αυτοί οι κραδασμοί, που μπορεί να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαφώς έχουν επιπτώσεις και στις υπόλοιπες χώρες. Άρα, όσο υπάρχει σταθερός μηχανισμός που στηρίζει τις χώρες με οικονομικά προβλήματα, θα διασφαλίζεται και η δική μας οικονομική σταθερότητα και ασφάλεια. Εξάλλου, υπάρχει μια δήλωση των συμμετεχόντων υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην οποία έχουμε προσχωρήσει και εμείς και εκφράζει και τη χώρα μας.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το προηγούμενο θέμα. Αν μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε, γιατί δεν έχουμε καταλάβει, τι τελικά θα ισχύσει γύρω από τις εργασιακές σχέσεις. Σε ποιο σημείο είναι τώρα, υποτίθεται η διαπραγμάτευση, αν έχει καταλήξει και τι τελικά θα ισχύσει. Δηλαδή, σε σχέση με τις επιχειρησιακές και τις κλαδικές συμβάσεις.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα σας πω σήμερα, γιατί σήμερα γίνονται διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σήμερα, θα τελειώσουν και αύριο θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου από την τρόικα, όπου θα γίνουν και ανακοινώσεις.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η γραμμή της κυβέρνησης γύρω από αυτό το θέμα, μπορείτε να μας πείτε, τουλάχιστον, ποια είναι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Την έχουμε πει. Αλλά, όσο γίνονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα το οποίο ακόμη συζητείται.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, δηλαδή, περίπτωση να υπάρξει καθολική εφαρμογή οι επιχειρησιακές συμβάσεις, να υπερισχύουν των κλαδικών;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Σας έχω αναφέρει, όμως, ότι βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Συνεπώς, θα μου επιτρέψετε σήμερα να μη μιλήσω για κάτι που είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι πολύ ευαίσθητο κομμάτι για όλους μας. Συνεπώς, ας το αφήσουμε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή του και θα επανέλθουμε.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, τίθεται τέτοιο θέμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το ερμηνεύετε αυθαίρετα. Εγώ σας είπα ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεπώς, ας περιμένουμε να τελειώσουν για να δούμε και την κατασταλαγμένη θέση.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που καταγγέλλεται, είναι ότι έχετε πει ότι δεν υπάρξουν μειώσεις μισθών, ισχύει;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πριν από ένα χρόνο η μεγάλη συζήτηση ήταν – και εσείς μάλιστα βγαίνατε και λέγατε ότι δώσατε μάχη για να μην κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα, υποτίθεται ότι είστε σε μία άλλη μάχη γύρω από τις εργασιακές σχέσεις. Τι μάχη δίνετε για να καταλάβουμε και δεν μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η θέση μας είναι γνωστή. Το θέμα είναι ότι σήμερα, αυτές τις ώρες, γίνεται η διαπραγμάτευση.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Συγνώμη, δίνετε μάχη για τη θέση σας ή να απορρίψετε τη θέση της τρόικας;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε μία διαπραγμάτευση τίθενται θέσεις και ζητήματα. Άρα, δεν υπάρχει άσπρο – μαύρο, γιατί ακολουθείται και μία συγκεκριμένη διαδικασία. Σε αυτή τη διαδικασία εντάσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη και η πιο επιεικής θέση για τους εργαζόμενους και φυσικά η πιο αποδοτική για το δημόσιο συμφέρον.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Αποποιείστε τους τίτλους του άρθρου, δέχεστε το περιεχόμενο. Ο χρόνος που δημοσιεύτηκε ήταν ο πλέον προσφορότερος και εξυπνότερος τη στιγμή που μία μέρα μετά θα δινόταν η συνέντευξη;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα άρθρο, υπάρχουν θέσεις, όμως υπάρχει η θέση της κυβέρνησης που έχει εκφραστεί. Και στο Μνημόνιο είναι συμφωνημένη η θέση, ο τρόπος εφαρμογής είναι υπό διαπραγμάτευση.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Με συγχωρείτε, η κ. Κατσέλη λέει ότι ήταν ένα επιστημονικό άρθρο. Είναι όμως υπουργός, διαπραγματεύεται με την τρόικα και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Είναι μόνο ένα επιστημονικό άρθρο ή είναι μία παρέμβαση δι΄ άλλου τρόπου;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχουν όργανα, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες μέσω των οποίων γίνεται η κάθε συζήτηση, η κάθε διαπραγμάτευση, ειδικά με την τρόικα. Και φυσικά η κυβέρνηση μιλάει για αυτά.
