Πρόταση Σούλτη για τις άδειες των καφέ-μπαρ
Ολοκληρωμένη πρόταση για την διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος κατέθεσε σήμερα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λαρισαίων πόλις» , Γιώργος Σούλτης. Αναλυτικά η επιστολή: Η διαδικασία αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως αυτή εφαρμόζεται επί δώδεκα χρόνια από την δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα τα οποία εστιάζονται στα εξής:
1)Πολλά καταστήματα εργάζονται με την προέγκριση αδείας και δεν παίρνουν ποτέ την άδεια αφού δεν ελέγχεται από το δήμο αν τελικά η άδεια εκδόθηκε.
2) Δημιουργεί ένα κακό περιβάλλον στον εμπορικό κόσμο διότι δεν είναι σαφές το πλαίσιο και δημιουργεί ανισότητες και αφορμές για πελατειακές σχέσεις. Απόδειξη όλων αυτών είναι το γεγονός ότι ο εκάστοτε αρμόδιος αντιδήμαρχος βρίσκεται επί πολλές ώρες στα γραφεία των ανακριτών.
Με τον νέο νόμο του Καλλικράτη η προέγκριση αδείας για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίνεται από τα τοπικά συμβούλια, τα οποία δεν έχουν ακόμα την ανάλογη εμπειρία, και αυτό είναι ακόμα ένας λόγος να μπει επιτέλους μια σειρά στο θέμα αυτό. Καταθέτουμε γραπτά αυτά που επανειλημμένα έχουμε προτείνει στη δημαρχιακή επιτροπή και έχουμε συζητήσει κατά καιρούς με τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Η πρότασή μας είναι αναλυτικά η εξής:
1. Σύμφωνα με το νόμο το τοπικό συμβούλιο αποφασίζει, εάν επιτρέπει η «χρήση γης» από την πολεοδομία, να εκδοθεί προέγκριση αδείας
2. H υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εκδώσει την άδεια εντός 30 ημερών μετά την κοινοποίηση σε αυτήν του πρακτικού της συνεδρίασης του τοπικού συμβουλίου, το οποίο εξέδωσε την προέγκριση της άδειας.
3. Η υπηρεσία κοινοποιεί στο τοπικό συμβούλιο την έκδοση η μη της άδειας. Αν ο αιτών δεν είναι έτοιμος για τεκμηριωμένους λόγους, τότε η υπηρεσία μπορεί να δώσει παράταση αλλά την απόφαση αυτή την κοινοποιεί στο συμβούλιο που εξέδωσε την προέγκριση.
4. Για όλη την διαδικασία η υπηρεσία πρέπει να συντάξει ένα έντυπο με σαφείς οδηγίες το οποίο να αναρτήσει στο διαδίκτυο και το οποίο θα δίδεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Στο έντυπό αυτό πρέπει να γίνονται σαφείς οι όροι έκδοσης της άδειας όπως και το γεγονός ότι αν δεν υπάρχει χρήση γης δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια.
5. Ακόμα στο διαδίκτυο θα πρέπει πέραν από τις αποφάσεις για έκδοση προέγκρισης (σύμφωνα με το νόμο περί διαφάνειας πρέπει να αναρτώνται όλες οι αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής και τοπικής κοινότητας) να αναρτώνται και οι εκδόσεις των τελικών αδειών.
Τέλος νομίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο της έκδοσης προέγκρισης άδειας και αδείας αν δεν επιτρέπεται λόγω «χρήσης γης», πράγμα το οποίο γινόταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια της νυν δημοτικής αρχής.
http://www.kosmoslarissa.gr/article/9739/