Οι φίλοι της χιονοδρομίας περιμένουν ακόμη τον... χειμώνα! Τα σκι τακτοποιημένα από την προηγούμενη χιονοδρομική περίοδο στην ντουλάπα, δεν τα έχουν βγάλει ακόμη, αναμένοντας «άσπρες» μέρες στα βουνά, αφού και οι πρώτες νιφάδες που έπεσαν το περασμένο τριήμερο δεν ήταν αρκετές για να «στρώσουν» τις πίστες.
Η διάρκεια της καλοκαιρίας δεν βοήθησε μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου στη λειτουργία των χιονοδρομιών κέντρων στη Ελλάδα, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα ένα από αυτά και συγκεκριμένα στα «3-5 Πηγάδια», που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου όρους σε υψόμετρο 1430-2005 μ., έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, καθώς διαθέτει το μοναδικό στη χώρα μας σύστημα τεχνητής χιόνωσης.
Όπως διαπιστώνεται και από τους φίλους του αθλήματος του σκι, είναι γεγονός ότι η
χιονοδρομική περίοδος μετατοπίσθηκε τα τελευταία χρόνια ποιο κοντά ... στην άνοιξη.
Τα αισιόδοξα νέα είναι ότι προβλέπονται συνεχείς χιονοπτώσεις και στην Ελλάδα, όπως έχουν ήδη εμφανιστεί στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά αμφίβολη είναι η κίνηση που θα υπάρξει ε στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας καθώς η διαμονή στην περιοχή στοιχίζει τα διπλάσια από ό,τι σε χιονοδρομικό κέντρο της γειτονικής μας χώρας, της Βουλγαρίας, το οποίο πλέον προτιμούν όλο και περισσότεροι.
Έτσι οι τοπικές κοινωνίες των χιονοδρομικών κέντρων που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους συντηρούνται από τη λειτουργία τους, αναμένεται να δεχθούν τις συνέπειες.
Τους δύο αυτούς ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη των χιονοδρομικών κέντρων, θίξαμε στην κουβέντα που είχαμε με τον αντιπρόεδρο του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρήστο Καραμπούζη, ενός συλλόγου που διαθέτει εδώ χρόνια και τμήμα χιονοδρομίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραμπούζης, αναφερόμενος στην καλοκαιρία που έπληττε τα χιονοδρομικά υποστηρίζει ότι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της χιονοδρομικής περιόδου λόγω καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα ανέφερε ότι παλαιότερα αυτή ξεκινούσε από την 1η Δεκεμβρίου και διαρκούσε έως τέλη Μαρτίου, ενώ τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη διάρκεια καλοκαιρίας το χειμώνα, άλλαξε τα δεδομένα στη χιονοδρομία και μετατόπισε τη χρονική διάρκειά της κατά ένα μήνα μετά, δηλαδή ξεκινά από 1η Ιανουαρίου και διαρκεί περίπου μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Ουσιαστικά τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν, όταν οι πίστες τους έχουν αρκετό χιόνι για να κάνει κάποιος σκι και δυστυχώς με τα δεδομένα των τελευταίων ετών διαπιστώνεται να μειώνεται όλο και περισσότερο η ποσότητα του χιονιού που πέφτει στη γη. Σύμφωνα με τον κ. Καραμπούζη αυτό το φαινόμενο παρατηρείται να συμβαίνει την τελευταία 15ετία και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Λιγότερο χιόνι λοιπόν, άρα μικρότερη διάρκεια ανάπτυξης της χιονοδρομίας.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
«Κανένα χιονοδρομικό κέντρο δεν είναι άμεσα ανταποδοτικό, αλλά έμμεσα και εννοώ ότι βοηθά στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας της περιοχής που λειτουργεί...», υποστηρίζει ο κ. Καραμπούζης.
Η οικονομική ανάπτυξη όμως των τοπικών κοινωνιών δεν φαίνεται να πάει καλά από τη στιγμή που οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι με τα μισά χρήματα μπορούν να απολαύσουν το χόμπι τους στη γειτονική μας χώρα τη Βουλγαρία.
Το κόστος της διαμονής και του φαγητού είναι το διπλάσιο στα ξενοδοχεία και στις ταβέρνες των περιοχών στα χιονοδρομικά της χώρας μας, ενώ οι παροχές που προσφέρουν είναι μηδαμινές και πολύ λίγες μπροστά στα «πεντάστερα» ξενοδοχεία με τις κατά πολύ φθηνότερες τιμές, που διαθέτουν ακόμη και σπα, μασάζ, γυμναστήριο κ.ά.
Επίσης οι χιονοδρομικές πίστες είναι περισσότερες και σε μήκος μεγαλύτερες, παράγοντας που έλκει τους φίλους του σκι ακόμη περισσότερο.
Οι τουριστικοί πράκτορες μάλιστα προβλέπουν μια καλή και φέτος χειμερινή σεζόν για τα θέρετρα σκι της Βουλγαρίας, ενώ η τελευταία επένδυση στο θέρετρο του Παμπόροβο, δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις του σκι να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ και τη νύχτα!
Παράλληλα οι επιχειρηματίες αντίστοιχα στη Βουλγαρία διατηρούν προκλητικές τιμές, ενώ κάνουν ακόμη και εκπτώσεις.
Αντί λοιπόν να προβληματίσει τους Έλληνες επιχειρηματίες ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης, η συνεχής και μαζική εξόρμηση Ελλήνων στις χιονοδρομικές πίστες της Βουλγαρίας, που δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, διαπιστώνεται να κρατούν τις τιμές στα ύψη προκαλώντας έτσι δυστυχώς την οικονομική παρακμή τους.
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=24790&pid=7&CategoryID=7