ΓΤΤ


Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

::scripta manent:: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΑΛΩΤΗ

Καλό μεσημέρι.

Η κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες καλείται να αντιμετωπίσει μικρές ή μεγάλες κρίσεις. Αποδείξαμε και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, στοιχεία που διαθέτει η κυβέρνηση, τότε μπορούμε να αποτρέψουμε έκνομες καταστάσεις που καλλιεργούνται από κάποιους οι οποίοι επιθυμούν απλά και μόνο τη δημιουργία χάους και εντυπώσεων.

Υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου, αλλά παράλληλα και την ασφάλεια των ανθρώπων αυτών, που πέφτουν θύματα μιας αδιέξοδης κατάστασης, που κάποιοι τους επιφύλαξαν.

Οι νόμοι υπάρχουν, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και ισχύουν για όλους ακριβώς, με τον ίδιο
τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε την εφαρμογή και την τήρησή τους.

Θα ήθελα να εξάρω την ψυχραιμία και τη σύνεση που επέδειξαν όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι: Οι πανεπιστημιακές Αρχές, η Αστυνομία με την ψυχραιμία της,  αλλά και  οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε να λήξει ομαλά το επεισόδιο, χωρίς να επιβεβαιωθούν ακραία σενάρια.

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσονται σημαντικές επαφές του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, στο Νταβός. Ο Πρωθυπουργός είχε σημαντικότατες επαφές με διεθνείς παράγοντες, πιστοποιώντας για άλλη μια φορά, την αλλαγή της εικόνας και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, την τελευταία χρονιά. Αρκεί κανείς να θυμηθεί τι αντιμετώπιση είχε η Ελλάδα πέρυσι στην αντίστοιχη συνάντηση, όπου ήμασταν το «μαύρο πρόβατο», μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πλήρως ανυπόληπτη.

Ωστόσο, με την αποφασιστικότητα, την έντονη διεθνή κινητικότητα του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τη βούληση της κυβέρνησης για αλλαγές και με τις θυσίες του Έλληνα πολίτη που έπιασαν και πιάνουν τόπο, όλοι μαζί αλλάξαμε αυτή τη δραματική κατάσταση.  Από κύριο πρόβλημα, πέρυσι, τέτοιο καιρό, φέτος είμαστε φορέας και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων και κυρίως της λύσης ενός γενικότερου πανευρωπαϊκού προβλήματος. Κατορθώσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κάτι που όλοι θεωρούσαν απίθανο: Να βάλουμε επιτέλους σε μια σειρά τα δημοσιονομικά μας. Να προωθήσουμε σημαντικότατες δομικές και διαθρωτικές αλλαγές, ασφαλιστικό, φορολογικό, φοροδιαφυγή, διαφάνεια, που συνεχίζονται ακόμη και που πραγματικά αλλάζουν το πρόσωπο της χώρας.

Στεκόμαστε στο έλλειμμα διαφάνειας και το έλλειμμα ορθής διαχείρισης, στο οποίο εν πολλοίς οφείλονται πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ως χώρα. Αντιμετωπίζουμε πλέον αυτά τα προβλήματα δραστικά, με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και τη μακροπρόθεσμη ευημερία του Έλληνα πολίτη.

