ΓΤΤ


Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

scripta manent::Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ


Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα.

Έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη,  συνεπώς και για τη χώρα μας. Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ σημαντική για πολλά θέματα που αφορούν την ευρωζώνη και την οικονομική διακυβέρνηση. Η χώρα μας επιδεικνύει μεγάλη προσήλωση στους στόχους της και συνέπεια σε όλες τις υποχρεώσεις, κάτι που φυσικά μας ενισχύει σε διπλωματικό επίπεδο και μας καθιστά και πάλι αξιόπιστους συνομιλητές με θέσεις ξεκάθαρες και δίκαιες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Σύνοδο Κορυφής προσερχόμαστε με όπλο τη βούληση των πολιτών μας για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο από την κρίση το συντομότερο δυνατό. Διανύουμε μια δύσκολη και ρευστή
περίοδο πανευρωπαϊκά και σε πολιτικό, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας προωθούμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και τις ανατροπές που απελευθερώνουν το δυναμικό της χώρας.

Η κυβέρνηση με σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα προχωράει άμεσα σε αυτές τις αλλαγές. Είναι ζήτημα εθνικής ευθύνης. Είναι ζήτημα οριστικής σωτηρίας της χώρας να αλλάξουμε όλα αυτά. Είναι η ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα.

Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει. Αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλάτε για ευθύνη, δεν περισσεύει κανείς, χρειάζεται μια μάχη. Αύριο που ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν έχετε αποφασίσει σχεδόν τα πάντα, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά και τον προϋπολογισμό,  σε ποιο πλαίσιο, σε ποια βάση θα γίνει αυτή η συναίνεση; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Τσίπρας που δεν έρχεται;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων. Εάν ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας είναι δικό του θέμα. Και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση για συναίνεση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα όπου καθένας θα προσέρχεται με τις θέσεις του. Και φυσικά κάθε διάλογος έχει και τα οφέλη του. Από εκεί και πέρα, καθένας κρίνει και κάνει τις επιλογές του. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα. Εννοείται ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, τίποτε δεν έχει κριθεί. Ακριβώς από εδώ και πέρα είναι που κρίνονται τα μεγάλα ζητήματα. Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπου θα τεθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνοχής, με άμεσο αντίκτυπο και στο μέλλον της χώρας. Ο προϋπολογισμός είναι μπροστά μας. Εάν κάποιος θεωρεί ότι αυτά τα θέματα δεν είναι προς διάλογο και συζήτηση, είναι δικό του θέμα. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η φάση  είναι  η δυσκολότερη καμπή της πολιτικής μας ζωής. Οφείλουμε όλοι τουλάχιστον να συζητάμε, με απώτερο σκοπό να μπορούμε να συνεννοηθούμε  καθένας με τις δικές του προσεγγίσεις. Αλλά, υπάρχουν πολλά και μείζονα ζητήματα, όπου μπορούμε να συγκλίνουμε και να έχουμε μια κοινή πορεία για το καλό και για το μέλλον της χώρας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εάν σας κάνουν προτάσεις οι πολιτικοί αρχηγοί και ο κ. Σαμαράς και η κ. Παπαρήγα και ο κ. Καρατζαφέρης, εσείς είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε προτάσεις σε αυτή τη φάση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Και σε αυτή τη φάση και σε όλες τις φάσεις μπορούμε να δεχθούμε προτάσεις, αρκεί φυσικά να πραγματοποιείται και να υλοποιείται ο τελικός μας σκοπός, που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση. Και είναι ξεκάθαρο ότι για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρούμε τους στόχους μας. Εάν κάποια πολιτική δύναμη έχει να συνεισφέρει σε αυτό το σημείο δηλαδή της υπέρβασης της κρίσης, σαφέστατα είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε και να συζητήσουμε.  Μακάρι να υπήρχαν πολλές εναλλακτικές προτάσεις για να μπορούμε να είμαστε και πιο ευχάριστοι προς τους Έλληνες πολίτες. Αρκετές αποφάσεις μας είναι επώδυνες, όμως πέρα από τις αποφάσεις και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε που αλλάζουν τα χρόνια κατεστημένα και «σπάζουν» τις τεράστιες παθογένειες, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τις συζητήσουμε. Θα μου επιτρέψετε να πω, επειδή παρουσιάζονται όλα μαύρα, ακόμη και οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε και σε ζητήματα όπου σύσσωμος ο ελληνικός λαός έβλεπε εξόφθαλμες παρεμβάσεις και εξόφθαλμες αδικίες τις οποίες εμείς σήμερα προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε, ακόμη και εκεί φαίνεται ότι είναι μέτρα τα οποία είναι δύσκολα και επώδυνα. Θέλω να πω ότι υπάρχουν τα επώδυνα για το λαό μέτρα, αλλά από εκεί και πέρα κάνουμε συγχρόνως και τεράστιες αλλαγές, εξορθολογίζοντας τη λειτουργία πολλών ΔΕΚΟ, πολλών τομέων του δημοσίου και φυσικά θέτοντας κανόνες εκεί όπου δεν υπήρχαν. Τα θετικά, λοιπόν, θα πρέπει να τα βλέπουμε, να τα αναγνωρίζουμε και να τα αναδεικνύουμε, γιατί όλοι κρινόμαστε.