ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
«Η Ευρώπη είναι νεκρή, όμως ποια είναι αυτή η Ευρώπη; Η μεταπολιτική Ευρώπη της προσαρμογής στην παγκόσμια αγορά, η Ευρώπη που επανειλημμένα “μαυρίστηκε” στα δημοψηφίσματα, η Ευρώπη της τεχνοκρατίας των Βρυξελλών, η Ευρώπη που παριστάνει τον εκπρόσωπο του ψυχρού ευρωπαϊκού λόγου απέναντι στο ελληνικό πάθος και την ελληνική διαφορά, το μαθηματικό πνεύμα απέναντι στη συγκινησιακή μέθη». Με αυτά τα λόγια που δανείστηκε από την προχθεσινή διάλεξη του μαρξιστή φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ, εισήγαγε την ομιλία της στη συζήτηση κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, προσθέτοντας ότι «το έδαφος είναι ακόμη ελεύθερο για μια άλλη Ευρώπη, θεμελιωμένη πάνω σε ένα συλλογικό σχέδιο χειραφέτησης. Η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι περισσότερο διεθνιστική και οικουμενική από την οικουμενικότητα του παγκοσμίου κεφαλαίου».
Κριτικάροντας τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης –«θέλει να σώσει τις τράπεζες από τη χρεοκοπία και να αυξήσει τον πλούτο των λίγων. Γι’ αυτό κατήργησε σε μια νύχτα και το εργατικό δίκαιο»- αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης –«είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη, μιας και είναι ένα από τα δύο κόμματα – αλλά με μια πολιτική – που εναλλάσσονται χρόνια τώρα στην εξουσία»-, τόνισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της αναδιάταξης των δυνάμεων και των πολύ νέων συσχετισμών μέσα στην κρίση, είναι «η ριζική επιδείνωση της θέσης εργασίας και η ισοπέδωση κάθε δικαιώματος, με όξυνση φυσικά της καταστολής».
Επικεντρώνοντας την ομιλία της στο θέμα της “πράσινης ανάπτυξης” και των περιβαλλοντικών πολιτικών, εκτίμησε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 υπάρχουν μόνο «πενιχρά κονδύλια για ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική και fast-track επενδύσεις με κάθε κόστος. Από τον Προϋπολογισμό του 2010 έμειναν μέτρα εισπρακτικού και αντιπεριβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ενώ ένα σημαντικό μέρος των εσόδων και αυτού του Προϋπολογισμού, όπως και των προηγούμενων, προβλέπεται να προέλθει από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, διαιωνίζοντας έτσι μια περιβαλλοντικά καταστροφική πολιτική. Παράλληλα, η χρηματοδότηση της προστασίας των δασών, των θαλασσών, των λιμνών είναι μειωμένη, η χρηματοδότηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, επίσης. Ο Προϋπολογισμός του 2011 στηρίζει σημαντικά έσοδά του στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου στο χώρο της ενέργειας, καθώς δεν υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις για εξοικονόμηση ούτε για ΑΠΕ. Το δημόσιο αγαθό αυτό, που λέγεται ενέργεια, παραχωρείται κι αυτό στα σχέδια ιδιωτών επενδυτών. Σε αυτόν τον Προϋπολογισμό υπάρχουν πολλά προϊόντα για κερδοφορία, γι’ αυτό μιλάει ο κόσμος για fast track ξεπούλημα».
Η βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον περιορισμό στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, η οποίος «θα οδηγήσει στην ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες με τη μη φιλική προς το περιβάλλον ακριβή και ανταγωνιστική προς ανακύκλωση καύση. Τα φλερτ με τους επενδυτές γίνονται τελικά μακροχρόνιος δεσμός για την Κυβέρνηση».
«Ο Προϋπολογισμός γίνεται στο αυστηρό πλαίσιο του Μνημονίου, αλλά και στο πλαίσιο των επιλογών της Κυβέρνησης, υπέρ του πλούτου και κατά της εργασίας» ανέφερε κλείνοντας την ομιλία της και κατέληξε: «Η Αριστερά αρνείται να μπει στο κάδρο της συναίνεσης που αναζητάτε και θα καταψηφίσει αυτό το σκληρά ταξικό Προϋπολογισμό, με γνώμονα τις αξίες της και τις προτάσεις της για αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση έχει διαλέξει πλευρά και εμείς είμαστε απέναντί της. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, που θα επιτρέψει την αλλαγή αυτής της πολιτικής».