Διαψεύσαμε ως έθνος και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όλες εκείνες τις Κασσάνδρες που προεξοφλούσαν και πολύ συχνά επένδυαν στην καταστροφή μας. Προχωράμε με όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο στη θωράκιση της χώρας, της οικονομίας, της κοινωνίας και των θεσμών που την διέπουν, με τέτοιον τρόπο, ώστε να μη βρεθούμε ξανά σε παρόμοια θέση.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΣΠΑΝΟΥ: Δηλαδή, η κυβέρνηση εμμένει στην άποψή της ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου, αλλαγής του νομικού πλαισίου, παρά την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ.;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, νομίζω ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τι άποψη έχει για το άσυλο, ένα νόμο που ήρθε επί των ημερών της. Ο κ. Σαμαράς βγήκε και είπε ότι είναι κατά του ασύλου, το είπε δημοσίως, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήρθαν όμως μετά, άλλα στελέχη του, όπως ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., κ. Σπηλιωτόπουλος, που είπε ότι το άσυλο είναι άσυλο και αργότερα, παρενέβη και ο κ. Λυκουρέντζος στη δημόσια συζήτηση της Ν.Δ., για να πει ότι ο κ. Σαμαράς δεν εννοούσε την κατάργηση του ασύλου, αλλά τη μη καταστρατήγησή του. Ας καταλήξει, λοιπόν, η Ν.Δ. τι θεωρεί πρώτα για το άσυλο για να μπορούμε να συζητήσουμε επί της πρότασής της. Εμείς αυτό που λέμε, είναι ότι υπάρχει σαφές θεσμικό, νομικό πλαίσιο. Ό,τι γίνεται, δεν γίνεται επειδή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, υπάρχει και είναι πλήρες, το θέμα είναι, εάν αυτό το νομικό πλαίσιο εφαρμόζεται. Εμείς αυτό, ακριβώς, προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτές τις ημέρες και αυτό είχαμε ζητήσει από τον Πρύτανη και από τις πανεπιστημιακές Αρχές, να διαγνώσουν την κατάλυση του ασύλου. Το πρόβλημα δεν είναι νομικό και όποιος το βλέπει απλά ως νομικό, υποτιμά την πραγματικότητα. Το θέμα είναι να εφαρμόζεται ο νόμος και μάλιστα να εφαρμόζεται ο νόμος και στο πολιτικό άσυλο. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω αυτό που είπα και χθες, ότι από το Μάρτιο του 2010 η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, είχε ζητήσει από όλες τις πρυτανικές Αρχές, όλης της χώρας, να καθορίσουν όπως προβλέπει ο νόμος τους χώρους όπου ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο, όπου αυτό είναι ξεκάθαρο: Ότι ισχύει για τους χώρους όπου γίνεται έρευνα και διδασκαλία, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία παρέκκλιση και καμία αντίληψη που δεν είναι σωστή για το χώρο, άρα και για την εφαρμογή του ασύλου. Περιμένουμε ακόμη τις προτάσεις κάποιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν μου επιτρέπετε, επί του υπάρχοντος νομικού πλαισίου κατέθεσε πριν από λίγο τροπολογία η Ν.Δ. Επ` αυτού, έχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζω ότι θα κατέθετε τροπολογία, την οποία όμως δεν έχω δει ακόμη. Η προηγούμενη απάντησή μου αφορούσε τη δημόσια συζήτηση μεταξύ των στελεχών της Ν.Δ., όλες αυτές τις ημέρες. Αλλά, σας ανέφερα την άποψη και την αντίληψη της κυβέρνησης για το θέμα του ασύλου.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ευθύνες θα αναζητηθούν για όλη τη διαδρομή αυτή της υπόθεσης, μέχρι να φθάσουμε στη Νομική και την κατάληψή της επί πενθημέρου. Γιατί, μπορεί το όλο εγχείρημα να στέφθηκε με επιτυχία, αλλά καταλαβαίνετε και εσείς ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, συγκεκριμένων πλευρών για πτυχές αυτής της υπόθεσης. Θα αναζητηθούν ή τέλος καλό, όλα καλά και το ξεχάσαμε;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχει τελειώσει. Καταφέραμε και κατορθώσαμε το άκρως επιθυμητό. Να εγκαταλείψουν το κτίριο της Νομικής οι μετανάστες και όλοι αυτοί που τους έβαλαν εκεί και πήραν αυτό το πολύ μεγάλο ρίσκο, όχι μόνο για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας μας, αλλά και για την ασφάλεια των ίδιων των μεταναστών και συνεπώς είναι υπεύθυνοι για ό,τι έγινε εκεί μέσα. Αλλά από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι η Δικαιοσύνη - γιατί είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης - κάνει μια διερεύνηση, μια προκαταρκτική εξέταση,αν δεν κάνω λάθος, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, έτσι ώστε να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και να αποδοθούν. Φυσικά είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους. Εάν από την έρευνα αποδειχθούν ευθύνες και προς τους μετανάστες, εννοείται ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Αλλά δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός με την ανομία, δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός και δεν υπάρχει καμία λογική ότι αφού έφυγαν από τη Νομική έχουν ξεχαστεί τα πάντα. Είναι πολύ ξεκάθαρο το τι διακυβεύτηκε αυτές τις ημέρες, το τι κίνδυνος υπήρχε. Επ` ουδενί, φυσικά, θα πρέπει να γίνει παράδειγμα προς όλους όσοι, νομίζουν ότι με εκβιασμούς, αλλά και με τη βία - γιατί οι μορφές βίας είναι διάφορες - μπορούν να εκβιάσουν την ελληνική Πολιτεία.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Θα ήθελα, αν μπορείτε, να μας ξεκαθαρίσετε κάποια πράγματα, γιατί αυτό που έχει περάσει, τουλάχιστον, χθες βράδυ με όλες τις διαπραγματεύσεις που ήταν σε εξέλιξη, ότι το όλο θέμα είχε μπλοκάρει στη διαπραγμάτευση που ήταν σε εξέλιξη, με έναν ιδιώτη ο οποίος έτυχε ένα συγκεκριμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και ο οποίος τη μια έλεγε «δίνω τα κλειδιά να ανοίξει για να μπούνε μέσα» την άλλη έλεγε ότι «αύριο να ανοίξει και ο πάνω όροφος, να πάρω και την προίκα μου από πάνω» και τέλος πάντων ήσασταν σε μια διαπραγμάτευση για το ποιοι όροφοι θα ανοίξουν, πότε θα ανοίξουν, ποιος θα τους προστατεύει, εάν είναι καθαρός ο χώρος, εάν έχει μπρίζες κλπ. Τελικά, νομίζετε ότι η εικόνα αυτή σας τιμά, κατ` αρχήν; Και δεύτερον, ποιος θα πληρώσει το ενοίκιο γι` αυτό το κτίριο; Γιατί δεν πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος ιδιώτης διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση επί πέντε ώρες, έτσι για την ψυχή της μάνας του.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτα απ` όλα, να ξεκαθαρίσω ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη απ` ό,τι φαίνεται από μια πρώτη ματιά. Η διαχείρισή της απαιτούσε πολύ μεγάλη ψυχραιμία και σύνεση, η οποία επιδείχθηκε, και συνάμα άκρα αποφασιστικότητα για να μην παρερμηνευθεί τίποτε. Η κυβέρνηση είχε συγκεκριμένους στόχους. Ο στόχος ήταν να εγκαταλείψουν το κτίριο της Νομικής Σχολής. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε με κανέναν ιδιώτη και με κανέναν ιδιοκτήτη κτιρίου. Το Πανεπιστήμιο ανέλαβε να προτείνει κάποιο χώρο, έτσι ώστε να μεταστεγαστούν και να εγκαταλείψουν το κτίριο της Νομικής. Αλλά και αυτό σαφώς και δεν ήταν εύκολο. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση. Εμείς όταν είδαμε ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα, όπως αυτά που θέσατε, ως Πολιτεία προτείναμε να μετεγκατασταθούν προσωρινά στο χώρο του Ελληνικού, όπου υπήρχε η ανάλογη υποδομή, ακριβώς για να μπορέσουν να φύγουν από τη Νομική και να λήξει αυτή η ανομία η οποία εκτυλισσόταν αυτές τις τρεις ημέρες. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό κάναμε, αυτό διαχειριζόμασταν. Παράλληλα το Πανεπιστήμιο με τις Αρχές του, φυσικά, διαχειριζόταν όλο αυτό τον τρόπο μετεγκατάστασης. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω - επειδή και χθες κυρίως σε κάποια τηλεοπτικά δίκτυα και σαφώς δεν έγινε επίτηδες από κανέναν - ανέφεραν ότι οι μετανάστες θέτουν τρεις όρους. Η κυβέρνηση, η Πολιτεία γενικότερα, όταν αντιμετωπίζει πολίτες που παρανομούν - άσχετα εάν είναι πολίτες αυτής της χώρας ή όχι - δεν δέχεται όρους και προϋποθέσεις. Υπήρχε μια παρανομία μέσα στη Νομική και δεν υπήρχε περίπτωση να διαπραγματευόμαστε με όρους. Αυτό κάναμε, και αυτό είναι ξεκάθαρο. Η αποφασιστικότητά μας ήταν αυτή και φάνηκε.  Και αποδείχθηκε ότι όταν υπάρχει σχέδιο, όταν υπάρχει ψυχραιμία, αλλά και γνώση του τι θέλουμε να γίνει, υπάρχουν και αποτελέσματα. Και μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης φαίνεται ότι είναι θετικά.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Συγνώμη που επιμένω. Απλά δεν μου δώσατε απάντηση σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ερώτησης, ποιος θα πληρώσει για το συγκεκριμένο κτίριο και προφανώς τις όποιες ζημιές υποστεί ή οτιδήποτε άλλο.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Σας είπα ότι είναι θέμα του Πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση, το κράτος δεν διαπραγματεύτηκε με τον ιδιώτη. Νομίζω ότι το παραχωρεί αυτός ο ιδιώτης. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο είναι αρμόδιο να σας απαντήσει.

ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί δεν προκρίθηκε η λύση του Ελληνικού, αφού το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ηπείρου βρίσκεται πολύ κοντά στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου γίνονται πολλές εκρήξεις βίας κατά των μεταναστών και βέβαια δίπλα είναι και τα Εξάρχεια, όπου και εκεί έχουμε εκρήξεις αναρχοαυτόνομων ομάδων. Άμα συμβεί κάτι δεν θα έχει ευθύνη η κυβέρνηση;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν υπάρχουν απαγορευμένες περιοχές στην Αθήνα. Υπάρχει αστυνόμευση.  Δεν διαπραγματευόμασταν με όρους. Υπήρχε όπως σας είπα μια προπαρασκευή από την πλευρά της κυβέρνησης για κτίριο στο Ελληνικό. Αυτοί, όμως, οι οποίοι προσπαθούν να ποδηγετήσουν τους μετανάστες - είναι συμπολίτες μας και μάλιστα γνωστοί, οι οποίοι βρίσκονταν όλες αυτές τις ημέρες και βρίσκονται μαζί τους- δεν τους άφηναν, δεν δέχονταν να πάνε στο Ελληνικό, γιατί ακριβώς, προφανώς ήθελαν να βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας για κάποιο άλλο λόγο. Εμείς, ως Πολιτεία είχαμε έτοιμο μεταβατικό σχέδιο. Όσον αφορά την παροχή πολιτικού ασύλου για τους μετανάστες, θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ένας νόμος που ήρθε πριν λίγες ημέρες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ψηφίστηκε στη Βουλή και που πρώτη φορά βάζει τάξη, συντεταγμένη κατάσταση στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας. Για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική. Ανεξάρτητα πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή, ο νόμος θα εφαρμοστεί.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι αυτοδιαψεύδεσθε, διότι έγινε διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς προτείνατε το κτίριο του Ελληνικού. Και δεύτερον, αντιλαμβάνομαι να μιλάτε ότι είχε θετική έκβαση με την έννοια ότι δεν υπήρχε επέμβαση της Αστυνομίας, όμως εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα:  Αυτό που έγινε είναι ότι απλώς έφυγαν από τη Νομική και πήγαν κάπου αλλού, για 15 ημέρες μάλιστα, είναι προσωρινή λύση.  Τί θα γίνει μετά τις 15 ημέρες;
 
