ΓΤΤ


Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Να μην κλείσει κανένα σχολείο στο δήμο Παλαμά»


«ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ» Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

http://thumbp2.mail.vip.ird.yahoo.com/tn?sid=70931694320888516&mid=ADZuUtQAAFx3TUAx1QaL3mgOfig&midoffset=1_3438235&partid=5&f=248&fid=Inbox
Σύσκεψη με τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του δήμου Παλαμά, είχε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος κ. Κώστας Πατσιαλής.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης νομού Καρδίτσας κα Ευθυμία Μητσιάδη, ο προϊστάμενος του 4ου Γραφείου κ. Χρήστος Τεντολούρης, ο σχολικός σύμβουλος κ. Απ. Δανόπουλος, ενώ το παρών του έδωσε και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καρανίκας. Από πλευράς δημοτικής
Αρχής, συμμετείχαν και πήραν το λόγο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημ. Πάτας και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τζέλλας.
http://thumbp2.mail.vip.ird.yahoo.com/tn?sid=70931694320888516&mid=ADZuUtQAAFx3TUAx1QaL3mgOfig&midoffset=1_3438235&partid=3&f=248&fid=Inbox
Σκοπός της χθεσινής συνάντησης, όπως τόνισε στην εισήγησή του ο δήμαρχος, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για όσα φημολογούνται περί της κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων, καθώς και η από κοινού αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η γενική άποψη που διαφάνηκε να επικρατεί, από την εισήγηση του κ. Πατσιαλή, αλλά και από τις τοποθετήσεις  όσων διευθυντών σχολικών μονάδων του δήμου πήραν το λόγο, είναι ότι ουδείς πρόκειται να δεχτεί καμιά απόφαση για κλείσιμο του οποιουδήποτε σχολείου στο δήμο Παλαμά.
Μετά την Αυτοδιοίκηση, έρχεται «Καλλικράτης» και στην εκπαίδευση, με κλείσιμο μικρών σχολείων και δημιουργία μεγάλων σχολικών μονάδων.
«…Εκεί οδηγούμαστε. Μας περιμένει μεγάλο τσουνάμι. Έχουμε μπει στο στόχαστρο…», ισχυρίστηκε ο κ. Πατσιαλής, επισημαίνοντας ότι η δημοτική Αρχή θα αντιδράσει όσο μπορεί για να μην επέλθουν όλες αυτές οι αλλαγές στην εκπαίδευση, που είναι καταστροφικές για την κοινωνία και τη μόρφωση των παιδιών μας.
Ο δήμαρχος, ζήτησε από τους διευθυντές να συγκεντρώσουν στοιχεία από κάθε σχολείο, να τεθούν στο τραπέζι προς συζήτηση για να υπάρξει η καλύτερη κατά το δυνατό αντίδραση, στην κατεύθυνση της συνέχισης λειτουργίας όλων των υπαρχόντων σχολείων.
«Δεν θα αφήσουμε, ελαφρά τη καρδία, να κυλήσουν τα πράγματα όπως τα σχεδιάζουν, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν, ούτε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ούτε τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Πατσιαλής, απαιτώντας από τους αρμοδίους της πολιτείας «να μην πάρουν αποφάσεις χωρίς εμάς για μας».
Από την διευθύντρια Π.Ε. έγινε μια ενημέρωση, που αφορούμε κάποιες πρώτες πληροφορίες που υπάρχουν για καταργήσεις μικρών σχολείων, μονοθέσεων και διθέσεων, και για συγχωνεύσεις γειτονικών σχολείων. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπάρχουν σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών και αφορούν το χρηματικό αλλά κυρίως την ασφάλεια των μαθητών (πρόκειται για παιδιά από 4 ετών).
Μια άλλη οπτική των πραγμάτων παρουσίασε στην παρέμβασή του ο διευθυντής Δ.Ε.  του νομού, που ισχυρίστηκε πως «δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που υφίσταται» και ότι «καλούμαστε σήμερα να κάνουμε διαχείριση κάποιων φημών, αφού δεν υπάρχει επίσημα καμιά εγκύκλιος που να ανακοινώνει αλλαγές και ποιες είναι αυτές»!!
Στη σύσκεψη ακούστηκαν απόψεις όπως αυτή της παραμονής των μικρών σχολείων, με το αιτιολογικό ότι από τα μικρά σχολεία της επαρχίας υπάρχει μεγάλη επιτυχία στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, αλλά και ότι η κατάργησή τους θα φέρει απολύσεις προσωπικού.
Πιο ψύχραιμες και θαρραλέες φωνές δασκάλων – διευθυντών, υποστήριξαν ότι όλα γίνονται στα πλαίσια της περικοπής δημόσιων εξόδων από το κράτος και ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση την οποία θα μας επιβάλλουν εν μια νυκτί! Όλα στοχεύουν προς μια κατεύθυνση: Να γλιτώσουμε χρήματα!!
Οι ομιλούντες, επικέντρωσαν επίσης στο ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να κοιτάξουμε το συμφέρον μας, πρέπει να προλάβουμε τις δυσάρεστες εξελίξεις».
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να υπάρχει μια συνεχής επικοινωνία και αλληλο-ενημέρωση, με στόχο τον πλήρη συντονισμό για μια κοινή αντίδραση απέναντι σε οποιοδήποτε κλείσιμο σχολείου της περιοχής του δήμου Παλαμά.