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Γιατί δεν έχει προσκληθεί στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Κουβέλης, αφού όντας βουλευτές θα ψηφίσουν και αυτοί στην ολομέλεια τα νομοσχέδια. Μήπως έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν επιδιώχθηκε καμία εξασφάλιση συναίνεσης, έξω από τις τακτικές διαδικασίες, αλλά για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης κρίθηκε ότι θα πρέπει να γίνει η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, φυσικά, υπάρχει ανοιχτό πεδίο συζήτησης, συναντήσεων και συνεννοήσεων.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δύο ερωτήσεις. Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, μιλάτε για συναίνεση, αλλά έχετε εξασφαλίσει τη συναίνεση κατ` αρχάς των βουλευτών σας; Και η άλλη ερώτηση σας αφορά. Είδα ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σήμερα, της εφημερίδας «Δημοκρατία», που περίπου λέει ότι εσείς δίνετε υπέρογκες αμοιβές στους συνεργάτες σας. Τι έχετε να πείτε, επ` αυτού;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, η συναίνεση των βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ένα ζήτημα στο οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα από την άποψη ότι οι βουλευτές, όχι μόνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όλοι οι βουλευτές είναι αυτοί οι οποίοι εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, είναι αυτοί οι οποίοι όχι μόνο μεταφέρουν τις απόψεις της κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και αυτοί που πρώτοι γίνονται δέκτες των αντιδράσεων του Έλληνα πολίτη. Υπό την έννοια αυτή μας ενδιαφέρει πάρα πολύ –εννοείται σαφέστατα ως προτεραιότητα- η γνώμη, οι προτάσεις των βουλευτών, και μάλιστα των βουλευτών του κόμματός μας. Γι` αυτό ακριβώς γίνονται οι πιο ενδελεχείς και αναλυτικές συζητήσεις -που βγαίνουν και προς τα έξω, γιατί δεν κρύβουμε τίποτε- στα κοινοβουλευτικά όργανα, όπως είναι οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας όπου γίνεται η επεξεργασία σε κομματικό κοινοβουλευτικό επίπεδο των μεγάλων νομοσχεδίων, τα οποία προτείνουμε και τα οποία ψηφίζουμε. Φυσικά, οι βουλευτές έχουν την αυτονομία και τη γνώμη τους. Οι προτάσεις των βουλευτών λαμβάνονται υπόψη, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται μέσα στα νομοσχέδια τα οποία καταθέτουμε και ψηφίζουμε. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι επιλέξαμε διαδικασίες πολύ μεγάλης διαβούλευσης, εντός και εκτός Βουλής, αλλά και εντός Βουλής με δεύτερη ανάγνωση στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα, προκειμένου τα νομοσχέδια –που κάθε άλλο παρά εύκολα μπορεί να τα χαρακτηρίσει κάποιος- να πηγαίνουν προς ψήφιση με τη μεγαλύτερη σύνθεση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ:  Η δεύτερη ερώτησή μου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  ΄Οσον αφορά τη δεύτερη ερώτησή  σας:  Διάβασα την εφημερίδα που κατονομάσατε, όπου μάλιστα στο μισό πρωτοσέλιδο, με έναν συκοφαντικό κύριο τίτλο, αναφέρει ότι συνεργάτες μου, στελέχη του γραφείου μου μισθοδοτούνται με 6.500 ευρώ περίπου. 
Θα περίμενα μία νέα εφημερίδα να μην χρησιμοποιεί τόσο παλιές μεθόδους γκαιμπελισμού και κιτρινισμού.  Νέα εφημερίδα με παλιές και πολύ καταδικασμένες μεθόδους.  Επειδή, όμως, όλα έχουν ένα όριο και το κοινό όριο είναι η κοινή λογική, κάτι που η συγκεκριμένη εφημερίδα φαίνεται ότι απαξιώνει, δίνει λάθος εξετάσεις σε ανθρώπους που υποτίθεται ότι προσεγγίζει ιδεολογικά. Όμως, ο κιτρινισμός και η κατασυκοφάντηση έχουν και τα όριά τους.  Και φυσικά, είναι θλιβερό μία καινούργια εφημερίδα να ξεκινά έτσι. 
Για να εξηγήσω όμως και την ουσία, η συγκεκριμένη εφημερίδα πήρε τον προϋπολογισμό του γραφείου μου -ένα μέρος του οποίου αφορά στη μισθοδοσία- που αναφέρεται στο σύνολο των δαπανών του πολιτικού γραφείου μου (μηχανολογικό εξοπλισμό, μετακινήσεις, μισθοδοσία, υπερωριακή απασχόληση, αμοιβές νομικών προσώπων, τηλέφωνα).  Και μιλάμε ακριβώς για προϋπολογισμό, όχι για δαπάνη που έχει γίνει. ΄Εχουμε, δε, κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι δεν εξαντλούμε ποτέ το σύνολο των πόρων που προβλέπονται από τους προϋπολογισμούς. 
Και η εφημερίδα τί έκανε;  Διαίρεσε το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού διά του 6, όσα δηλαδή είναι τα στελέχη του πολιτικού μου γραφείου, εξάγοντας συνειδητά το συμπέρασμα ότι αμείβονται με 6.500 ευρώ μηνιαίως.  Να ενημερώσω, λοιπόν, την εφημερίδα και τον καθένα που διαθέτει κοινή λογική, ότι οι ειδικοί συνεργάτες και οι μετακλητοί υπάλληλοι του γραφείου μου είναι διορισμένοι στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια όταν θα μπορούσαν να είναι και σε ανώτερα που προβλέπονται ανά κατηγορία και ότι οι καθαρές αποδοχές τους κυμαίνονται από 900 έως 1.200 ευρώ το μήνα.  Με αυτά τα δεδομένα και με δεδομένο, επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, της οποίας έχω την ευθύνη της εποπτείας που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός, έχει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση δαπανών, καθώς μέσα στο 2010 εξοικονόμησε περίπου το 40% σε σχέση με το 2009 πληρώνοντας και πάρα πολλά από τα «σπασμένα» του 2009, έπρεπε η εφημερίδα να είναι λίγο πιο προσεκτική και να μην δίνει εξετάσεις κιτρινισμού από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυκλοφορίας της. 
Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, τα οποία σας εξέθεσα, περιμένω από την εφημερίδα τουλάχιστον το στοιχειώδες: Να αποκαταστήσει την αλήθεια, προκειμένου, έστω και τώρα, να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται το μεγάλο λάθος της.