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει αυτοδιάψευση.  Δεν δεχόμασταν όρους.  Εάν παρακολουθούσατε το ρεπορτάζ, θα βλέπατε ότι προσπαθούσαν να θέσουν όρους…

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Μιλήσατε για το Ελληνικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Θα παρακαλούσα να μην με διακόπτετε. 

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Προτείνατε –είπατε- νέο κτίριο. 

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Σας παρακαλώ  να με αφήσετε να απαντήσω.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Βεβαίως.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Επαναλαμβάνω ότι εάν παρακολουθούσατε το ρεπορτάζ, αυτό που «παιζόταν» ότι υπάρχουν όροι για να διαπραγματευθούμε, δεν ήταν αλήθεια. Δεν διαπραγματευόμασταν με όρους.  Αυτό ήταν ξεκάθαρο.  Από εκεί και πέρα, εμείς είχαμε έτοιμη εναλλακτική λύση να πάνε στο Ελληνικό για να φύγουν από τη Νομική. Το ζητούμενο ήταν να φύγουν από τη Νομική οι μετανάστες μαζί με όλες αυτές τις ομάδες που ήταν μαζί τους κλεισμένοι εκεί. Και επειδή εδώ υπάρχει κράτος και δεν λειτουργούμε με το θυμικό ή για να σας το προεκτείνω ακόμη περισσότερο, δεν πέφτουμε και δεν πέσαμε στην παγίδα να ασκήσουμε βία, με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα η Αθήνα να καίγεται - και αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το λάβουμε υπ’ όψη - γι’ αυτό είχαμε και εναλλακτική πρόταση. Δεν διαπραγματευόμασταν και δεν δεχθήκαμε όρους για να φύγουν οι μετανάστες, με όσους τους ακολουθούν όλες αυτές τις μέρες, στη Νομική. Άρα, το αντικειμενικό αποτέλεσμα είναι ότι εγκατέλειψαν έναν πανεπιστημιακό χώρο, εγκατέλειψαν τον χώρο όπου καταπατούσαν το άσυλο, αφού άρθηκε το άσυλο και αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλύτερα. Επαναλαμβάνω ότι θα τηρηθεί ο νόμος. Άρα, πρόλαβα την εύλογη απορία σας, τι θα γίνει σε 15 μέρες. Και γνωρίζετε, επίσης, ότι το κράτος διαθέτει και τα εργαλεία εφαρμογής. Και όσοι δουν αυτόν τον νόμο, όσοι τον διαβάσουν, θα δουν και ποια είναι η κλιμάκωση του νόμου, ως προς τις συνέπειες. 

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Να συνεχίσω λίγο σας παρακαλώ;  Δηλαδή, θα πάνε κάποια όργανα της πολιτείας, κάποιοι υπεύθυνοι της πολιτείας, της κυβέρνησης ή εν πάση περιπτώσει οι αρμόδιοι θα πάνε σε 15 μέρες σ’ αυτούς τους 237 που είναι εκεί, θα δουν ποιοι έχουν τα απαραίτητα χαρτιά για να πάρουν άσυλο και στη συνέχεια όσοι δεν τα έχουν, θα απελαθούν;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Ο νόμος είναι σαφής και δεν μπορώ να προκαταλάβω τη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και πέρα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σχέδιο σαφώς και υπάρχει, αλλά θέλει και μία συγκεκριμένη λειτουργία διαχείρισης. 

