ΓΤΤ


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης εργοδοτών, αυτοαπασχολουμένων, μισθωτών

ΜΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2012




 
Πάνω από μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πολύ πιθανό να βάλει λουκέτο το επόμενο διάστημα (μέχρι τα μέσα του 2012) και με δεδομένη την περαιτέρω επιδείνωση των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τη μείωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, η μάχη στην αγορά φαίνεται ότι γίνεται για να υπάρξει αναδιανομή του τζίρου, κατά την άποψη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της εξαμηνιαίας έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την εταιρεία MARC. Αυτή τη φορά η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο μεγαλύτερο δείγμα που έχει γίνει δηλαδή σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούλιο η εκτίμηση των επιχειρηματιών ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν βάλει λουκέτο 170.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εκτιμήσεις στην τελευταία έρευνα ανεβάζει αυτό το ποσοστό στα 225.000 λουκέτα ενώ εμφανίζεται άλλο ένα ποσοστό 220.000 που απαντούν ότι στο επόμενο διάστημα ''μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους''.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010 ενώ σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 30%, δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στους 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας και η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στη διατήρηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι βασικός στόχος των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ακόμα, 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνει ότι έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης.
ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα 1 στις 4 επιχειρήσεις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, 3 στις 10 έχουν οφειλές στην εφορία, σε δάνεια και σε ενοίκιο. Οφειλές σε ΔΕΚΟ και σε προμηθευτές έχουν πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν 4 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ.
Προβλήματα υπάρχουν και στο κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης αφού 2 στις 10 των επιχειρήσεων που απευθύνθηκε στις τράπεζες μόνο για το 31,8% έγινε δεκτό το αίτημά τους. Σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στις τράπεζες υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και το 60% των ερωτηθέντων θέλουν ένα κρατικό φορέα που θα βοηθήσει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας που θα αποτελείται από την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών ενώ είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 απαντούν ότι προτιμούν να κλείσει μια τράπεζα για να στηριχθεί μια μικρομεσαία επιχείρηση και το 68% των επιχειρήσεων βλέπουν το μέλλον γκρίζο ή μαύρο.
 
http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=26309&pid=5