MΠΟΤΩΝΗΣ:  Πολλοί βουλευτές μιλούν για αιφνιδιασμό, ειδικότερα για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρομαι κυρίως στα εργασιακά και στις ΔΕΚΟ.  Λέγουν ότι δεν είχαν ενημέρωση.  ΄Ηδη υπάρχει στη Βουλή σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης τώρα.  Μπαίνει όμως και θέμα αύριο κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του νομοσχεδίου;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ:  Πρώτα απ’ όλα για τις ΔΕΚΟ, η κοινωνία τάσσεται υπέρ των μεγάλων αλλαγών που πραγματοποιούνται.  Δεν κόβουμε μισθούς, κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές.  Κάνουμε εξορθολογισμό.  Και στο πλαίσιο αυτό και ειδικά κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, δεν θα μπορούσαμε να ανεχθούμε, έχουμε μάλιστα την εντολή να μην ανεχθούμε να υπάρχουν τεράστιοι μισθοί, όταν από την άλλη μεριά προσπαθούμε να νοικοκυρέψουμε και να περιστείλουμε τις τεράστιες σπατάλες του ελληνικού δημοσίου.  Δεύτερον, οι αλλαγές αυτές δεν είναι τωρινές νομοθετικές αλλαγές.  Είναι δεσμεύσεις μας, για τις οποίες έχουμε ήδη αναλάβει την υποχρέωση υλοποίησής τους όταν υπογράφαμε το μνημόνιο. Και είναι αλλαγές που πραγματοποιούνται, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά και να αφήσουμε ένα τελείως διαφορετικό δημόσιο σύστημα. 
Και επιπροσθέτως, όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, να σταματήσουν να είναι απλώς «μαύρες τρύπες» με - συνήθως - τεράστια αναντιστοιχία κόστους-παροχής υπηρεσιών.  Και εκεί ακριβώς αποβλέπουν οι μεγάλες αλλαγές. Και σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν ακόμη γίνει αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, θα γίνουν ούτως ή άλλως με νομοσχέδια που θα κατατεθούν αργότερα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση. Και φυσικά η εξοικονόμηση δαπανών στην οποία προαναφέρθηκα, θα προσπαθήσουμε να γίνει και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ΔΕΚΟ. Συνεπώς, δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν.  Οι πάντες είναι ενημερωμένοι. Και εν πάση περιπτώσει, η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια ευκαιρία για ενημέρωση, υποβολή προτάσεων και κάποιων παρεμβάσεων, εάν αυτές έχουν να κάνουν με το γενικότερο συμμάζεμα του ελληνικού δημοσίου.