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ:  Συγγνώμη γι’ αυτό που θα ρωτήσω, αλλά εσείς μας είπατε προ ολίγου ότι αυτοί οι οποίοι ποδηγετούν -και οι οποίοι είναι γνωστοί- τους συγκεκριμένους ανθρώπους, τους οδήγησαν, τους καθοδήγησαν σε συγκεκριμένο κτίριο του κέντρου της Αθήνας, ενώ εσείς είχατε κάτι άλλο στο μυαλό σας, να τους πάτε προς το Ελληνικό.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Συγγνώμη, σας είπα ότι τους οδήγησαν στη Νομική. 

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ:  Άρα, δεχθήκατε κάποιους όρους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Τους οδήγησαν στη Νομική.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ:  Όχι, είπατε προηγουμένως, εκτός κι αν κάνω τεράστιο λάθος - το σημείωσα - ότι αυτοί που τους ποδηγετούν τους οδήγησαν προς το κέντρο της Αθήνας, ήθελαν να πάνε προς το κέντρο της Αθήνας, κάπως έτσι το είπατε.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Λοιπόν, να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, εάν δεν έγινα σαφής. Εμείς είπαμε ότι είναι θέμα του Πανεπιστημίου και το Πανεπιστήμιο  - γι’ αυτό είπα ότι υπάρχει πολύ σημαντική συμβολή των πανεπιστημιακών Αρχών - ανέλαβε να βρει κάποιο χώρο να μεταστεγαστούν, προκειμένου να απεμπλακούν από το κτίριο της Νομικής. Και αυτό έγινε. Όταν όμως βλέπαμε ότι υπήρχαν αντικειμενικά ζητήματα - κάποια από τα οποία έθεσε και ο συνάδελφός σας ο κ. Πιτταράς - εμείς, ως υπεύθυνη Πολιτεία, έπρεπε να βρούμε μία λύση η οποία ήταν η εναλλακτική λύση. Η λύση αυτή ήταν το Ελληνικό. Και ήταν η λύση που προτάθηκε όταν φαινόταν ότι το κτίριο που παραχωρούσε ο ιδιώτης δεν προχωρούσε ως λύση. Εφ’ όσον δημιουργήθηκε το ζήτημα και επανήλθε η πρόταση για το κτίριο στο οποίο τελικά πήγαν, δεν υπήρχε θέμα να πάνε στο Ελληνικό. Η βούληση όμως της κυβέρνησης ήταν εφ’ όσον δεν υπήρχε άλλο κτίριο να στεγαστούν, να πάνε στο Ελληνικό.  Αυτή ήταν η προετοιμασία.

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Κύριε Εκπρόσωπε, σ’ όλο αυτό το πενθήμερο εντοπίσατε κυβερνητικές ευθύνες για την κατάληξη της υπόθεσης και  την εξέλιξή της;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Νομίζω  ότι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης, έτσι όπως έχει σήμερα, απέδειξε περίτρανα ότι η κυβέρνηση και η Πολιτεία γενικότερα σκέφθηκε, σχεδίασε, αποφάσισε και υλοποίησε με τέτοιο τρόπο το σχέδιο, έτσι ώστε να αποφύγουμε ακόμη και αιματοχυσία και να μην δώσουμε λαβή σε όλους αυτούς που ήθελαν και που ίσως θέλουν ακόμη, να δημιουργήσουν έκνομες καταστάσεις σε όλη την Αθήνα. Το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι τηρήθηκε και αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο.  Συνεπώς, το να μιλάμε για ευθύνες, αδικεί όλους όσοι ενεπλάκησαν. 