ΝΕΔΟΣ: Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ενημερωμένο για το περιεχόμενο του άρθρου της κ. Κατσέλη; Το ήξεραν;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το να υπάρχει δημοσιογραφική ενασχόληση και απορία είναι θεμιτό, ήδη από χθες ασχολείστε. Αλλά, όταν σήμερα διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για τη χώρα μας, νομίζω ότι χάνουμε την ουσία αν μένουμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, χωρίς να θέλω φυσικά να υποβαθμίσω το έργο σας.
ΜΑΡΑΘΙΑΣ: Σε αυτή τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για τις εργασιακές σχέσεις, με ποια θέση προσέρχεται η κυβέρνηση και με ποια θέση προσέρχεται η τρόικα;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται το απόγευμα. Είπα και προηγουμένως ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρους μου να προκαταβάλω με θέσεις οι οποίες είναι υπό διαπραγμάτευση.
ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα δεχθεί η κυβέρνηση να ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις σε αυτή την περίπτωση;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ήδη έχουμε δεχθεί να ισχύουν επιχειρησιακές συμβάσεις. Έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να κλείσουν επιχειρήσεις. Έχουμε πει ότι επιχειρησιακές συμβάσεις, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, διασφαλίζουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις θέσεις εργασίας τις οποίες δεν έχουμε την πολυτέλεια να αρνούμαστε, ειδικά στη σημερινή εποχή.
ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, φοβάται η κυβέρνηση ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν στην Ιρλανδία;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε βγει πρόσφατα από τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν βγάλει τα συμπεράσματα. Εμείς είχαμε θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της πολιτικής μας για την πρώτη Κυριακή. Από τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης νομιμοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης προς τη σωτηρία της χώρας, ανεξαρτήτως εάν διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις από άλλες πολιτικές ή κοινωνικές δυνάμεις. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η Ιρλανδία είναι μία περίπτωση που μόλις μπαίνει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, είναι επόμενο να υπάρχουν κλυδωνισμοί, διαφορετικές προσεγγίσεις και αμφισβητήσεις.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ισχύει η δέσμευση – δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στις Δ.Ε.Κ.Ο.;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Για αυτό ακριβώς μιλάμε για μετατάξεις και όχι για απολύσεις. Ισχύει αυτή η θέση μας.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Εσείς μιλάτε για μετατάξεις, όμως φαίνεται πως η τρόικα ούτε καν θέλει να ακούει τη λέξη. Μπορείτε να μας πείτε που είναι η διαπραγμάτευση;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό δεν γνωρίζω από πού προκύπτει.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Προκύπτει από το ρεπορτάζ.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το οποίο λέει;
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ότι οι μετατάξεις θα θεωρούνται προσλήψεις και θα υπολογίζονται στην αναλογία μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις καταρχήν.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό όμως, δεν παύει να είναι μετάταξη. Ο χαρακτήρας των μετατάξεων παραμένει. Γιατί οι προσλήψεις γίνονται με άλλον τρόπο και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Εμείς θέλουμε, μέσω μετατάξεων, να μην χάσουν τη δουλειά τους άνθρωποι που εργάζονται εδώ και χρόνια. Επιπλέον, θέλουμε να προστατεύσουμε το δικαίωμα της εργασίας.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Άρα πως εξασφαλίζετε κονδύλια; Αφού θα συνεχίζετε να πληρώνετε…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Από εκεί και πέρα, θα εξειδικεύσουμε τους όρους της μετάταξης με τον επιεικέστερο τρόπο.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η εξοικονόμηση πως θα γίνει μπορείτε να μας πείτε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Πρακτικά ρωτάω πως θα γίνει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και δούμε πως θα γίνουν μετατάξεις.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ναι, αλλά αυτό όμως είναι αντιφατικό με αυτό που λέτε εσείς ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η μετάταξη δεν είναι απόλυση. Είναι εργασία σε άλλο αντικείμενο του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Η επιβάρυνση στο κρατικό ταμείο θα παραμένει, όμως.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό θα το δούμε ως λεπτομέρεια.
ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Άρα δεν θα πληρώνονται.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Είπαμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, όχι μόνο με την τρόικα, αλλά και με όλους, έτσι ώστε και οι θέσεις εργασίας να παραμείνουν και το δημόσιο συμφέρον να εξυπηρετείται. Μέσα σε αυτό το σύνθετο κλίμα η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως ξέρει να κάνει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως έχει ευαισθησίες και θέτει κριτήρια και γνώμονες. Και αυτά είναι γνωστά.
ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Πως σχολιάζετε τη πρώτη δήλωση της κ. Μπακογιάννη ως αρχηγού νέου κόμματος, που είπε ότι ο στόχος του νέου κόμματος είναι η εθνική συνεννόηση.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Τα λόγια είναι καλά για όλους μας και από όλους μας, αρκεί να αποδεικνύονται και με πράξεις.
ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ: Θα την καλέσετε στις συναντήσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των κομμάτων;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν οριστούν αυτές οι συναντήσεις, θα δούμε και με ποιους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός.
ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Υπήρξε αρθρογραφία τριών βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, συγκεκριμένα, όπου εκεί πέραν της συνεννόησης που προτείνεται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, διατυπώνονται αιχμές για δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση. Το λαμβάνει αυτό υπ΄ όψιν η κυβέρνηση;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν έχω αντιληφθεί τις αιχμές. Οι θέσεις του κάθε βουλευτή είναι σεβαστές. Υπάρχει όμως μία κυβέρνηση σταθερότητας, η οποία έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρνει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οτιδήποτε άλλο λέγεται, είναι προσωπικές απόψεις, όπως καθένας τις εκφράζει με τον τρόπο του.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω, βλέποντας όλες αυτές τις δραματικές διαπραγματεύσεις που γίνονται με την τρόικα για την τρίτη δόση του δανείου, αισιοδοξείτε ότι θα πάρετε την τέταρτη δόση ή θα πάμε σε χρεοκοπία;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, δεν είναι δραματικές.
ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, έχει αναβληθεί η συνέντευξη της τρόικας δύο μέρες τώρα. Δηλαδή, προφανώς, κάπου έχει σκαλώσει, δεν «τα βρίσκετε».
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, αυτή είναι μια εκτίμηση δική σας. Η ίδια η τρόικα βγήκε και είπε τον λόγο για τον οποίο αναβλήθηκε. Δεν είχαν κλείσει τα θέματα, διότι δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Μόνον γι’ αυτό -και για κανέναν άλλον λόγο- αναβλήθηκε για μία ημέρα η συνέντευξη. Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Είναι επόμενο. Βρισκόμαστε σε μία συγκεκριμένη θέση ως χώρα, αυτό το ξέρουμε. Από εκεί και πέρα, η τρίτη δόση σαφώς και θα εκταμιευθεί. Για την τέταρτη δόση, θα αξιολογηθεί το πώς πηγαίνει η ελληνική οικονομία και εννοείται ότι θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία. Μέχρι τώρα, όμως, αποδείξαμε ότι υλοποιούμε τους στόχους μας και η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη. Και είμαστε σίγουροι ότι με τον ίδιο τρόπο θα εκταμιευθεί και η τέταρτη δόση. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σ’ αυτό είμαστε ξεκάθαροι.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτό το θέμα το εξαντλήσαμε, κύριε Μόσχοβα.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Όχι, δεν πήρα απάντηση. Υπάρχει ενόχληση;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν ικανοποιείσθε, αλλά εγώ απάντησα.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Υπάρχει ενόχληση ή όχι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ότι δεν υπάρχει;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Απάντησα προηγουμένως σε πολλές ερωτήσεις συναδέλφων σας.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η ερώτηση που σας απηύθυνα είναι ευθεία: Είστε ενοχλημένοι ή όχι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας παραπέμπω στα πρακτικά του briefing για να διαπιστώσετε πώς απάντησε η κυβέρνηση.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Και μία δεύτερη ερώτηση: Είναι ενοχλημένη η τρόικα από τις δηλώσεις της κυρίας Κατσέλη; Γιατί υπάρχει και μια τέτοια αίσθηση-εκτίμηση στο ρεπορτάζ.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η τρόικα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ναι, με την κυβέρνηση. Μέλος της κυβέρνησης είναι η κυρία Κατσέλη.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θέλω να πω ότι συνολικά και συλλογικά. Και οι διαπραγματεύσεις, φυσικά, δεν είναι πάντα εύκολες.
ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τα μέλη της τρόικα σας μετέφεραν παράπονα σε σχέση με τη συνεργασία που έχουν με την κυρία Κατσέλη για το θέμα;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Υπάρχει σε κάτι που να «τα βρίσκετε» με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις; Γιατί, για τις εργασιακές σχέσεις δεν «τα βρίσκετε», για τις ΔΕΚΟ δεν «τα βρίσκετε», για τις μετατάξεις δεν «τα βρίσκετε». Υπάρχει κάπου σύγκλιση απόψεων;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όταν λέτε «δεν τα βρίσκουμε» θα μπορούσε να εκληφθεί και διαφορετικά αυτό, έτσι; Εάν «τα βρίσκαμε» θα ήμασταν έρμαιο της κάθε άποψης που έχει η τρόικα η οποία είναι σεβαστή, αλλά έχει απόψεις και η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα κυρίαρχες απόψεις. Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση της χώρας. Από ΄κει και πέρα, έχουμε μια συμφωνία και με βάση αυτή τη συμφωνία του μνημονίου η οποία είναι πιο γενική, εξειδικεύουμε κάθε φορά τους όρους. Το ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές, δεν σημαίνει ότι δεν «τα βρίσκουμε», δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κοινό πεδίο. Καθένας κάνει τη δουλειά του. Εμείς, ως ελληνική κυβέρνηση, οφείλουμε να κάνουμε με σκληρό τρόπο τη δουλειά μας και αυτό το κάνουμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ εξασφαλίζει την ασφάλειά μας απέναντι σε ακραίες πολιτικές θέσεις και κινήματα. Τι ακριβώς εννοούσε ο Πρωθυπουργός;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν το δήλωσε έτσι, ήμουν παρών όταν το είπε. Είπε ότι μπαίνουν νέες παράμετροι, τις οποίες ανέφερε κιόλας, όπως είναι οι κλιματικές αλλαγές, ο φονταμενταλισμός, ακραίες…
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: … πολιτικές θέσεις και κινήματα...