ΒΙΤΑΛΗΣ:  Τις δύο τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε αντιδράσεις, ακόμη και επεισόδια στην Κερατέα, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Μετά από όλο αυτό τι κλίμα που υπάρχει,  τι σκέφτεστε να κάνετε;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική ο οποίος είναι και νόμιμος και μάλιστα έχει γίνει αποδεκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχει και επιταγή της Ε.Ε. ότι κάθε χώρα πρέπει να διαθέτει το δικό της δίκτυο απορριμμάτων. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι σε όλη τη χώρα υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες χωματερές οι οποίες και ρυπαίνουν το περιβάλλον και μας επιφέρουν την υποχρέωση να καταβάλλουμε τεράστια πρόστιμα. Ήδη στην Κερατέα όπου εκτελείται το συγκεκριμένο έργο, ένα έργο καθαρά δημοσίου συμφέροντος και περιβάλλοντος και υγείας, λειτουργούν τρείς χωματερές. Η μία από αυτές το 2007 καιγόταν επί τρείς μήνες με αποτέλεσμα να γεμίσει το περιβάλλον της Αττικής διοξίνες και ότι άλλο συνεπάγεται το κάψιμο μιας χωματερής.
Για κάθε χωματερή το πρόστιμο είναι 200.000 ευρώ την ημέρα. Εμείς με αυτό που κάνουμε, εναρμονιζόμαστε με τις επιταγές της Ε.Ε., αλλά και με τις επιταγές του σεβασμού στο περιβάλλον και φυσικά αυτή την ωφέλεια για την Αττική των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων θα πρέπει να την αντιληφθούν οι πάντες. Είναι δημόσιο συμφέρον και φυσικά εάν δεν ξεκινούσαμε τώρα αυτές τις εργασίες θα χανόταν η συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.
ΤΖΑΝΝΕΤΑΤΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν θα υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αύριο στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Οι βουλευτές έχουν την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους, κρίνουν με την συνείδησή τους. Πρώτοι από όλους μας αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζουμε για τις μεγάλες αλλαγές αλλά και για τη διάσωση της χώρας. Με αυτό λοιπόν το δεδομένο δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαθέτουν και κρίση και συνείδηση και το αποδεικνύουν κάθε ημέρα με το δύσκολο έργο τους.

Σας ευχαριστώ.
Καλό απόγευμα.