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ:  Με συγχωρείτε, κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι να φθάσουμε χθες στην αίσια έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, κάποιοι άνθρωποι έφυγαν από τα Χανιά, έκαναν ταξίδι μέχρι τον Πειραιά, έφθασαν στον Πειραιά και μετά πήγαν στη Νομική ξημερώματα της Κυριακής.  Για όλα αυτά, δεν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Πρώτον, γνωρίζετε ότι η κυκλοφορία των πολιτών ή μη της χώρας μας, είναι ελεύθερη στην Ελλάδα και φυσικά και το να ταξιδεύουν. Δεύτερον, υπάρχει μία μετακίνηση παράνομων μεταναστών, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί - γνωρίζουμε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες - και εκεί δεν μπορούμε να πούμε ότι απαγορεύουμε την μετακίνησή τους.  Αυτό είναι επίσης ξεκάθαρο.  Τρίτον, όλη αυτή την κατάσταση, είμαστε η μόνη κυβέρνηση που προσπαθούμε, επιχειρούμε και φαίνεται ότι μπορούμε να την «κουμαντάρουμε», ακόμη και με τέτοια μέτρα που δεν σκέφθηκε ποτέ καμία κυβέρνηση, έτσι ώστε να απαγορεύσουμε, να αποτρέψουμε την είσοδό τους στη χώρα. Αν, μετά από όλο αυτό το πράγμα και μ’ αυτό το αποτέλεσμα, κάποιοι ψάχνουν να βρουν πολιτικές ευθύνες, ας αναλογιστούμε ποιό είναι το όφελος από τις πράξεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα και ποιό είναι το τεράστιο έλλειμμα άλλων πολιτικών δυνάμεων στο παρελθόν, αλλά και τη στάση κάποιων σ’ όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μία κρίση μεγάλη που τη διαχειριζόμαστε με τα καλύτερα αποτελέσματα.

ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι: Εδώ, όμως, δεν είναι μια μετακίνηση 5 ανθρώπων. Είναι 250 άνθρωποι συνοδεία Ελλήνων - τους κατονομάσατε χθες, νομίζω - οι οποίοι τους κατευόδωσαν, τους αποχαιρέτησαν στα Χανιά, τους υποδέχθηκαν στον Πειραιά, το πλοίο, απ’ ό,τι αποδείχθηκε από τα πλάνα που έπαιξαν χθες στις τηλεοράσεις ήταν γεμάτο πανό και δεν έγινε τίποτε, δεν άνοιξε ρουθούνι.  Δεν έχει κάποιος ευθύνη;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Το ότι «δεν άνοιξε ρουθούνι», εσείς το λέτε αρνητικό κι εγώ το λέω θετικό. Ας περιμένουμε να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία για να δούμε πώς θα καταλήξει.

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Εννοώ, εάν υπάρχει ευθύνη στις υπηρεσίες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Εγώ το λέω κι αλλιώς όμως το «ρουθούνι».  Από εκεί και πέρα, αυτή η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Τα ζητήματα που υφίστανται είναι πάρα πολλά. Και μέχρι στιγμής, το ότι δεν «άνοιξε ρουθούνι», όπου θα μπορούσε να «ανοίξει ρουθούνι» στα Χανιά, σας το λέω τελείως θεωρητικά, νομίζω ότι είναι προς θετικό πρόσημο της κυβέρνησης και όχι αρνητικό. 

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Έχετε σκεφθεί να επανεξετάσετε τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κυρίως στο κομμάτι που αφορά στον τρόπο χρηματοδότησής τους και πού ακριβώς χρησιμοποιούν αυτά τα χρήματα; Το λέω με αφορμή τις πληροφορίες ότι αυτές είναι που πλήρωσαν τα εισιτήρια για να μετακινηθούν αυτοί οι συγκεκριμένοι μετανάστες.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Οι πληροφορίες και οι φήμες που ακούγονται είναι πάρα πολλές. Ακόμη και χθες που διαχειριζόμασταν αυτή την κρίση, ακούγαμε πράγματα τα οποία υποτίθεται ότι τα αποφάσιζε η κυβέρνηση, χωρίς κάν να τα έχει συζητήσει ή ακούγαμε για δήθεν στάση κυβερνητικών οργάνων, η οποία σαφώς και δεν υπήρχε. Κατά συνέπεια, τέτοιου είδους πληροφορίες και φημολογίες, τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να σχολιάζω. Από εκεί και πέρα, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμη και σ’ αυτή την έξοδο από τη Νομική Σχολή, πρωτοστάτησαν και βοήθησαν παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβαίνοντας σε ευεργετικές πράξεις προς τους μετανάστες και εν γένει συνέβαλαν στην εκτόνωση της κρίσης. Συνεπώς, το να συμψηφίζουμε γενικώς για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πιστεύω πως αδικεί τον ίδιο τον θεσμό. Από εκεί και πέρα, και για τις ΜΚΟ ισχύουν αυτά που ισχύουν πλέον στην Ελλάδα: Ότι καμία κατασπατάληση ακόμη κι ενός ευρώ δεν γίνεται ανεκτή. Υπάρχει και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος σε ό,τι έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα και φυσικά απ’ αυτή τη λογική και πρακτική μας δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν  και οι ΜΚΟ. 

