ΓΤΤ


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση «χτύπησε» και την ανακύκλωση στη Λάρισα

ΕΠΕΣΕ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Της Λένας Κισσάβου
 

 
Μετά από μια εντυπωσιακή ανταπόκριση των Λαρισαίων, την τελευταία πενταετία, στο κάλεσμα για ανακύκλωση μπαταριών, με τη ρίψη τους σε ειδικούς κάδους, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της πόλης μας, ξαφνικά στον απολογισμό του 2010, διαπιστώνεται για πρώτη φορά μειωμένη η περιβαλλοντική τους ευαισθησία.
Το 2010 εμφανίζεται πτώση της ποσότητας μπαταριών που συλλέγονται γενικά στο νομό Λάρισας, όταν το 2009 βρισκόταν στις πρώτες θέσεις πανελληνίως, μεταξύ των νομών όπου συλλέγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες μπαταριών για ανακύκλωση, με εντυπωσιακά ποσοστά αυξητικής ανταπόκρισης των πολιτών του.
Για εντυπωσιακές αυξήσεις παραλαβών μπαταριών για ανακύκλωση, από τους ειδικούς κάδους στο νομό μας, το 2009, μας είχε μιλήσει ο γενικός διευθυντής της εταιρίας «Α.Φ.Η.Σ.» (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) κ. Ηλίας Ορδόλης, κατατάσσοντας τους Λαρισαίους, μεταξύ των πιο ευαισθητοποιημένων πολιτών στη χώρα, αλλά ο ίδιος σήμερα επισημαίνει ότι τα στοιχεία του 2010 δείχνουν ότι υπήρξε κάμψη.
Βέβαια ο κ. Ορδόλης θεωρεί αναμενόμενη την κάμψη μετά από μια περίοδο κατακόρυφης πορείας ανάπτυξης της δράσης αυτής στο νομό Λάρισας, αλλά δεν παραβλέπει και το γεγονός ότι η κρίση επηρέασε κι αυτόν τον τομέα.
Πώς μπορεί να τον επηρέασε; Με το κλείσιμο καταστημάτων- λόγω οικονομικών δυσκολιών- που αποτελούσαν σημεία φιλοξενίας των ειδικών κάδων.
Παράλληλα ο κ. Ορδόλης μας πληροφορεί ότι άλλες χρονιές υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον επαγγελματιών και φορέων για να φιλοξενήσουν τους εν λόγω κάδους στους χώρους τους, ενώ το 2010 αυτό επίσης παρουσιάζεται μειωμένο.
Για του λόγου το αληθές μας ενημέρωσε ότι, μετά από αιτήσεις ενδιαφερομένων, το 2007: τοποθετήθηκαν 175 κάδοι στον νομό, το 2008: 191 αντίστοιχα, το 2009: 177 κάδοι και το 2010: 54 κάδοι.
Σήμερα υπάρχουν συνολικά 829 κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών στο νομό Λάρισας, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας. Σύμφωνα με τον κ. Ορδόλη, βρίσκονται σε σούπερ - μάρκετ, σε Δήμους-Φορείς, σε εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εμπορικά καταστήματα, σε επιχειρήσεις και σε καταστήματα εταιριών τηλεπικοινωνιών.
Η συλλογή των μπαταριών πραγματοποιείται με ειδικό αυτοκίνητο, το οποίο τις μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και από εκεί σε εργοστάσια ανακύκλωσης μπαταριών στη Γαλλία και στο Βέλγιο.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μόλις 4-5 εργοστάσια ανακύκλωσης που δέχονται μπαταρίες και όπως και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και η Ελλάδα στέλνει σε αυτά τις μπαταρίες για να ανακυκλωθούν.
ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Με ιδιαίτερη χαρά ενημερώνω ότι τα αποτελέσματα της ΑΦΗΣ για το 2010, για μια ακόμη χρονιά ξεπέρασαν κάθε μας προσδοκία και μας κάνουν υπερήφανους σαν Έλληνες...» υποστηρίζει ο κ. Ορδόλης αναφερόμενος στην πορεία της ανακύκλωσης μπαταριών στο σύνολο της χώρας μας.
Αναλυτικότερα αναφέρει: «Η τοποθέτηση των κάδων έφθασε τους 51.200, με εξαιρετική διασπορά, ανάλογη αυτήν της πληθυσμιακής κατανομής, που αποδεικνύει την καθολική ευαισθητοποίηση του Έλληνα πολίτη ανεξαρτήτως γεωγραφικής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.
Έτσι αυτή τη στιγμή οι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε όλους ανεξαιρέτως τους νομούς της Ελλάδος ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και χερσαίας Ελλάδας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τοποθετήσεις κάδων, σε απόλυτους αριθμούς, στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία. Σε τοποθετήσεις κάδων ανά χίλιους κατοίκους είμαστε βέβαια μακράν πρώτοι.
Η συλλογή των μπαταριών έφθασε τους 712 τόνους (περίπου 28.500.000 μπαταρίες) και ποσοστό συλλογής 33%, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο του 25% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα κράτη μέλη για το 2012.
Οι παραλαβές μπαταριών ανά κατηγορία σαν ποσοστό επί του συνόλου ήταν οι εξής:
- Σούπερ μάρκετ: 17%
- Δήμοι και Φορείς: 9%
- Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: 11%
- Εμπορικά καταστήματα: 18%
- Επιχειρήσεις: 34%
- Τηλεπικοινωνίες: 11%
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ξεκίνησε τη συλλογή των φορητών μπαταριών μόλις πριν από 5 χρόνια, βρίσκεται σήμερα σε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, ξεπερνώντας άλλες χώρες που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τα αντίστοιχα προγράμματα ανακύκλωσης.
Θεωρώ ότι ένα σημαντικό μέρος της πορείας αυτής οφείλεται σε όλους τους πολίτες, που ο καθένας με τον τρόπο του, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ, συμβάλλοντας και συνεισφέροντας καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας».
 
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=25804&pid=7&CategoryID=7