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: …κινήματα, ως επέκταση του φονταμενταλισμού, αν το δείτε, υπάρχει στην πρόταση. Είναι γνωστές οι προοδευτικές απόψεις του Πρωθυπουργού και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη μη χρήση βίας και φυσικά για την προσαρμογή και της παγκόσμιας κοινότητας πάνω σε ζητήματα τα οποία φέρνουν σε δύσκολη θέση ολόκληρους λαούς.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ο φονταμενταλισμός, κύριε Υπουργέ, και άλλο ακραίες πολιτικές θέσεις και κινήματα. Ποιούς εντάσσει εκεί μέσα ο Πρωθυπουργός;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν διαβάσετε τη δήλωση, το ανέφερε ως προέκταση του φονταμενταλισμού. Έτσι είναι.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν αναφέρεται σε κινήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ευρώπη ενάντια στις εφαρμοζόμενες πολιτικές;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σε πολιτικά κινήματα;
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κινήματα πολιτών, πολιτικά κινήματα.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε κινήματα πολιτών;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, βέβαια. Και το αποδεικνύουμε και στη χώρα μας, όπου, φυσικά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες υπάρχει και διαμαρτυρία των πολιτών με διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Και φυσικά στην πράξη έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις.
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τί οδήγησε τον Πρωθυπουργό να συνδέσει τον φονταμενταλισμό με πολιτικές θέσεις και κινήματα;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν τον συνδέει, είναι το ίδιο πράγμα, είναι συνέχεια του φονταμενταλισμού.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Με αυτή τη λογική η ιρανική επανάσταση που έγινε κάποτε, θα ήταν φονταμενταλισμός και θα έπρεπε να επέμβει το ΝΑΤΟ. Έτσι δεν είναι;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για πότε μιλάτε, κύριε Σιδέρη;
ΣΙΔΕΡΗΣ: Επί Χομεϊνί.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δηλαδή, πριν από πολλές 10ετίες με τελείως διαφορετικές συνθήκες και σε τελείως διαφορετικό κλίμα αυτού που υπάρχει σήμερα.
ΣΙΔΕΡΗΣ: Υπήρξε επανάσταση…
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα.
ΣΙΔΕΡΗΣ: … αν σε μια χώρα υπάρξει επανάσταση με θρησκευτικά χαρακτηριστικά, δικαιούται κατ’ εσάς το ΝΑΤΟ να παρέμβει.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι. Η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι συνυφασμένη με τις πολιτικές θέσεις και τις απόψεις και είναι πανθομολογούμενο, τουλάχιστον για την παγκόσμια κοινότητα, ότι είναι πολύ προοδευτικές.
ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εννοεί ο Πρωθυπουργός τη συναίνεση που ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς και αν σ’ αυτό το πλαίσιο είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί κάποιες από τις προτάσεις, π.χ. του κυρίου Σαμαρά και δεύτερον, πότε θα γίνουν αυτές οι συναντήσεις. Θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν όταν υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία. Εξ άλλου, δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιες συναντήσεις. Εμείς, πάντως, θέλουμε τη συναίνεση. Εμείς είμαστε εκείνοι, που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ζητάμε συναίνεση. Θεωρούμε ότι η συναίνεση αποτελεί ένα συστατικό στοιχείο για να πάμε μπροστά και στην οικονομική και στην κοινωνική ζωή. Χρειάζεται, επομένως, συναίνεση για να πραγματοποιήσουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που απαιτεί η χώρα. Και γι’ αυτό το λόγο έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι, ανάλογα, φυσικά, με τη θέση που έχει καθένας στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Και φυσικά, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εξ άλλου, η πρόσκληση από την κυβέρνηση για συναίνεση δεν έπαψε να είναι διαρκής, τουλάχιστον πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που έχει ο κάθε πολιτικός χώρος, η κάθε πολιτική δύναμη. Και φυσικά, αυτή η διαφορετικότητα δεν υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθεί.
Σας ευχαριστώ.
Καλό απόγευμα.