ΚΟΥΤΡΑΣ:  Φοβάστε μην βρεθούν μιμητές;

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Μιμητές θα βρίσκονταν, εάν δεν κάναμε τίποτα, εάν διαπραγματευόμασταν με ανθρώπους οι οποίοι κάθε άλλο παρά μετανάστες ήταν και φυσικά, εάν δίναμε δείγματα ότι εμείς ανεχόμαστε την ανομία. Εμείς κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα. Και λέμε ότι θα υπάρχουν και ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Καμία μαζική νομιμοποίηση. Το είπαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, όταν κάποιοι μας έλεγαν «μην το λέτε, γιατί δεν θα μπορείτε να διαπραγματευθείτε με αυτούς τους μετανάστες». Εμείς ήλθαμε σε επαφή - ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, όσο χρόνο βρίσκονταν αυτοί οι παράνομοι μετανάστες στη Νομική - με τις μεταναστευτικές οργανώσεις που εκπροσωπούν την πολύ μεγάλη μάζα των μεταναστών εδώ στη χώρα μας, οι οποίοι μάλιστα αναφέρθηκαν και στη γλώσσα τους, έτσι ώστε να γίνονται αντιληπτοί από τους συμπατριώτες τους. Και αναλύσαμε ποια μεταναστευτική πολιτική ακολουθούμε, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε για τους νόμιμους μετανάστες. Μιμητές στην ανομία δεν θα ανεχθούμε να βρεθούν, γιατί ακριβώς δεν δεχόμαστε την ανομία. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Επαναλαμβάνω ότι για πρώτη φορά μπαίνει ένα τέλος σ’ αυτό το πανηγύρι της παρανομίας που υπήρχε με τις εκατοντάδες μεταναστών να μπαίνουν μέσα χωρίς καταγραφή των στοιχείων τους, να κατακλύζεται ο τόπος και να κινδυνεύουν πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι παράνομοι μετανάστες από τις καταστάσεις αυτές και φυσικά να μην θεραπεύεται το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.  Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται πλέον ανεκτό, γι’ αυτό βάζουμε και τάξη και σε νομικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.   

ΣΠΑΝΟΥ:  Ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Νταβός δήλωσε ότι είναι υπό συζήτηση η επαναγορά ελληνικού χρέους, πιθανότατα με δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θέλω να ρωτήσω, εάν, εφ’ όσον επιβεβαιώνεται πλέον αυτό από την κυβέρνηση επίσημα, αυτό το νέο δάνειο δηλαδή θα γίνει χωρίς όρους.

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:  Νομίζω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου σε μία συνέντευξή του είπε κάτι, ότι υπάρχει η ιδέα για τη συζήτηση της επαναγοράς.  Από εκεί και πέρα, εμείς λέμε ότι είναι μια δημόσια συζήτηση στην οποία δεν συμμετέχουμε αυτή τη στιγμή. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Εμείς, στη μόνη συζήτηση που συμμετέχουμε είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δις ευρώ και  μένουμε εκεί. 

Ευχαριστώ.
Καλό Σαββατοκύριακο.